Hráč 29. kola Jakub Hájek: Jsem jako Mario Balotelli - kde hraju, tam je vždy živo!

Ve 29. kole byl zvolen nejlepším hráčem střední záložník Dolních Beřkovic Jakub Hájek (26). Ten se v OP Mělník pohybuje teprve od začátku sezóny, a tak nám může přinést zajímavé srovnání s dalšími soutěžemi, kterými si prošel. V rozhovoru jsme se dozvěděli, že v Borku čekal kolotoč, ale jelikož je míč kulatý, dopadlo to úplně jinak. Jinak je ale znát z hlasu tohoto hráče rozčarování nad přístupem jeho spoluhráčů a z výkonů v jarní části sezóny.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě o hráče kola, které jsi vybojoval za výkon předvedený ve Velkém Borku. Získal jsi celých 600 hlasů, jak se ti to povedlo?
Děkuji, naštěstí se mi ukázalo, že mám ještě hodně přátel a super rodinu. Každému, kdo si našel těch pár vteřin na hlasování, bych chtěl poděkovat. Paradoxně si myslím, že nejméně hlasů jsem dostal od svých spoluhráčů z Beřkovic. (smích)
Předvedli jste patrně nejlepší výkon v jarní části sezóny. Jak se ti hrálo?
Od začátku zápasu jsem byl rozladěný z přístupu hráčů a moc jsem se na zápas netěšil - čekal jsem kolotoč. Ale chytli jsme začátek zápasu a vydrželo nám to celý zápas a postupem času se mi hrálo už dobře.
A jak bys zhodnotil výkon celého týmu?
Všem, kteří přišli na zápas, patří dík za předvedený výkon. Šli jsme do zápasu s tím, že vlastně nemáme co ztratit. Jak říkám pořád, míč je kulatej a stát se může všechno!
Ze začátku to ale na žádnou procházku růžovým sadem nevypadalo a dokonce se začalo hrát o 20 minut později. Jaký byl důvod?
V tomhle zápase se jen odráželo celé jaro. Přístup hráčů je otřesný, nikdy jsem něco takového nezažil. Aby spousta hráčů bez omluvy nedorazila k zápasům a celkově jejich chování mi hlava nebere a je to na pováženou. Už jen z úcty ke spoluhráčům se tohle prostě nedělá. Ale nálada v kabině byla dobrá, i když jsme věděli že začneme v deseti.
Věřil jsi v bodový zisk, když jste začínali pouze v deseti hráčích na hřišti velkého favorita?
V téhle soutěži pro mě není favorita - je to okresní přebor a já před každým zápasem věřím, že vyhrajeme, i když výsledky za jaro tomu neodpovídají. Myslím, že pro nás hodně hrálo, že Borek se rozcvičoval už 40 minut před zápasem, jak by tomu mělo být všude a pak musel 20 minut čekat, než se začne hrát. Být na jejich místě, tak když to řeknu slušně, byl bych hodně naštvaný z přístupu našeho mužstva.
Dá se říct, že vás nastalá situace semkla?
My už jsme na takovou situaci nachystaní, je to každý týden tak, že se sestava lepí pět minut před zápasem. Ale proti Borku jsme konečně předvedli kolektivní výkon. Každý chtěl hrát a běhat a to je potom super.
Jinak vás ale jarní část sezóny nezastihla i přes zimní posílení v nejlepší formě. Kde vidíš důvody?
V přístupu hráčů. Nepamatuji se, že by dva zápasy po sobě byla stejná sestava. Proti zachraňujícím se soupeřům jsme hráli odevzdaně, jako kdybychom ani nechtěli vyhrát. Nechci hledat důvody, které tomu mohly pomáhat, to si musí každý z hráčů sáhnout sám do svědomí. Věřím, že se jednalo pouze o náhody a nepovedené výkony jednotlivců. Co se týče posil, pro mě byla nejlepší posila Kuba Žižka - hráč, kterého je na okres škoda. Míra Pexa měl smůlu, kdy tři zápasy po sobě zavinil góly a trošku se to s ním vezlo, ale bojovností se dostal zpátky k dobrým výkonům z přípravy. Poslední posila Míra Vu z Bohemky měl smůlu na zdravotní problémy.
Odpovídá podle tebe 9. místo v tabulce možnostem týmu?
Fotbalově si myslím, že bychom měli být někde okolo pátého místa. Co se týče zázemí a finanční situace Beřkovic, myslím si, že by tým mohl být mnohem výš. Ale jak už bylo výše zmíněno - po přístupu hráčů si myslím, že 9. místo je ještě dobré. I když to spousta kluků z týmu nepřizná, tak nám chyběl zraněný Jirka Kadlec, se kterým jsem si hodně rozuměl a dobře jsme se na hřišti doplňovali. Tímto mu chci popřát brzké uzdravení po operaci kolene.
Ty jsi původně měl v této sezóně působit v Chotusicích, nakonec ale zvítězily Dolní Beřkovice. Jak ses k tomuto angažmá dostal?
V Chotusicích mám i nadále spoustu přátel a je tam spousta šikovných hráčů, ale fotbalově se nedařilo a už mě nebavilo dojíždět dlouhé vzdálenosti na zápas. Oslovil mě Jirka Kadlec s panem Vašíčkem a nabídkou hrát do Beřkovic a dohodli jsme se rychle. Pan Vašíček si zaslouží obrovský dík za to, co dělá pro fotbal v Beřkovicích a doufám, že mu bude fotbal přinášet radost, které měl v téhle jarní sezóně málo. Snad jen naše historická výhra v poháru.
Mohl bys z tvého pohledu zhodnotit úroveň OP Mělník?
Okres Mělník je dobrá soutěž. Líbí se mi hlavně vaše redakce, která sleduje všechny zápasy a dělá reporty - v tom by se mohly jiné soutěže zlepšit. Co se týče úrovně, fotbalově je to slabší, než například na kutnohorském okrese nebo okrese Praha-východ. Hlavně po taktické stránce, ta je slaboučká. Předzápasové přípravy v podstatě neexistují, přečte se sestava a jde se hrát. Samozřejmě jsou v soutěži kvalitní mužstva, hlavně Všestudy mi přišly jako nejfotbalovější tým. Dále třeba Tišice.
Stále jsi kmenovým hráčem Čáslavi, která působí v ČFL. Živíš ještě naději, že by sis mohl zahrát vyšší soutěž?
Fotbal v Čáslavi prošel spoustu změn - ať už dobrých nebo špatných. K těm dobrým patří určitě to, že konečně hrají za A-tým domácí kluci, kteří si to zaslouží. K těm špatným bych řadil zanedbání juniorky, kde nás bylo spousta šikovných kluků, ale po změně pana trenéra Antoše se nás spousta rozprchla do okresu. Patří tam ale určitě velký dík panu Vondrovi, který měl hlavně se mnou nervy a vždy mě povolal k přípravě. Samozřejmě bych si ale vyšší soutěž klidně v dresu Čáslavi rád zahrál, kdyby se možnost naskytla. Nevím, co by tomu řeklo moje koleno, poslední dobou mě zlobí. Vždy jsem rád, že můžu hrát další zápas.
Ve 26 letech jsi prošel už poměrně dost klubů. Baví tě objevovat nová prostředí a hledat nové výzvy?
Je pravda, že od mala hodně měním kluby, rád poznávám nové zkušenosti, nová místa, hřiště, kluby, vesnice a soutěže. Hodně mě bavilo hrát na Tempu pod panem trenérem Liborem Kollerem, tam jsem hrál nejlepší fotbal. Lákalo by mě si zkusit nějakou nižší regionální soutěž mimo ČR.
S koncem hostování se nyní budeš muset rozhodnout, kam povedou tvé další fotbalové kroky. Už máš jasno?
Už jsem trošku rozhodnutý, kde to bude. Jak je mým zvykem, je jasné, že by to mohl být nějaký nový klub, kde jsem ještě nebyl. Ale nic hotového ještě není.
Mohl bys zhodnotit tvou úlohu na hřišti? Na jaké pozici se cítíš nejlépe?
Nejlépe se cítím na středu zálohy, kdy mám míč pořád na noze. Důležité je se hlavně fotbalem bavit a pak se cítíte dobře na každé pozici.
Jak vidíš šance českého týmu v pátečním zápase proti Chorvatsku?
Když se vrátíme k fotbalu z kvalifikace, budeme mít určitě šance. Snad nebudeme hrát autobus jako proti Španělsku. Týmy, které hrají takový styl, si prostě body nezaslouží.
Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do dalších zápasů!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.