Ondra Heres má v Lukášovi Málkovi pevnou oporu

0

Jestřabí Lhota disponovala v uplynulém ročníku velice kvalitní defenzívou, která byla podpořena vynikajícími výkony obou brankářů. Ondřej Heres a Lukáš Málek dokázali dohromady vychytat devět nul, ve špičce jsou oba i v počtu minut neprůstřelnosti. Společně jsme pro vás připravili následující rozhovor.

Vítejte, pánové, u tohoto dvojrozhovoru. Myslím, že Jestřábce může většina týmů závidět takovouhle dvojici gólmanů...

 

Lukáš: Já bych to hned na začátku chtěl trochu uvést na pravou míru stav, který v Jestřábce je. Neřekl bych, že jsme dvojice brankářů, ale já bych se osobně pasoval spíše do role dvojky a gólmana B týmu. Za A tým jsem toho zase tolik v uplynulé sezóně neodchytal a vzhledem k mému věku a tedy i nízkému potenciálu, jsem spokojený v béčku. Toto zejména proto, že poslední sezóny vždy dohrávám s nějakým zraněním a v neposlední řadě si myslím, že v B týmu jsem platnějším. V Jestřabí Lhotě se dobře pracuje s mládeží a B tým by měl sloužit pro začleněnění mladých hráčů mezi seniory. Tam vidím svůj přínos. Ještě bych chtěl zdůraznit, že dlouhodobě nízký počet obdržených gólů je v Jestřabí Lhotě dán prací celého mužstva, proto bych asi nevyzdvihoval jen nás brankáře.


Jaká je vaše dosavadní kariéra?


Lukáš: S fotbalem jsem začal v Jestřabí Lhotě. V žákovské kategorii jsem přestoupil do FK Kolín a v dorosteneckém věku jsem se přes Slavoj Ratboř vrátil do Jestřabí Lhoty. Následně jsem v seniorském věku ještě hostoval v AFK Semice a SK Kostelec nad Černými lesy. Nyní jsem již delší dobu opět v Jestřabí Lhotě a s největší pravděpodobností se na tom již nic nezmění.

 

Ondra: Já jsem začínal na Volárně, kde jsem hrál za žáky. Pak jsem šel do dorostu do Kolína a po dvou letech do Jestřábky. A tam jsem dodnes.

 

Jak jste se dostali do brány? 

 

Lukáš: V bráně jsem chtěl být již od mala a jakmile jsem dosáhl dostatečného vzrůstu, začal jsem chytat. Vzorem pro mě byl zprvu můj otec. Nikdy jsem netoužil hrát v poli. Tohle byla má priorita.

 

Ondra: Vlastně jsem začal chytat na základní škole. V žácích jsem se do brány dostal až později. Chytat jsem chtěl, protože mě to bavilo a taky jsem v tom byl asi lepší. Příležitostně si rád zahraju i jinou pozici, jinak bych ale neměnil.

 

Jaká je vaše slabina a naopak silná stránka a jak to má kolega?

 

Lukáš: Mou slabinou je pravděpodobně nízké sebevědomí a nyní i nadváha. :) Silnou stránkou je asi řízení obranné fáze mužstva, kterým lze poměrně snadno předejít mnoha šancím soupeře. Ondra je dobrý všestranný gólman s výbornými fyzickými předpoklady. Neřekl bych, že v něčem vyloženě vyniká. Problémem je dle mého názoru absence jakési vnitřní síly ke zlepšování a nedostatečné řízení obrany.

 

Ondra: Vždy je co zlepšovat. Kromě jiného bych asi měl být důraznější v soubojích. A silná stránka? Lhotecká obrana. A Lukáš? Především je hodně slyšet, což je pro obranu vždy výhoda a tady já mám, co zlepšovat...

 

Jak spolu navzájem vycházíte?

 

Lukáš: S Ondrou jsme kamarády na hřišti. Mimo fotbal se však příliš nestýkáme, neboť každý máme trochu jiný okruh přátel, což vyplývá zejména z rozdílného věku a tedy i životního stylu. Já mám manželku a děti, se kterými trávím svůj volný čas. Ondra navíc nebydlí v Jestřabí Lhotě jako já, tedy se ani v místě bydliště nepotkáme.

