Trenér Kouřimi, Martin Snížek: "Fotbal nás zase bavil"

TJ Kouřim, tým, který si loni prožil blamáž v krajské soutěži, vstoupil do zápasů okresního přeboru rozpačitě. Těsná domácí výhra na pokutové kopy s Libodřicemi, prohra na hřišti nováčka z Plaňan. Pak ovšem přišla série deseti zápasů, kdy ani jednou neprohráli a získali dvacet šest bodů, což je vyneslo už v polovině soutěže na druhé místo. O průběhu podzimní části se pro web Fotbal u nás rozpovídal hrající trenér, Martin Snížek.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jaké máte pocity po odehrané části soutěže?
Po sestupu z "B" třídy jsme čekali vyrovnanou soutěž a to se potvrdilo. My jsme začali špatně, ale pak si vše sedlo a přišly i body. Takže nakonec je z toho krásné druhé místo a my jsme celmi spokojeni.
Desetizápasová šňůra bez porážky je obdivuhodná, ale v druhé polovině soutěže jste často vítětili jen těsně nebo dokonce remizovali. Co se stalo?
Tak my jsme pak měli těžší los, v Zásmukách, doma Jestřábka, která přijela nabuzena novým trenérem a týmy, které v té době bojovaly o každý bod, aby se odpoutaly ode dna tabulky. Z naší strany to bylo herně upracované, spíš ubojované než fotbalově krásné. Ale naštěstí jsme dávali góly a pomohly nám hodně i standardky. Ne vždy jsme byli lepší.
Měli jste celkem stabilní sestavu a protočili jen dvacet hráčů.
To nám samozřejmě také nahrávalo. V kádru áčka je takových patnáct hráčů. Je tam taky pár mladších kluků, ale ti zatím moc šancí nedostávali. Spíš počítám s tím, že se o sestavu poperou na jaře. Po porážce v Plaňanech jsme trochu překopali sestavu, sedlo si to a bodovali jsme. Stabilizovali jsme obranu, která to odehrála v pohodě. Jinak v Plaňanech to byl náš nejhorší výkon. Ne že by soupeř byl tak dobrý, ale my jsme mu to strašně usnadnili.Ale uhráli jsme dostatek bodů, aby mohla proběhnout klidná zimní příprava a pohodové jaro.
Jaký máte cíl pro letošek?
My jsme si řekli, že do pátého místa to bude dobré. Výš postupovat netoužíme, protože "B" třída je o něčem jiném a na to my nemáme kádr. Vůbec před sezónou jsme si říkali, že se musíme v okrese udržet, protože jsme moc nevěděli, co od této soutěže čekat. Je hrozně vyrovnaná. Jsou tady fotbalové týmy a pak méně fotbalové, ale ty to zase dohánějí bojovností. Letos půjde nahoru určitě Brod. Mají to dobře poskládané, šikovné kluky a s tímhle kádrem budou v pohodě nahoře.
Jak vám se změnil kádr po sestupu?
Já myslím, že jsme paradoxně silnější. Podařilo se nám přivést Ružinského a Pazderce, kteří hned zapadli do sestavy.
Daří se vám zapracovat mladé kluky?
Pravidelně hrál Patrik Jirků. Zkraje sezóny měl střídavý start v Kolíně, ale nehrál pravidelně, tak chodil za náš dorost a pak s námi a byl platným hráčem. Nějaké minuty odehrál i Kuba Charvát. On je to trošku problém, protože kluci musí odehrát zápas za dorost a na další už tolik sil nezbývá. Ale jak jsem už říkal, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet a chtěl bych na jaře dát šanci i dalším. Máme v dorostu pár kluků, se kterými se dá počítat.
Podle brankového skóre máte spíše defenzivně laděný tým. Čtvrtý nejvyšší počet nastřílených gólů, třetí nejnižší počet obdržených.
Máme spolehlivého gólmana, o kterém víme, že vždycky něco chytí a obrana nechybovala, hrála spolehlivě. Letos je to zajímavé se střelci. Tolik kanonýrů nepamatuji. Většinou tato čísla stačila na korunu střelce celé soutěže a dneska je plno hráčů, ať už je to Mašanský, Hrstka, Růžička, Proskočil, kteří by počtem gólů mohli vyhrát už v zimě. Útoky mají manšafty dobré, ale obrany hoří. Častokrát jsou to starší kluci i třeba zkušení a když na ně vyběhnou tito rychlíci, tak už prostě nestíhají.
Ale vy máte tým věkově dobře poskládaný. Průměr lehce přes dvacet sedm let a žádní přestárlí...
Na nějaký rok by to ještě mohlo vydržet :-). Potřebujeme postupně zapracovávat mladé, protože problém by mohl nastat až tady skončí ty moje ročníky. Nechtěl bych se dostat do situace jako v okolí, kde to hrajou čtyřicetiletí chlapi, protože jiný nemají. Ale na druhou stranu mají můj obdiv, že si to svoje na hřišti pořád odkopou. Danek Richter, Láďa Pokorný na to hřiště vlezou a táhnou to. Ale snad tady máme kam sáhnout, snad se toho bát nemusíme.
Jaké máte mládežnické celky?
Máme dorost v kraji, dvoje žáky na okrese. Tam je to dané ročníky - když máte můžete hrát v kraji, když je slabší, tak to nejde. Ale obecně, dnes jsou ty mládežnické soutěže na nižší úrovni. Kluci kopou kraj v dorostu a když přijdou do dospělého fotbalu, tak to s bídou stačí na okres. Navíc spousta různých jiných lákadel. Ne každému se přechod do dospělého fotbalu podaří.
Jak hodnotíte váš týmový fair play přístup? Pouze tři týmy jsou na tom v hodnocení hůře.
My jsme náramně spokojení. To je asi naše největší zlepšení oproti minulým sezónám :-). Možná jsme letos dostali polovinu toho, co loni. Měli jsme chronické sběrače karet, jako jsem třeba já, Svoboda, Královský... Bylo to ale převážně za kecy a to se nám podařilo hodně odbourat. Možná k tomu přispělo i zvýšení pokut. A jinak karty k fotbalu patří, nejsou to taneční...
Jak plánujete zimní přípravu?
Tak nejdřív určitě nějaké výběhy po okolí, umělku. Nejdříve nabrat nějakou vytrvalost a postupně to zkracovat. Potom přidáme i pár zápasů, ale ne moc, aby se kluci pořádně těšili. Soustředění neplánujeme, protože to těžko dáváme dohromady kvůli zaměstnání. Ale toto nám vyhovuje. Nechci začínat příliš brzy, protože pak už to je kontraproduktivní, už to nebaví. Proto ani neplánujeme turnaj, ale jednotlivé zápasy.
Martine, děkuji vám za rozhovor. Chcete ještě něco dodat závěrem?
Rád bych poděkoval městu a našim sponzorům za celoroční podporu. A také chci se svým kolegou Láďou Richterem klukům poděkovat za výsledky a hlavně přístup k fotbalu. Poctivé tréninky a doufám, že si to přeneseme i do nového roku. Fotbalem se zase bavíme.
Díky ještě jednou a přeji podobně úspěšné jaro.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.