Josef Čáslava: Jsem univerzál, ale do brány bych nevlezl ani za nic

Vítězem ankety o hráče osmnáctého kola se stal bečvarecký univerzál Josef Čáslava. Poslední dobou podává kvalitní výkony a tentokrát zářil na pro něj netradičním místě levého obránce. Společně jsme pro vás připravili zajímavé čtení o jeho pohledu na fotbal.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Pepo, gratuluji k titulu hráč 18. kola, ve kterém jste přehráli Konárovice. Jaký to byl soupeř?
Přehráli, ale měli jsme respekt, každý zápas je samozřejmě těžký. Už to není ten tým jako před léty, zkrátka je to soupeř ze spodní části tabulky. Nemyslím si, že to je tým pro III. třídu, ale my jsme taky spadli do trojky, takže se to nedá hodnotit. Na podzim jsme sice vyhráli 7:1, ale 1. poločas byl těžký.
Jak se hrálo tobě osobně, že tě to vyneslo až na vrchol?
Hrálo se mi velmi dobře na postu levého obránce. Je to zase nová zkušenost a myslím, že jsem se s tím popral dobře :-D. Samozřejmě jsem potěšen a zahřeje to u srdíčka. Nečekal jsem to, bylo to překvapení. Teď mě čeká zápisné. Díky všem.
Jaká je tvoje role v týmu? Vypadá to na prvního náhradníka těsně pod ideální sestavou...
Ano, vypadá to tak, ale je to pro mě výzva dostat se do základu a nemyslím si, že by to tak mohlo zůstat. Poslední zápasy se mi dařily, tak uvidím.
Jsi takový univerzál - dokážeš zahrát na každém postu?
Trenér Pepa Kuba to o mě říká, že jsem univerzál, nevím, zda na každém postu (do brány bych nevlezl za nic):-D. Post obránce jsem začal hrát vloni na podzim, předtím jsem hrával záložníka, ale i útočníka. Každé místo má své klady i zápory. Jsem spíš ofenzivní hráč.
Hrával jsem s tvým tátou, který toho sice moc nenaběhal, ale měl čuch na góly ve vápně a častokrát rozhodoval zápasy. Předával ti nějaké zkušenosti, podporoval tě,....
Ano to je pravda, říkají to o něm všichni, kdo ho znají. Hrál útočníka a čuch na góly měl, věděl, kde má být ve správný čas na správném místě. Něco jako náš útočník Míra Černý. Doma hodně slýchávám rady i kritiky k zápasu. Samozřejmě, že mě podporoval už od mala. Teď už je znám svou hláškou „Pánové, čí je to kluk“.
Jaké byly tvoje začátky?
Začínal jsem jako prcek v žácích v Bečvárech, kde hraji dodnes. Nedá se zapomenout na trenéra p. Zahradníčka. Nejlepší léta byla jednoznačně v dorostu, kde jsme hráli 1. A třídu, a kde i byla výborná parta kluků.
Jsi obounohý, komplexní fotbalista?
Nejsem obounohý fotbalista, jsem pravák, i když levou jsem už dal nějaký ten gól. Hra hlavou, no to nevím, nejsem zrovna čahoun:-D jako Ondra Holub. Pamatuji si, že jsem dal jeden kuriózní gól (samozřejmě pravou) přímo z rohového kopu, kde jsem překvapil brankáře, ale i sám sebe.
Do konce zbývá ještě dost zápasů, ale tipni konečnou tabulku.
To je pravda osm kol, respektive pro nás sedm kol. Ambice na postup máme (Bečváry). Momentálně jsou dole namočené Zásmuky a Konárovice. Jak říkám, je ještě spousta kol a to je hodně bodů a všechno může být jinak. Nikomu sestup nepřeji, ale to je fotbal.
Bečváry mají velice reálnou šanci na postup. Jak se na možný postup do 1.B díváš ty sám osobně?
Šance tu je na postup, ale hraje se do posledního zápasu, každé utkání je jiné, tak uvidíme. Ano, pozitivně je to nová výzva, zkušenost, spoustu radostí, ale i třeba naopak ...... Věřím, že pro to uděláme vše jako manšaft.
V 1. B třídě jsou "namočené" tři - čtyři kolínské celky - zvýší se po jejich případném sestupu kvalita OP nebo týmy skončí podobně jako Břežany?
Toť otázka, jasným příkladem jsou Břežany, které hrály 1. B třídu, spadly do okresního přeboru a odhlásily soutěž. Především je to o přístupu samotných hráčů a o týmu jako celku, party lidí a lidí kolem fotbalu.
Jaká je tvoje životospráva jako fotbalisty?
Snažím se dodržovat životosprávu celkově jak v týdnu, tak i před utkáním. Rád si dám dobré maso, především vepřové řízečky a to o mně kluci vědí. Co opravdu nemusím je čočka.
Co pro tebe znamená fotbal? Co třeba po skončení aktivní kariéry, do kdy plánuješ hrát,...
Fotbal je pro mě hlavně dobrá zábava, odreagování, dobrá parta lidí, udržování se v kondici. Po skončení aktivní kariéry, bych se chtěl dál věnovat fotbalu, pokud to dovolí čas (rodina, práce atd.). Ale kdy skončím, to sám nevím. Pokud mi to dovolí zdravotní stav, chtěl bych hrát, dokud to půjde.
Pepo, děkuji za rozhovor a přeji ještě plno krásných fotbalových zážitků. Třeba i tu "B" třídu..
Taky děkuji.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.