 

 

Ondra: To je pravda, mimo hřiště se v podstatě neznáme. Ale na hřišti, myslím, vycházíme dobře. Každý se snažíme hrát podle svých možností co nejlépe, aby měli kluci vzadu jistotu. A když jeden z nás zachytá, je to pro toho druhého o to větší motivace, protože nikdo logicky nechce být ten horší. To je podle mě hlavní přínos tohohle střídání.

 

Kterého brankáře OP považujete za nejlepšího?

 

Lukáš: K této otázce je pro mě velmi těžké se vyjádřit, neboť má odpověď by nebyla ani zdaleka objektivní. Po většinu sezóny jsem se soustředil spíše na B tým, u kterého proběhla generační obměna a tým bojoval o záchranu. Na mnoha zápasech A týmu jsem nebyl a viděl jsem chytat asi jen polovinu gólmanů jiných týmů. Z tohoto důvodu by bylo nefér jednoho brankáře vyzdvihnout.

 

Ondra: Těch kandidátů na nejlepšího brankáře by bylo několik, ale neřekl bych, že by letos někdo zásadně vyčníval nad všechny ostatní. 

 

Kterého hráče ideální sestavy OP byste zvolili za hráče sezóny?

 

Lukáš: Osobně mám rád defenzivní záložníky. Takové, kteří odvedou obrovský kus práce, která není zase až tolik vidět. Nejsou oslavovaní jako např. útočníci. Z tohoto také vychází má volba, kterou Míla Klička z Jestřábky. On hraje ve stoperské dvojici a jedná o jednoho z neinteligentnějších hráčů OP, co se týče fotbalového myšlení (ne, že by nebyl inteligentní i v běžném životě :)) a je naprosto všestranný. Je dlouhodobě jedním z nejlepších a nejspolehlivějších hráčů, který hraje velmi dobře pozičně, dělá minimum chyb a dokáže se prosadit i gólově. 

 

Ondra: Od nás je tam jenom Míla Klička, takže bych volil jeho stejně jako Lukáš. U hráčů z ostatních týmů se mi to těžko posuzuje, když je vidím hrát jen dvakrát do roka ve vzájemných zápasech.

 

Co si dáte nejraději k obědu?

 

Lukáš: Já jím úplně všechno. Asi se nenajde jídlo, které bych nejedl a je těžké určit jedno, které bych preferoval. Miluji švestkové knedlíky s mákem, kachnu, tatarák, prostě všechno. Samozřejmě se snažím jíst dietně, což se mi občas moc nedaří. :)

 

Ondra: Smažený kuřecí řízek a k němu třeba hranolky.

 

Jaký nápoj máte nejraději?

 

Lukáš: Nejraději piju čistou vodu. Pokud volím alkohol, tak pivo nebo suché bílé víno. Příležitostně si dám rád kvalitní třtinový rum.

 

Ondra: Já si rád zajdu na pivo.

 

Kam byste jel na vysněnou dovolenou?

 

 

Lukáš: Vysněnou dovolenou nemám. Nyní jsem spokojený s mým běžným životem tak, jak plyne. Neupínám se na čtrnáct dní v roce. Spíše si vážím malých střípků během roku. Rodiny, pivka s kamarády a třeba sprchy s pivkem v ruce po vyhraném těžkém zápase. Prostě celkem běžné věci.

 

Ondra: Vyloženě vysněnou dovolenou nemám, ale nejspíš bych vyrazil někam k moři.

 

Lukáš: Dá se říct, že jsme zjistili, že se vlastně s Ondrou skoro neznáme :), protože je podstatně mladší a vzhledem k tomu, že já mám rodinu a v sobotu (hrací dny A mužstva) mám před zápasem B týmu, nechodím s A týmem slavit. Ale na hřišti nám to šlape...

 

Tak ať vám to chytá i v "B" třídě.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou