Rozhodčí středočeského kraje za sebou mají fyzické testy

0

Rozhodcovská elita ze středočeského kraje absolvovala začátkem května fyzické testy, které se pořádají minimálně jednou ročně

Tartan a trávník ve sportovním areálu fakulty tělesné výchovy a sportu univerzity Karlovy v Praze, přivítal desítky sudích ze středočeského kraje, aby absolvovali povinné fyzické testy. Testy se konali ve dnech 1.5. a 8.5.2024, přičemž obou termínů se zúčastnilo dohromady asi 80 aktivně pískajících členů, kteří byli rozděleny do třech věkových kategorií, první skupina do třiceti let, druhá, třicet až čtyřicet a poslední třetí skupina se skládala ze zkušených rozhodčích nad 45 let.

 

Sudí podstoupili tzv. FIFA TESTY, které zahrnují například běh na 400 metrovém oválu a každá kategorie má na splnění jiný časový limit, běh probíhá tak, že 75 metrů musíte aktivně běžet a dalších 50 metrů při chůzi odpočíváte, důvodem je, že rozhodčí při utkání neběží nikdy v konstantním běhu, vysvětloval jeden z aktérů Petr Chovanec.

 

Nejen fyzička ale i praxe. Rozhodčí si v praxi také simulovali různá ofsajdová postavení hráčů, které si mohli následně analyzovat u videa. Těchto testů se zúčastnil i rozhodčí Josef Blížil, který píská již pátou sezonu a během pár let se vypracoval do krajských soutěží. Odpověděl nám na několik otázek.

 

 

Pepo pískáš už pátou sezonu, jak dlouho pískáš v kraji?

 

V krajských soutěžích je to moje první sezona. 

 

Než jsi se dal na kariéru rozhodčího, působil jsi někde jako hráč a kde?

 
Hrál jsem do kategorie starších žáků. Nejdříve za Štěchovice, pak Povltavská, Hradištko, a nakonec jsem skončil zase ve Štěchovicích.

 

Proč ses rozhodl stát se rozhodčím a kam až by si to chtěl dotáhnout?

 
Potom, co mě přestalo bavit hrát fotbal a věděl jsem, že na nějakou vyšší soutěž to nebude, tak jsem asi na rok skončil s fotbalem úplně. Fotbal mi ale začal chybět a předtím jsem již párkrát mával a pískal nějaké turnaje, což mě celkem bavilo, tak jsem se rozhodl, že bych to mohl dělat i jako registrovaný rozhodčí.
Chtěl bych to dotáhnout co nejdále, ale dávám si postupné cíle. Zatím se chci otrkat v krajských soutěžích. 

 

 

Co fotbal a tvůj soukromí život? Určitě je to časově náročné, jde to dohromady?

Vlastně, když je sezona, tak o víkendu nejsem doma, občas jsou i zápasy v týdnu, takže si musím vzít i volno v práci, ale když vás to baví, tak to se to dá překousnout. 

 

Nedávno ses účastnil také fyzických testů rozhodčích. Připravoval ses nějak individuálně?

Běhal jsem individuálně, ale měli jsme i párkrát společné cvičení na fyzičku. 

 

Potřebuje rozhodčí velkou fyzickou kondici a jak si testy zvládnul?

 

Určitě. Musíte vydržet běhat celý zápas. A většinou máte za den i dva zápasy. Bohužel pro mě testy nedopadli úplně nejlépe. Sprinty byly v pořádku, ale ve vytrvalostním běhu mi před koncem 8. kola došli síly a lehnul jsem. Ale pak jsem se probral a doběhl jsem to. 

 

Nějaký ten pátek už pískáš, máš nějakou zajímavou historku?

 

Nevím, jestli zajímavou, ale první zápas, co jsem pískal, tak jsem pískal vlastního bráchu. Jediný, kdo dostal během zápasu kartu, byl můj brácha. 

               


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou