Trenér Velkého Oseka Jiří Sodoma: "Po pádu z "B" třídy jsme čekali lepší umístění"

Viktorie Velký Osek se téměř celou sezónu pohybovala kolem středu tabulky. Pravidelné domácí výhry se střídaly s venkovními prohrami. V. Osek je dokonce jediný tým v soutěži, který venku nezískal ani jeden bod. Pak ovšem přišly dva zápasy venku za sebou a v posledním kole Osek doma vybouchl s Pečkami. Tato tři závěrečná kola bez bodu poslala tým, který loni (byť neúspěšně) hrál 1.B třídu, na nelichotivé jedenácté místo. Umístění jistě nepotěšilo hráče, vedení ani diváky, ale ti mohli být alespoň spokojeni s brankovým kořením. V zápasech Viktorie totiž padalo průměrně 7,5 branky v každém utkání, což je nejvíce v soutěži. Na hodnocení uplynulé sezóny jsem se zeptal trenéra osecké Viktorie, Jiřího Sodomy.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak obecně hodnotíte sezónu?
Spadli jsme z "B" třídy a mysleli jsme si, že budeme hrát o trochu výš v tabulce než jsme. Udělali jsme sice takový zásah, který toto možná částečně ovlivnil a sice, že jsme více preferovali hráče, kteří nemají problém s tréninkovou morálkou a pravidelně chodí. Máme v mužstvu tak tři, čtyři zkušené hráče, na kterých to tak říkajíc visí a zbytek jsou mladí kluci, kteří víceméně sbírají zkušenosti. Jednou to budou hrát, ale zatím nejsou úplně vyzrálí, první dotek s míčem, taktické věci,... A pak hodně záleží na tom, v jaké sestavě se sejdeme. Když jsme komplet, tak můžeme porazit (tedy asi mimo Č. Brodu) každého a naopak můžeme s každým také prohrát. To se projevilo třeba v posledních dvou zápasech venku, kdy jsme hráli s týmy v té době pod námi a chtěli jsme bodovat. To se bohužel nepovedlo a jsme dole také.
Doma se vám dařilo, ale venku jste neuhráli jediný bod. Jak si to vysvětlujete?
Doma jsme zkazili poslední zápas, kdy jsme vlastními hrubými chybami pustili Pečky do čtyřgólového vedení a ač jsme pak hráli téměř na jednu bránu, s výsledkem jsme už moc neudělali. Chyby bohužel udělali zrovna nejzkušenější hráči. Doma jsme povětšinou byli kompletní a silní, ale na venkovní zápasy nám častokrát chyběli dva důležití hráči sestavy, kteří pracují na směny. A bez nich jsme poloviční a bylo to vidět. Zrovna to takhle vycházelo.
Kdo tým v sezóně táhl? Zmiňoval jste několik zkušených hráčů...
Jednoznačně musím jmenovat Davida Adamce, který kdyby se fotbalu pořádně věnoval, tak může hrát i o několik tříd výše a u nás patří k pilířům sestavy. Dále Lukáš Černý, jistota v obraně, ale dá se využít i vepředu. Dal i dva góly, jenže nám pak chybí vzadu. Také bych jmenoval Aleše Sixtu, který se víceméně vrátil do sestavy poté, co loni odmítal nastupovat v jarní části "B" třídy. No a bohužel musím jmenovat i Zbyňka Poláka, jehož spolupráce v záloze a Adamcem je výborná a přínosná pro mužstvo, jenže tento výborný fotbalista to nemá správně nastavené v hlavě a už s ním nejspíš moc počítat nemůžeme. Ale třeba ještě najde cestu k fotbalu.
Máte nejmladší tým v soutěži s průměrem lehce přes pětadvacet let. Jak pracujete s mládeží?
