Šéftrenér mládeže Neratovic Jiří Brunclík: Výsledky? U mládeže pro nás nejsou prvořadé!

Jako nejúspěšnější fotbalový klub v mělnickém okrese se v posledních letech vyprofiloval FK Neratovice-Byškovice. To by nebylo možné bez fungující mládeže. A právě o mládežnické akademii jsme se bavili s mužem nejpovolanějším - šéftrenérem mládeže Jiřím Brunclíkem (35). Jak je spokojen s podzimními výkony neratovických mužstev? Co klub nabízí? A chystají se nějaké novinky?

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ty jsi v tuhle chvíli hlavním mužem celé neratovické mládeže a velkým klubovým srdcařem, v Neratovicích ale nebydlíš. Jak ses dostal právě do Neratovic?
Takto bych to nebral, není to o mé osobě. V Neratovicích těžíme z velmi dobré party trenérů. Když k tomu přidám i maximální podporu z vedení klubu, tak je úplně jasné, že nás v Neratovicích všechny práce s dětmi moc baví. Je pravda, že bydlím trochu z ruky, ale není to nic tak hrozného.
Neratovická mládež se vždy pyšnila výbornými výsledky a vychovala i několik hráčů pro první ligu (Kalabiška, Klobása). Vy jste se ale přesto rozhodli pro další vylepšení jejího fungování. V čem spočívá a co je hlavním cílem?
Je pravda, že Neratovice na krajské úrovni patří k top klubům, co se týče výchovy mladých hráčů. I tak se nám ale nedařilo dostat naše odchovance do prvního týmu. Když se tam někdo přeci jen dostal, byla to vždy ojedinělá vlaštovka. I když máme v áčku hodně odchovanců, vždy jejich cesta vedla přes ligové mládežnické týmy. Pro nás to byl impuls, pokusit se nastavit výchovu mládeže tak, abychom kluky do áčka dokázali vychovat my. Nyní, když se ohlédnu zpět, tak se nám toho za poslední půl rok povedlo opravdu mnoho. Vypracovali jsme klubovou koncepci, započali proces vzdělávání trenérů a zařadili jsme do tréninkového procesu gymnastiku a pohybové hry pod vedením „externích“ trenérů.
Ty sám máš vystudovanou trenérskou A-licenci. Co ti náročné studium dalo a neláká tě trénování v dospělé kategorii?
Každé studium vás vždy obohatí o nové poznatky, což platí i o jednotlivých studiích licencí. Musím říct, že mi studium dost otevřelo oči a posunulo zase dál. Pro každého trenéra mládeže je absolvování kurzů možností, jak se posunout zase o kousek dál a z mého pohledu bych se to dokonce nebál označit za nezbytnost. Co se týče trénování dospělé kategorie, tak momentálně mám jiné plány, které bych chtěl ještě uskutečnit.
Pojďme si nyní postupně projít výsledky všech mládežnických týmů. Nejstarší dorost U19 figuruje na 3. místě KP, skupiny B. Jak jsi s jeho výsledky a herním projevem spokojen?
Kluci si v některých utkáních vybrali velkou smůlu. Ztratili v poslední minutě utkání s Kolínem a i dvoubrankové vedení ve Vlašimi. Nakonec je z toho 3. místo se ztrátou 8 bodů na čelo. Na druhou stranu se podařilo 3 klukům získat místo v divizním A týmu, což je pro naši práci s mládeží super počin. Doufám, že další kluci v čele s kapitánem Paličkou, v zimní přípravě zabojují natolik, že i oni si o místo v áčku hlasitě řeknou. Předpoklady pro to určitě mají.
Jak vůbec probíhá spolupráce mezi mládeží a dospělými týmy? Mají kluci z U19 šanci prosadit se do divizního A-týmu?
Vždy šlo o problém hlavně ze strany kluků. Kluci v U19 si chtějí užívat, a když jim nabídnete posun výš, tak to většinou z různých důvodů nedopadne. Proto jsme se rozhodli posunout tuto kategorii blíže k A-týmu. V našem klubu tedy tato kategorie spadá přímo pod trenéra áčka, který si řídí a konzultuje s trenéry U19 jak metodiku, tak i posuny hráčů.
Velkou radost ti musí dělat dorost U17, který pod vedením trenéra Langmajera z 12 zápasů ztratil jen jednou za remízu s Mnichovým Hradištěm…
Určitě. V ročníku 2000 máme obrovskou sílu a jsme rádi, že se klukům tak daří. U tohoto týmu musím zdůraznit, že vše je postaveno na skvělé partě, která táhne společně s trenéry za jeden provaz.
Ty sám ses ujal kormidla týmu starších žáků U15. Nebyl to od U19, kterou jsi vedl v minulé sezóně, trochu krok zpět?
Tak to určitě ne, chtěl jsem si to vyzkoušet a dnes musím říct, že tohoto rozhodnutí vůbec nelituji. Kluci jsou hodně tvární a plní energie se posunout výkonnostně dál. I díky famózní účasti na trénincích se jim to daří.
Výsledkově se tvému týmu až tolik nedařilo, když jste obsadili v osmnáctičlenné tabulce 8. místo. V počtu vstřelených branek jste ale suverénně nejlepší. Jak jsi se svým týmem spokojen?
