Logika z Nemanic - Pískáš špatně? Odnese to auto!

0

Frustrace z prohry bolí a o to víc, když člověk cítí křivdu. Znovu se naladit na správnou vlnu pak někdy není jednoduché. Nad způsobem, jakým se o to údajně pokusili někteří fanoušci Nemanic po sobotním zápase na půdě Velešína, ale zůstává rozum stát! Propíchnutá pneumatika, poškozené zrcátko a velká facka do tváře samotnému fotbalu. Výsledek? Dvoutisícová škoda a absolutní znechucení všech zúčastněných.

Vezměme to ale popořadě. V sobotu hostil Velešín na svém hřišti Nemanice, nováčka soutěže a starého známého protivníka z 1. B třídy. Hrál se vyrovnaný zápas, ve kterém nakonec domácí zvítězili 3:2, když nechali soupeře dvěma brankami zdramatizovat zdánlivě rozhodnuté utkání. Nic zase tak zvláštního. Tomu všemu ale předcházel ještě jeden moment.

 

Nemaničtí slavili v závěru prvního poločasu z jejich pohledu regulérní branku. Postranní rozhodčí Hana Weidenthalerová byla ale jiného názoru a signalizovala ofsajd. Gól tedy uznán nebyl a hosté dávali jasně najevo svou nespokojenost. Během utkání byli navíc dva hráči Nemanic vyloučení. Ještě v prvním poločase opustil hřiště po dvou žlutých  kartách za nesportovní chování (protesty proti rozhodčímu) Nevosad, ve druhém pak dvougólový Bašta, rovněž po dvou žlutých.

 

O neuznané brance i obou vyloučeních by se dalo jistě diskutovat a jejich správnost ani není předmětem tohoto článku. Ať to bylo jakkoli, chyby rozhodčích provázejí fotbal na všech úrovních a vyvarovat se jim vždy prostě nedá. Cílenému poškození navíc ani zdánlivě nenapovídá postavení obou týmů v tabulce, už vůbec ne pak fáze soutěže.

 

Tím víc je proto zarážející způsob, jakým se k zápasu po jeho skončení "vyjádřili" příznivci hostujícího družstva. Ti se totiž rozhodli vybít svou frustraci na zaparkovaném voze rozhodčí Weidenthalerové. Za údajného přihlížení vedoucího mužstva Dubského (v zápase byl pro kritiku rozhodčího vykázán z lavičky) a pár hráčů v čele s vyloučeným Nevosadem propíchli nožem levou přední pneumatiku a poškodili zrcátko. Nikdo z přítomných proti tomu ani zdaleka neprotestoval.

 

Fotbalem vládnou emoce, o tom není sporu a bez nich by to ani nešlo, určité meze ale nelze překračovat. Přímá a bezprostřední slovní konfrontace je nemístná, fyzická odsouzeníhodná a ani jedna do fotbalu nepatří. Dají se ale stále více pochopit, než trapná msta na majetku! Pokud podobné vystoupení přináší někomu pocit zadostiučinění, měl by se nechat raději vyšetřit. Vybíjet si zlost na autě rozhodčího, navíc ženy? O moc hlouběji už klesnout nelze. Pověst fotbalu a lidí, kteří se mu věnují tak znovu inkasovala tvrdý a hlavně naprosto zbytečný úder.

 

K incidentu byla nakonec přivolána policie, kolo u auta vyměnil místní pořadatel a pro paní rozhodčí tak celá událost skončila až za tmy. Pro vandaly naopak začala. Všichni doufejme, že podobné slaboduchosti se v našem fotbale nebudou opakovat!

 

Autor článku: František Jaroš, FC Velešín

 

V neveřejných materiálech je také dostupná zpráva rozhodčího:

"Ve 33. minutě byl vedoucí hostujícího mužstva Dubský Miroslav upozorněn od AR1, aby se choval slušně a nepoužíval vůči rozhodčímu vulgární výrazy. Vedoucí hostujícího družstva pokračoval slovy směrem k rozhodčím "Jděte všichni do prdele, to jste se zase předvedli," načež byl vykázán z technické zóny. Jeho funkci převzal Benkovský Aleš, který po utkání potvrdil zápis.

 

Vyjádření HR k vyloučení hostujícího hráče č. 14: Viz přední strana zápisu, po obdržení ČK tento hráč urážel HR (popsané v přední straně zápisu) a teprve poté opustil HP. Vyloučený hráč hostů č. 20, viz přední strana zápisu - po obdržení ČK spořádaně opustil bez protestů HP. Po utkání před odjezdem ze stadionu zjistila AR1, že její vozidlo bylo poškozeno fanoušky hostujícího družstva. U jejího automobilu byla propíchnutá levá přední pneumatika, strhnutá puklice a ohnuté levé zrcátko.

 

Byla přivolána hlídka Policie ČR - zápis o škodě provedl policista z OOP Kaplice. Poškození rozhodčí nahlásil hlavní pořadatel. Při příjezdu na utkání vedle auta rozhodčích zaparkovalo auto hostujícího oddílu, v posádce byl přítomen pan Dubský Miroslav, který byl v ZU uveden jako vedoucí družstva. Hlavní pořadatel si zapsal SPZ automobilu, ve kterém odjížděli fanoušci hostí Nemanic, kteří auto poškodili. Hlavní pořadatel byl nápomocen a propíchnutou pneumatiku vyměnil."

 

Reportáž z utkání naleznete zde.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou