Brankář Svratky Vojtěch Šmahel dvakrát skóroval a táhne svůj tým k záchraně

Šestadvacetiletý brankář Svratky Vojtěch Šmahel se výraznou měrou přičinil o to, že Svratka porazila Vír o čtyři branky. Sám totiž dvakrát zamířil do černého. My jsme mu položili několik otázek.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě. Kdy nebo jak jste začal s fotbalem, kdo vás k němu přivedl?
S fotbalem jsem začal cca v 6 letech v rodné Krouně. Fotbal jsem miloval již od malička, dokonce si pamatuji, jak jsem sledoval stříbrné Euro 96. Navíc tehdy na vesnici moc jiných aktivit, než fotbal nebylo.
Chtěl jste být již od mala brankářem?
Když nad tím přemýšlím, tak ani ne. Ale víte jak to chodí, jsi nejvyšší, nebojíš se- jdeš do brány.
Pamatujete si, kdy jste poprvé nastoupil v zápase ( vstřelil svoji první branku)?
K prvnímu zápasu jsem nastoupil na druhý poločas za mladší žáky v Ronově nad Doubravou, šla na mě jedna střela, kterou jsem nějak chytil a vyhráli jsme 7:1.
Kdy jste poprvé nastoupil za muže? Pamatujete si proti komu?
No, to jste mě zaskočil - nepamatuji.
Nějaké úspěchy ve fotbale?
Hráč 22. kola okresního přeboru podle webu fotbalunas (smích)
Hrál jste za jiný klub než je Svratka?
Ano, bylo jich celkem dost. Namátkou Bohemians 1905, MFK Chrudim, Viktoria Žižkov a z menších klubů rodná Krouna, Sokol Prosetín, sousední SK Svratouch…
Na jaké spoluhráče ve své kariéře nejvíce vzpomínáte?
Asi nejvíce vzpomínám na žákovské léta v Chrudimi
Kdo vám zase dal nejvíce po stránce trenérské?
Potkal jsem opravdu hodně trenérů, ať už normálních, tak speciálních brankařských. V Chrudimi nás gólmany dlouho vedl legendární pan Fuksa, který byl asi největší guru. Tím se však nechci dotknout ostatních trenérů, každý mě svým způsobem obohatil.
Přejděme na poslední zápas s Vírem, jak probíhal?
Byl to z naší strany takový klasický zápas. Měli jsme územní převahu, bohužel bez vstřelené branky. Vír se po chybě mojí a obrany dostal do vedení. Naštěstí Pavel Makovský rychle srovnal krok. Druhý poločas zlomila v úvodu penalta a Vír to poté zabalil, takže jsme přidali i nějakou branku navíc.
Byl jste zvolen hráčem kola. Jak se vám chytalo?
Upřímně to z mé strany byl asi nejhorší výkon na jaře, inkasovaná branka padá z velké části na moji hlavu a celkově jsem se nějak necítil ve formě. Navíc za celý zápas jsem neměl vyloženě složitý zákrok.
Ale vstřelil jste dvě branky popíšete nám je?
Je to věc, která se u brankáře neděje pravidelně a asi to mě do sestavy kola dostalo. Obě dvě byly pokutové kopy. První po faulu na Honzu Pecha, který byl jinak určený exekutor. Faulovaný hráč by však neměl kopat a ještě ke všemu byl ošetřovaný, tak jsem si vzal balón já a šel do toho. Přece jen patří už mezi ty zkušenější a chtěl jsem trošku i odčinit zaváhání při brance hostů. Už před sezenou jsme se bavili, že bych mohl být jeden z exekutorů a tak to i vlivem okolností to na mě padlo. Jednalo se o naší první penaltu v sezóně. Podle mě je brankář, pokud má aspoň trošku slušnou kopací techniku ideální exekutor, protože to vidí i z druhé strany. Já jsem tak nějak tušil, že gólman nepůjde zbytečně napřed, takže jsem počkal na jeho drobný pohyb a na poslední chvíli zvolil místo. Druhá penalta byla za stavu 4:1 po faulu na Pavla Makovského a řešil jsem ji takřka stejně, akorát oproti první šla více k tyči, ale obě dvě byli kopnuté nahoru po pravé ruce brankáře.
Teď vás čeká zápas v Jívoví , co od zápasu očekáváte?
V pátek nás ještě čeká dohrávka v Borech, které se pokusíme potrápit, nicméně nám je jasné, že domácí jsou favoriti. Jivoví nás velmi nemile překvapilo na podzim na domácí půdě, když jsme prohráli 2:0. Hráli hezky kombinačně a byli lepší. Teď očekávám vyrovnaný duel, který může skončit opravdu jakkoliv, ale já doufám, že si minimálně bodík odvezeme, podobně jako z dohrávky v Borech.
Kalkulujete již s blížícím se závěrem soutěže, co bude stačit k záchraně?
Podobné věci šli vždy mimo mě. Hodně bude záležet kolik týmů a kam bude padat z krajských soutěží a jak to rozhodnou pánové na kraji. V závěrečných kolech nás čekají soupeři, kteří se pohybují v podobných patrech tabulky jako my a pevně doufám, že to rozhodneme na hřišti a nebudeme muset nějak kalkulovat.
Bude vás ocenění hráč kola něco stát?
V ceníku za to něco máme. Pokladníci mi to jistě mile rádi připomenou (smích)
Nějaká veselá příhoda z kabiny?
V poslední době každý předzápasový proslov kapitána a předsedy oddílu Petra Moučky. To však nelze převyprávět- to se musí zažít (smích).
Jak hodnotíte rozhodčí v okrese?
Můžeme být rádi, že to ty kluci dělají, protože to je řehole. K jejich výkonům snad jen říci, že jsou přiměřené soutěži, kterou hrajeme. Rozhodčí se občas upískne, já pustím bramboru- je to okresní přebor.
Co říká fotbalu vaše rodina?
Prý už hraju tužku a mám se na to vykašlat.
Sportujete, máte nějaké koníčky ve volném čase?
Koníčky mám takové klasické- trávení společného času s blízkými, pejsek, zahrádka, cestování a ze sportů si rád zahraju nohejbal, squash, tenis.
Jaké máte zaměstnání?
Pracuji jako IT administrátor v jedné mezinárodní společnosti.
Oblíbený film nebo seriál?
Designated survivor, Game of thrones, Ordinace v růžové zahradě (smích) a oblíbený film „Drž hubu“.
Oblíbené kluby, kterým fandíte?
Fandím outsiderům, ale vyloženě oblíbený tým nemám. Pokud bych však měl nějaký jmenovat, je to v české lize Dukla Praha.
Oblíbený hráč, fotbalový vzor?
Začalo to Peterem Schmeichelem a pokračuje to až do teď Gigi Buffonem.
Oblíbené jídlo co vám nejvíce chutná?
Když se na sebe podívám, tak to spíše vypadá, že nemám neoblíbené. Miluji grilování a vše s tím spojené.
Oblíbené pití?
Vyloženě oblíbené pití nemám, záleží hodně podle aktuální chutě.
Čím je pro vás vlastně fotbal?
Koníčkem a zábavou.
Co říkáte na portál fotbalunas.cz, sledujete ho?
Sleduji pravidelně a jsem rád, že se i o naší soutěži dá něco přečíst.
Děkuji za rozhovor

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.