Když jsme na jaře dávali dohromady s trenéry klubovou koncepci, na čelní místo jsme zařadili větu „Prvořadý je pro nás individuální a týmový herní výkon a až druhořadý výsledek utkání.“ Myslíme si, že toto pravidlo je strašně důležité pro rozvoj fotbalového talentu. Dovolím si tvrdit, že podle herního projevu patříme do špičky soutěže, možná k tomu nejlepšímu. To že se nám povedlo získat prvenství ve vstřelených brankách, je pro mne překvapení, jelikož v každém utkání zazdíme několik vyložených šancí. Někdy už se musím i smát, z čeho všeho taky lze nedat branku. Ale na druhou stranu jsem rád, že můžeme všem ukázat, že když se snažíme hrát konstruktivní fotbal plný krásných akcí, tak i tímto způsobem můžeme být úspěšní. A hlavně to všechny baví!
Vidíš ve svém týmu některé hráče, kteří by to mohli dotáhnout daleko?
Samozřejmě, každý tým se opírá o několik důležitých hráčů, vše ale ukáže čas. Kvalitu kluci určitě mají.
V kategorii žáků jste vytvořili rovněž B-tým, který nastupuje v OP Mělník. Má tato soutěž pro kluky smysl?
V daný moment určitě. Máme v týmu nyní 22 hráčů a potřebujeme, aby všichni hráli. Co se týče soutěže, tak odpovídá svou kvalitou okresním soutěžím.
Do mladších žáků U13 se ti podařilo získat velkou trenérskou posilu. Prozradíš, o koho se jedná?
Před sezónou to byla pro nás priorita číslo jedna. Je super, že se nám to nakonec podařilo, a do klubu jsme přivedli Ondru Kačera, který přinesl zase jiný pohled na fotbal. Je to vzdělaný trenér, který si prošel mládeží ve Zlíně a hlavně musím zmínit, že i výborný člověk, který zapadl do naší party mladých trenérů.
Tým U13 ale po podzimní části obsadil v KP až 12. místo. To je asi trochu zklamání, že?
Opět se můžeme bavit o tom, zda je pro všechny důležitější bodový zisk a umístění v tabulce, nebo to, jak se tým prezentuje herně. Pro nás je důležitější něco kluky naučit, proto jdeme druhou cestou. Určitě ale budeme chtít tento tým posílit o vytipované kluky, abychom zvýšili konkurenci v týmu.
Podobná je situace u týmu U11. Jak se na ni díváš?
Znovu musím zopakovat: prvořadý je pro nás v těchto věkových kategoriích individuální a týmový herní výkon, takže nás některé výsledkové neúspěchy příliš netrápí. Ale vnímáme, že tento tým čeká ještě hodně práce. Svou daň si vybírá i fakt, že tým tvoří z 90% hráči mladšího ročníku 2007 a ne koncového ročníku 2006.
Úplně opačná situace panuje v kategorii mladší přípravky U9, kde se podařilo dát dohromady hned 3 týmy, a ty si vedou skvěle…
Tento tým je specifický - jako jediný má za trenéry tatínky v čele s jedním z nich Tomášem Kučerou. Před jejich prací musím jen smeknout. Odbornost mají na výborné úrovni, tak uvidíme, kam až se jim tým podaří posunout. Momentálně jejich kolektiv patří ke špičce Mělnicka.
Novinkou je vytvoření fotbalové školičky pro děti předškolního věku. Co si od školičky slibuješ?
Nechci říci, že je to úplná novinka. S fotbalovou školičkou jsme začali před rokem a půl. V létě se nám podařilo získat ke kategorii dětí 2009-10 a 2011-12 velkou kvalitu v podání nadšených a hlavně vzdělaných trenérů. Nyní máme v těchto kategoriích přes 40 dětí. Opět se jen potvrzuje, že pokud něco děláte s nadšením a kvalitně, tak si děti cestu na fotbal najdou.
Ty se kromě vedení neratovické mládeže aktivně angažuješ i na poli okresních výběrů. O jaké ročníky se jedná a jak se jim daří?
Před prvním turnajem okresních výběrů jsme nabídli OFS Mělník naši podporu na poli trenérském u kluků ročníku 2006. Těch motivů, proč do tohoto projektu jít, bylo několik. V první řadě se chceme společně s dalšími trenéry z jiných klubů pokusit oživit fotbalovou mládež na Mělnicku. Chceme pro ty nejlepší vytvořit takové podmínky, aby se na naše společné akce těšili. Doufám, že tím pomůžeme i klubům, především co se týče motivace dětí do dalších tréninků.
V rámci rozšířených aktivit fotbalového klubu se proslýchá také o plánované spolupráci se ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova. V čem by měla tato spolupráce spočívat?
Dnes už můžu potvrdit, že se vracíme ke sportovní třídě se zaměřením na fotbal, která byla v minulosti hodně úspěšná. Za zmínku stojí obrovský úspěch v podobě výhry v celostátním turnaji základních škol v Coca Cola Cupu. Do již funkční sportovní třídy na ZŠ Ing. M. Plesingera-Božinova v Neratovicích bude od nového školního roku zařazena i část dětí, která bude mít fotbalové zaměření. Spolupráce bude spočívat v propojení našich fundovaných trenérů se základní školou tak, jak je tomu například ve střediscích mládeže.
Zakončeme náš rozhovor jednou větou: Proč by mělo jít dítě hrát fotbal právě do Neratovic?
Když to vezmu kolem a kolem, tak je jedno, kde děti fotbal hrají. Důležitější je, pokusit se dítě fotbalem nadchnout, tak aby tento sport mělo rádo.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.