ROZHOVOR S HRÁČEM 21. KOLA - Martin Berger:"Soupeři chvílemi nevěděli, kde jim hlava stojí."

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 21. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se stal zkušený gólman Strašnova Martin Berger, který vychytal nulu v zápase se Struhy a následně vyhrál hlasování o hráče kola. V přiloženém rozhovoru popisuje, proč se na jaře vrátil mezi tři tyče, nebo jaké jsou jeho fotbalové plány do budoucna. Neváhejte a celý rozhovor si přečtěte právě teď.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě o hráče kola. Můžete v krátkosti popsat svoji fotbalovou kariéru?
Děkuji za gratulaci. S fotbalem jsem začínal někdy před třiceti lety v Horkách, kde jsem hrál za žáky a dorost a někdy od šestnácti let začal nakukovat i do áčka. V dorostu jsem si vyzkoušel na rok i krajskou soutěž v dresu Benátek. Pak jsem měl asi dvouletou zdravotní pauzu, než mě v roce 1996 oslovili „bafuňáři" ze Strašnova. Zde jsem (s výjimkou sezony 2007/08 kdy jsem si „odskočil na hostování" do Krnska) působil až do roku 2010, kdy jsem se rozhodl skončit. Jelikož jsem ale chtěl končit tam, kde jsem začínal, vrátil jsem se ještě na půl roku do Horek. Tam už jsem ale odchytal pouze jeden zápas, shodou okolností právě proti Strašnovu. Pak už jsem se fotbalu věnoval víceméně už jen jako správce strašnovského webu. Vloni v prosinci, při oslavě padesátin strašnovské legendy Pepy Netušila mě ovšem oslovil Béda Müller s tím, že mají problém s brankaři a jestli bych neodchytal nějaké přáteláky. Považoval jsem to spíše za hec ale souhlasil jsem. No a po přátelácích přišly mistráky... Vynechal jsem zatím pouze dva, včetně toho nepovedeného proti Ledcům. Mám tak po návratu bilanci 7-3-0, tak doufám, že to nezakřiknu a ještě to nějaký ten zápas vydrží.
Po vydařeném zápase se Struhy se ocitli hned tři hráči Strašnova v sestavě kola. Troufnete si říct, proč jste vyhrál právě Vy?
Ze sportovního hlediska netroufnu, protože jak Tomáš Prskavec, tak do svého zranění Martin Sháněl hráli opravdu výborně. Navíc si myslím, že jsem na jaře odchytal i lepší zápasy (třeba v Jabkenicích). Takže hledisko mého vítězství bude spíše „ekonomické". Náš pokladník má totiž dokonale propracovaný sazebník a vybírá poplatky a pokuty prakticky za cokoliv. (smích) Tomáš Prskavec už za hráče kola platil, tak teď se asi kabina domluvila, že bude hlasovat pro mě. Činila se ale i manželka s kamarádkami. A ačkoliv mě vítězství bude nějakou tu korunu stát, tak samozřejmě všem za hlasy děkuji.
S čím jste šli do samotného zápasu? Společně s Vámi byly Struhy jediný tým, který dokázal obrat o body Kropáčovou Vrutici...
Vzhledem k postavení obou mužstev v tabulce jsme očekávali vyrovnaný zápas. Ale chtěli jsme samozřejmě vrátit soupeři podzimní porážku a naplno bodovat.
Odevzdal Váš tým tak dobrý výkon, nebo Vám zápas soupeř ulehčil svojí hrou?
Hru soupeře hodnotit nechci, poslední dobou se jim ale venku příliš nedaří. A podle toho co jsem četl na jejich webu, tak jim zápas moc nepovedl. Ovšem co se týče našeho výkonu, musím mluvit jen v superlativech. Za první poločas jsem klukům v kabině musel zatleskat. Za takovým mužstvem jsem asi ještě nechytal. Jsou tu samí zkušení kluci a na jejich kombinace byla radost koukat. Myslím, že soupeři chvílemi nevěděli kde jim hlava stojí a k míči se moc často nedostali. Jedinou slabinu jsem (jako ve většině zápasů) viděl v koncovce. Naštěstí nás to ale tentokrát nemuselo mrzet. No a druhý poločas to už byla One Man Show...
