Jiří Kuzma Novotný, vedoucí SK Žiželice: Kdyby nám třetí místo nabídli před sezónou, tak to bereme

Jeden třetitřídní nováček tabulku OP vede a druhý se usadil na třetím místě. Tým SK Žiželice podával po celý podzim kvalitní výkony, svou atraktivní hrou přitáhl nespočet fanoušků. Mužstvo nastřílelo nejvyšší počet branek a dosahuje průměru téměř pěti gólů na zápas. O tom, jak se Žiželicím daří v okrese, jsem si povídal s vedoucím týmu Jirkou Kuzmou Novotným.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ahoj Jirko, tak co říci na začátek?
Obecně se dá říci, že se nám první půlrok v okresní soutěži vydařil. Kdyby nám na začátku sezóny nabídli přezimování na třetí příčče, asi bychom to brali hned všemi deseti. Je znát fotbalový rozdíl mezi okresním přeborem a 3. či 4. třídou. Postupně se rozkoukáváme a na druhou stranu je vzhledem k odehraným zápasům potřeba říci, že naše reálná pozice mohla být ještě o chlup lepší.
Jak jsi viděl jednotlivé zápasy? Z prvních čtyř kol šest bodů, potom série bez porážky, kterou pokazila ztráta s Jevany a suverénní poslední kola...
První zápas byl debakl.... dostali jsme přes prsty v „sousedních" Krakovanech a ta prohra je jedna z těch, co mrzí. Ostatní soupeře jsme moc neznali a nevěděli do čeho jdeme, takže to byla spíše příprava na slepo a soustředění se na naše výkony. Ale celkově si myslím, že převažovalo to lepší. Kromě prvního zápasu mě mrzí prohra v Bečvárech. Soupeř nebyl o tolik lepší a vývoj utkání mě utvrdil v tom, že jsme mohli odvézt alespoň bod za remízu a Bečváry více rozhodit na jejich vítězné vlně. Hodně mě štve zápas v Libodřicích, kde jsme měli jednoznačně na vítězství a hned následující domácí zápas s Jevany, který jsme prohráli ostudným způsobem. Přiznám se, že po tomhle dvojzápase jsem měl sto chutí se na fotbal vykašlat. Závěr podzimu se hrálo již lépe, protože, jak je vidět dle tabulky, nás čekali slabší soupeři a je dobře, že jsme to střelecky využili v náš prospěch. Zbylé zápasy mě i ostatní potěšily, protože byly vítězné, to je jasné :)
S ofenzívou asi problém nemáte...
Co se týká naší ofenzívy, tak ta je dle skóre dobrá. Nejvíce vstřelených branek nás samozřejmě těší. Jde částečně i o pozůstatek z předchozích sezón, kde jsme soupeře jednoznačně převyšovali a kluci v týmu si zvykli dávat hodně branek.
A jak jste spokojeni s obranou?
Druhá stránka věci je defenzíva. Z mého pohledu máme velice kvalitní stopery i beky a hlavně v neposlední řadě skvělého gólmana Micala, který je pro mě osobně jeden z nejlepších brankářů v Žiželicích za posledních 20 let. Bohužel, jak již bylo zmíněno, mančaft je stále přepnut na režim „nasázet co nejvíc branek" a dozadu už to vázne. A ani sebelepší gólman se skvělou obranou nemá šanci zabránit inkasování, když se do defenzívy nezapojí všichni, jak záložníci, tak hlavně útočící hráči. Je to náš problém a z pohledu trenérského bych osobně radši viděl výsledky 1:0, 2:0 či 2:1 atp. než ty naše přestřelky. Na druhou stranu chápu, že se to líbí divákům, kteří nás možná i díky tomu skvěle podporují i na hřištích soupeřů, což není moc obvyklé v takovém počtu. Když se ještě vrátím ke gólmanovi, tak Mical je jasná jednička a stejně tak je jasná dvojka Petr Capalka, který u nás odchytal pěknou řádku sezon. Nicméně měl teď i nějaké zdravotní problémy a bylo potřeba zaskočit i dalším náhradním brankářem, který ostudu taky neudělal.
Disponujete poměrně ustálenou sestavou a máte jeden z nejmladších kádrů v soutěži...
Sestava je mladá a když zdraví a práce dovolí tak i poměrně ustálená. Byl to náš záměr omladit tým. Máme tam stále spousty starších hráčů, ale věk nelze zastavit a s kvalitou soutěže se krok držet nedá, pokud naši čtyřicátnící budou nahánět dvacetileté mladíky soupeřů. Řekl bych, že i ostatní mužstva jsou vcelku plná šikovných mladíků. Jen nám oproti ostatním chybí ten věkový střed... bohužel. Hráči kolem 30-35ti let nemáme a je to problém. Nějaký zkušený špílmachr a tahoun mužstva by se hodil, možná i kvůli disciplíně :)
Kdo patřil v podzimní části k oporám?
Najít opory týmu vypadá jako vcelku lehká záležitost, ale není tomu tak. Střelecky se daří vícero hráčům. V první desítce máme hned čtyři. Lukáš Kubelka nejlepší střelec soutěže, David Živný hned v závěsu a s více jak deseti brankami Jakub Korčák a Ondra Lekeš. V bráně výborný David Mical, kterému by mohl tým dopřát více nul... on by si je určitě taky přál :) No a pak skvěle hrající kapitán Martin Živný, vedle něj na novém postu Ondra Hůlka a černou práci odvádějící Jakub Novotný... těch hráčů je opravdu hodně a je skvělé, že se hraje týmově. Nechtěl bych nikoho opomenout. Ale jestliže mám vybrat tři, tak Kubelka, D. Živný a Mical.
Co zajímavého chystáte přes zimní přestávku?
Zimní příprava bude, soustředění je v plánu, ale o účasti mám svoje pochybnosti. Bohužel to v tom mladém kolektivu není jako dříve za nás. My starší jsme se vždy těšili na pár společných dní s kámošema někde na horách... dneska ti mladí mají své jiné zájmy a moc se jim nikam nechce... spíše hledají výmluvy proč jet nemůžou. Posily by to určitě chtělo.. jednu nebo dvě bych si přál. Jak jsem dříve zmínil, líbil by se mi nějaky lídr kolem 35-ti let, co hrál nějakou vyšší soutěž a kluky by mohl lecčemu přiučit. Ale co si budeme povídat... oni nejsou a když, tak chtějí ještě uhrát nějakou „bankovku", takže je to i o penězích, kterých není nikdy dost. Uvidíme, co nám zima přinese.
Jirko, díky za odpovědi a popřeji pohodové Vánoce, klidnou přípravu a atraktivní fotbal do jara.
Také děkuji a přeji všem hezké Vánoce.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.