Hráč 30. kola Jiří Guttenberg st.: Proč bychom ve Mšeně nemohli hrát vyšší soutěž?

Máme za sebou úplně poslední kolo soutěže a před námi jsou prázdniny a fotbalové turnaje. Ještě předtím jsme se ale vydali do Mšena, kde jsme mluvili s nejlepším hráčem 30. kola OP Mělník Jiřím Guttenbergem st. (42). Ten v rozhovoru zmínil vztah se synem Jiřím, se kterým nastupuje v jednom týmu a zároveň je jeho trenérem. Proběhlo také zamyšlení nad případnou vyšší soutěží ve Mšeně a probráno bylo i mnoho dalších témat. Dočkali jsme se také poděkování, což je pro novináře vždy rarita a balzám na duši. Děkujeme!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě. V posledním kole se vyznamenala vaše defenziva, když jste ve Všestudech nedostali ani gól. Jak těžké to bylo?
Všestudy hrají hodně fotbalově, ale tentokrát bylo vidět, že už je konec sezóny, že už o moc nešlo, a tak to zas takový problém nebyl. Byl to typický klidný fotbal na konec sezóny.
Jak se vám hrálo bez vašeho obvyklého stoperského parťáka Vaňka?
S Kubou už jsme na sebe zvyklí, ale v tomhle zápase jeho absence nebyla tolik znát. Kuba je totiž skvělý hlavičkář, a protože Všestudy hrají převážně po zemi, tak nám "ve vzduchu" tentokrát tolik nechyběl.
Spolu s gólmanem Hnízdilem jste nejzkušenějšími hráči týmu. Jak funguje spolupráce?
S Danem spolupracujeme už dlouho a jsme na sebe zvyklí. Dan je někdy na hřišti velmi impulzivní, a tak je to leckdy složitější. Ale máme k sobě respekt, a tak to snad zvládáme vcelku dobře.
Vy zároveň působíte jako trenér týmu. Jak zvládáte udílet spoluhráčům při zápase pokyny? Kdo z lavičky řídí střídání vašeho týmu?
To je hodně složitá situace. Snažím se hrát a moc "nekoučovat", ale ne vždy se mi to daří. Střídání si bohužel také řídím sám ze hřiště, což není ideální stav.
Jste spokojen s tréninkovou morálkou vašeho týmu?
S účastí na trénincích jsem vcelku spokojený. Bojujeme jako všude s tím, že kluci jsou na školách, v zaměstnání mají odpolední, něco jim do toho vleze apod. Ale přesto jsme se scházeli v solidním počtu(8-14). Pak má smysl tréninky dělat a připravovat.
Zároveň jste „nadřízeným“ vlastního syna, což pro mnoho trenérů není úplně příjemná situace. Jaké to pro vás je?
Není to pro mne jednoduché a to hlavně v situacích, kdy je Jirka terčem ostřejších zákroků. Tím, že jsem táta a trenér, tak je to ale spíš těžší pro něj... Vedu ho už od 5 let a mimo 1 roku v dorostu jsme spolu tedy už celých 16 let... A celou tu dobu mě on "musí" poslouchat (smích).
Váš syn se stal s 24 góly jedním z nejlepších střelců OP Mělník. Budete se ho v případě nabídky z vyšší soutěže snažit udržet ve Mšeně?
Jirku se samozřejmě budu snažit udržet, i když vím, že na vyšší soutěž má. Je to pro nás jeden z klíčových hráčů. A je ještě mladý, takže na vyšší soutěž má pořád dost času. A proč by se mu to vlastně nemohlo povést třeba právě se Mšenem?
Mám tu také jednu zajímavou statistiku. Vy jste z pozice stopera nasbíral 1 žlutou kartu, zatímco váš syn na pozici útočníka 11. Jak je to možné?
My jsme fotbalově každý úplně jiný. Já jsem nikdy faulovat neuměl a ani jsem to nechtěl umět. Mám rád, když se hraje fotbal, ne když se to kope. Jirka, ten je fotbalově mnohem drzejší, a i proto sbírá víc žluté karty. Mně se to moc nelíbí, ale je to jeho styl hry a je v něm dobrý. Nedělá žádné zákeřné zákroky, a tak mu to více méně toleruji. Nejvíc mne vždy rozčílí, když dostane žlutou kartu za řečnění.
Vy jste považován za velkého mšenského patriota a základ tamního fotbalu. Jak byste zhodnotil uplynulou sezónu z pohledu celého klubu?
Z pohledu áčka byla sezóna velmi úspěšná. Z pohledu žáků a přípravek se dá říct, že také. Ale z pohledu béčka a dorostu to nebyla žádná sláva. Dorost i béčko sice skončily v tabulce na solidním 7. respektive 9. místě. Ale docházka na trénink byla téměř nulová a jak dorost, tak béčko měly problém se na jaře sejít i k zápasům. Z důvodu konce střídavých startů a hostování jsme se rozhodli, že v příští sezóně dorost bude hrát pouze okres. Nebylo to lehké rozhodnutí, ale nakonec byli pro všichni členové výboru.
Hodláte ve výchově vlastních hráčů pokračovat i v příští sezóně?
Ano, chceme i nadále vychovávat vlastní hráče, ale je to čím dál těžší a bohužel ani FAČR změnou přestupního řádu tomu moc nepomohl, spíš nám malým klubům ublížil.
Pojďme nyní k hodnocení sezóny z pohledu A-týmu. Se 3. místem musí panovat spokojenost, že?
Se 3. místem jsem nad míru spokojen. Přes těžký začátek soutěže se nám podařilo sbírat pravidelně body a na konci z toho byl skvělý výsledek pro celý tým. Nakonec asi zasloužený, protože ani Borek, ani Tišice nás nedokázali porazit za 3 body.
Jaké jsou cíle do příští sezóny? Máte ambice posunout se ještě o kousek výš a zabojovat o postup do kraje?
Ambice jsou pořád stejné... hrát fotbal pro radost a pro diváky (i když nám jich moc nechodí). Vždyť v našich zápasech padlo průměrně 5 branek, takže je na co se koukat (smích). Samozřejmě, pokud by se nám povedlo se dostat na postupové příčky, tak bychom se postupu nebránili. Ale museli bychom již nyní tým doplnit, protože kádr máme dost úzký. Ale k nám je bohužel odevšad daleko, a tak sehnat kvalitního hráče je pro nás problém.
A vy osobně? Budete pokračovat v aktivním hraní?
Já doufám, že už nebudu muset hrát. Vím, jaké jsou moje možnosti a na co mám. A na ty mladé dravce už fakt nemám. Obdivuji třeba Bróďu z Tišic, co on ještě na hřišti dokáže. Já už jsem si na hřišti svoje užil a pokud to jen trochu půjde, tak zůstanu rád na lavičce. Ale samozřejmě nenechám tým ve štychu a pokud to bude třeba, tak ještě podzim jsem ochotný odkopat. Ale přes zimu bych chtěl už skončit definitivně. Jedna prasklá achilovka mi stačila.
Děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí do dalších fotbalových let!
Já děkuji za Váš přínos pro nižší soutěže, které jsou pak hned víc sledované.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.