Hráč 23. kola OP, Petr Břichnáč: V Plaňanech jsem začal, hraji a taky nejspíš skončím.

Hráčem tohoto kola se po vašem hlasování stal plaňanský kapitán, Petr Břichnáč, zvaný Břicho. Nominací do sestavy kola byl překvapen, ale trenér Tomáš Kučera jistě dobře ví, proč ho zvolil. Týmový výkon Plaňan proti Pečkám podpořil Petr výborným výkonem. A nebyl oporou jen v tomto zápase... Petra jsem požádal o krátký rozhovor, který si můžete přečíst.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Petře, nejprve přijměte gratulaci k titulu hráč kola. Co pro vás toto ocenění znamená? Získal jste za svoji kariéru nějaká podobná ocenění?
Předem bych chtěl poděkovat Tomovi Kučerovi, že mě nominoval do sestavy kola. Nečekal jsem to, protože proti Pečkám to byl kvalitní týmový výkon. Také díky všem, kteří mi poslali hlas. Moc si toho vážím a určitě se v sobotu po zápase něčím odvděčím. Párkrát jsem byl dříve v sestavě kola, když ještě byla soutěž v kolínském deníku.
Co byste ještě rád našel nebo vylepšil na webu Fotbal u nás?
Na Fotbalunas.cz jsem každodenním návštěvníkem. Stránky se mi líbí, výsledky, sestavy a hodnocení trenérů, to tam vše je a více nepotřebuji.
Našel jsem si, že ve své kariéře jste plaňanský patriot. Jste plaňanský rodák? Kde jinde jste hrál?
Ano, jsem jeden z těch, kteří jsou v plaňanském fotbale už opravdu dlouho. Jsem plaňanský rodák, s fotbalem v Plaňanech jsem začal a s hrdostí nejspíše v Plaňanech i kariéru zakončím. Dva roky jsem působil na hostování v žákovském mužstvu v Kouřimi. Tam jsem poté zůstal i v dorosteneckém mužstvu, kde se nám hned povedlo vyhrát soutěž a postoupit. V 18 letech jsem se vrátil do Plaňan a naskočil do A mužstva, kde hraji dodnes.
Jak jste vlastně začal s fotbalem? Kdo, kdy a kde vás přivedl k fotbalu?
S fotbalem jsem začal asi v 6 letech v Plaňanech v žákovském mužstvu. Jeden rok se nám i povedlo soutěž vyhrát. K fotbalu mě přivedl táta, který dlouhá léta za Plaňany hrál a ještě nyní nastupuje za starou gardu Plaňan. Nijak mě přemlouvat nemusel, protože každý den po škole se nás scházelo na hřišti opravdu hodně a hráli jsme na dvě. Není to jako dnes, dnes je jiná doba.
Který trenér vám dal nejvíce?
Když jsem se vracel z kouřimského dorostu do Plaňan, tak Plaňanské áčko postupovalo do okresního přeboru. Trenéry byli Josef Břichnáč (táta) a Milan Kratochvíl a naučili mě senzační přechod do velkého dospělého fotbalu, kde to bylo úplně jiné. Byly to pro mě nejkrásnější roky. Také mi dali šanci se postavit k útočné dvojici Č+Č = Čáslava, Češner a já dal během prvního roku asi šest nebo sedm branek. Nesmím ale zapomenout na kouřimské trenéry pana Petra Němce a pány Miloslavy Kapice staršího a mladšího. Naučili mě skvělou disciplínu a fair play. Trenér Tomáš Kučera přinesl do Plaňan moderní metody tréninků a spoustu dalších aktivit kolem fotbalu a zatím nám to vychází a moc si to užíváme.
Jaký post hrajete a proč? Které jste hrál v minulosti? Co byste hrál nejraději, kdyby to záleželo jen na vás?
Nastupuji na pozici předstopera, stopera nebo defenzivního záložníka. Hrával jsem to kdysi v dorostu a asi před třemi lety jsme se k tomu s Tomášem Kučerou vrátili. Vyhovuje mi hra ve středu hřiště na hráče, na běhání po lajně už není síla a věk. Dlouhou dobu jsem hrál ve střední záloze, ale i zálohu krajní a v začátcích v áčku Plaňan i v útoku. Tenhle post mi vyhovuje, ale příští rok si klidně můžu jít stoupnou jen dopředu a zakončovat, abych nemusel běhat. :D
Prozraďte nám něco o derby Plaňany - Pečky.
Proti Pečkám jsme se konečně vrátili k našim dobrým domácím výkonům. Věděli jsme, že Pečky mají velmi mladý a rychlý tým a snažili jsme se na to připravit a povedlo se nám to. Atmosféra byla skvělá, i když musím říci, že celkem klidná. Pečky mají hodně fanoušků, kteří chodí na fotbal doma i venku a hlučné fandí. Loni jsem kvůli nemoci na venkovní utkání chyběl, ale v neděli doma bylo vše v duchu fair play.
Jak se hrálo vám osobně? Jaké jste měl úkoly od trenéra?
Hrálo se mi velice dobře. Hřiště bylo perfektně připraveno a to je pak radost, když vám balón tolik neskáče a nejste po skluzu sedření jako z betonu. Vrátili jsme se ke kombinační hře po zemi a to nám vyhovuje. Úkoly byly jasné, uhlídat útočnou hrozbu Peček a hlavně střelce Růžičku, který je neskutečně rychlý. Když dostane metr místa, těžko ho stíháte.
Zbývají poslední tři kola. Koho tipnete na sestup? Proč? Je tým, kterému byste sestup přál či naopak nepřál?
Tohle kolo může hodně napovědět. Spodní celky tabulky hrají mezi sebou. Bohužel zatím je tam Třebovle, jí sestup ale nepřeji. Se spoustou kluků z Třebovle se znám už dlouho a dokonce jsme spolu několik let hráli a derby mezi Plaňany a Třebovlí má vždy určitý náboj a atmosféru.
Zkuste postavit ideální jedenáctku kolínského okresu. Myslíte, že je reálné odehrát v létě či v zimě zápas např. proti ideální jedenáctce třeba Nymburka, KH,.. nebo nějaký miniturnaj?
Sestavit ideální jedenáctku kolínského okresu je těžké. Přiznám se, že ostatní celky nesleduji až tak pečlivě, ale musím říci, že hlavně v Českém Brodě, Kouřimi, Jevanech a i třeba Krakovanech je několik velice kvalitních fotbalistů. Od nás by určitě zapadli Proskočil a Brecík. V létě ty turnaje mohou být ovlivněny dovolenými, ale určitě by se něco podniknout dalo.
Na jaký zážitek s fotbalem nikdy nezapomenete?
Pro mě byla nezapomenutelná loňská sezóna, která vyvrcholila postupem do okresu. Byly to úžasné chvíle a skvělá parta kolem plaňanského fotbalu. Jen musím říct, že jsem to prožíval každý víkend dost silně a často se mnou doma už večer před utkáním nebyla řeč a tím chci poděkovat mojí manželce, že se mnou měla trpělivost. Nesmím ještě zapomenout na zápasy odehrané v rámci Plaňanského posvícení tři roky po sobě a to proti bývalým hráčům Slavie, Sparty a reprezentace ČR.
Petře, děkuji za krásný rozhovor a přeji mnoho další radosti s kulatým nesmyslem.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.