Pravidelně jsme měli v sestavě dva až tři dorostence, což asi není úplně běžné. Téměř všichni hráči jsou naši kmenoví, funguje tady fotbalová škola. Je tam hodně dětí a vždycky z toho vzejdou nějací dobří fotbalisté. Myslím, že to je dobrá cesta, protože tak jak přibývají různé jiné radovánky pro mládež, tak my bychom z tohoto projektu mohli jednou těžit a mít náskok před ostatními.
Ve vašich zápasech padalo nejvíce branek (průměr přes sedm gólů na zápas)...
Tak to je pravda. Já musím ještě přidat pátou naší oporu - Vildu Bayera. To je talent od Boha, ale svůj talent promarnil svým přístupem k fotbalu. Když jsem ho ještě trénoval v přípravce, tak byl na celorepublikových turnajích častokrát nejlepším střelcem turnaje a to v konkurenci takových manšaftů jako byla Slavie, Bohemka,... On společně s Davidem Adamcem jsou naši nejlepší střelci (oba 12 gólů). Jsme hodně útočně laděný tým a pak máme mezery vzadu. Sice se to snažíme odstraňovat, ale bohužel slabou tréninkovou účastí se s tím moc pracovat nedá. Celý podzim se nám nesešla na tréninku obranná čtyřka, abychom mohli něco trénovat. To je škoda...
Co otázka gólmanů? Všechny minuty odchytal Pavel Kalinec, i když má průměr obdržených branek 3,77 na zápas.
Máme tady Pavla na hostování ze Sán. Dlouho jsem s ním byl velice spokojený. On je sice zarytý sparťan a já naopak slávista (smích) - hecování, ale všechno v dobrém. Dlouhou dobu měl výborný přístup, ale tento půlrok se to zhoršilo. Slabá účast na trénincích se projevuje, dělá chyby, pak naopak zase chytí tři, čtyři tutovky soupeře. Jako druhého máme Rudu Durdila, který ač loni i párkrát chytal "B" třídu, tak letos upřednostňuje jen béčko. Ale vyrůstá nám Aleš Kubík, syn gólmana. Bohužel je teprve prvním rokem dorostenec a to je ještě nevyzrálý. Ale pokud se bude fotbalu věnovat, tak nám tady roste kvalitní gólman. Chodí s námi na tréninky, tak se pomalu učí.
Je možná brzy se ptát, ale uvažujete o nějakých změnách do jara?
Tak první otázkou je, zda u toho zůstanu já. Dělám to už třetím rokem a tento půlrok jsem byl docela naštvaný z přístupu hráčů a s jejich morálkou. Po posledních třech zápasech opravdu hodně. Tam to mohlo být třeba jen o jednom rozdílovém hráči a mohli jsme třeba bodovat. Mluvilo se i o možnosti sehnat nějaké peníze a přivést několik hráčů, ale vždy jsme razili cestu hrát s vlastními hráči a to, na co ta vesnice má. Pak žoldáci odejdou a ... Ale já věřím tomuhle kádru, má svoji sílu a dolů nepůjdeme. Musí ale začít pořádně trénovat. Jsou to zatím předběžné úvahy, ale asi bych zůstal spíš jen na pozici asistenta, protože mám dva syny (Slavie, Dobrovice), které bych také rád někdy viděl v akci. No uvidíme, máme na to čas. Musíme si to nějak probrat, protože třeba i Martin Koška, který mi dělal asistenta, tak zaštiťuje fotbalovou školu a vede tam dvě mužstva. Má toho až nad hlavu. Nějak si to porovnáme.
Co říci závěrem?
Rozhodně bych chtěl poděkovat městu za podporu a i místním firmám, které nám přispívají na provoz. Samozřejmě, že by to mohlo být finančně lepší, ale my si nestěžujeme. Naopak, jsme rádi za tuto podporu. Spíš bychom potřebovali, aby se majetkově vyřešil stadion, ale to bude možná chvíli trvat.
Pane Sodomo, děkuji za rozhovor a přeji další krásné zápasy, které pobaví.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.