Konkrétně pro Vás to byla první nula od restartu kariéry. Bude Vás čisté konto stát něco do klubové kasy?
Myslím, že zrovna za nulu žádný poplatek není. Dokonce si myslím, že by podle sazebníku měli gólmani za nulu z kasy pajdičku dostávat. Ovšem nepamatuji se, že by ji někdy někdo opravdu dostal. (smích)
Váš spoluhráč, Tomáš Prskavec, vstřelil hattrick za pouhé tři minuty. Viděl jste už někdy za svou kariéru tak rychlé tři branky od jednoho hráče?
Z mého pohledu to tak rychlé nebylo, ale do deseti minut se Tomáš vešel s přehledem. Rozhodčí to ale do zápisu napsal, tak jak to napsal. Každopádně takhle rychlý hattrick jsem ještě určitě nezažil. A když už jsme u Tomáše, nemůžu ho nepochválit. Čombe je na třetí třídu naprosto mimořádný hráč a svoji kvalitou podle mě soutěž o několik tříd převyšuje. Je z nás sice nejmladší, ale je to motor naší hry a na jaře navíc dává gól prakticky v každém zápase.
Z celého Vašeho týmu mám pocit, že si celé jaro náramně užíváte. Máte v posledních třech kolech ještě ambice posunout se v tabulce výš? Na čtvrtou příčku Vám chybí pouhé tři body...
Váš pocit je správný. Až na výjimky jsme tu samí fotbaloví důchodci a kromě zápasů s Ledci a v Žerčicích si hru opravdu užíváme. Jak už zde ve svém rozhovoru řekl Tomáš Prskavec – chtěli bychom hrát kolem třetího místa, sedm bodů už ale asi nestáhneme. Čtvrté místo ale ještě reálné je, obzvlášť když končíme právě na hřišti čtvrtého Krnska. Bude to klasické derby a „boj o všechno".
Blíží se konec sezony a s ním je neodmyslitelně spojena rozlučka. Prozradíte, jakým způsobem bude probíhat na Strašnově?
Zatím jsme se nedomluvili na termínu - jestli přejedeme po posledním zápase z Krnska, nebo se v hospůdce na hřišti sejdeme až o týden později. Každopádně bych to viděl na nějaký tataráček a samozřejmě plzničku. Ta půjde na mou hlavu, protože na konci června vstoupím do klubu strašnovských čtyřicátníků. Jestli se nepletu, bude nás na soupisce už 6...
Máte v plánu pokračovat v kariéře i v průběhu příští sezony?
Musím přiznat, že fotbal mě zase baví. A i když mě většinou 3 dny po zápase bolí úplně všechno, tak bych ještě asi další rok zkusil. Pokud tedy bude o moje služby zájem. Prioritu ale vidím už přeci jenom trošku jinde - synovi Martinovi bude v září 6 a do fotbalu je blázen. Už vloni začal v minipřípravce SKP a sám od sebe šel rovnou do branky :-) Talent určitě má. Takže podporovat chci hlavně jeho a přál bych si aby to jednou dotáhl třeba i dál než na hráče kola ve III. třídě :-) To samé platí samozřejmě i o dceři Báře - ta zatím váhá mezi florbalem a basketem.
Troufnete si odhadnout, kdo nakonec prohraje boj o sestup a spadne tak do IV. třídy?
Sestupů jsem pár zažil a nepřeji ho nikomu. Ale jelikož mám kamarády v Jabkenicích, tak bych přál záchranu hlavně jim. Navíc se mi líbí jejich areál a rád bych si tam zahrál i v příští sezóně. Vzhledem k losu to ale budou mít hodně těžké...
Poslední otázka tradičně směřuje na náš portál. Jak často ho sledujete?
Váš portál se mi líbí a sleduji ho pravidelně. Je to něco co vesnickému fotbalu chybělo. Kde jsou ty časy když jsme čekali na středu, kupovali si deník Záře mladoboleslavska (předchůdce Boleslavského deníku) :-) a tam teprve hledali víkendové výsledky soupeřů...

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.