OP Kolín, Petr Špaček: Nastal čas ukončit kariéru

Téměř poslední rozhovor s Hráčem kola vám přinášíme právě nyní. Stal se jím osecký defenzívní matador Petr "Lumír" Špaček. Sledujte naše stránky i nadále, postupně zde najdete hodnocení a statistiky sezóny. A pak také rozhovor s Hráčem sezóny, který se bude rekrutovat z TOP sestavy ročníku. Tu zde najdete už 1. července. Ale teď si vychutnejte rozhovor s hráčem posledního kola.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Hned na úvod se musím zeptat: Petr a nebo Lumír?
V rodném listu mám napsáno Petr, ale myslím si, že spousta lidí kolem mě to ani neví, jsem pro ně prostě Lumír. Vzniklo to kdysi dávno podle sparťanského krajního záložníka Lumíra Mistra. Hrál jako já kraj zálohy, uměl stejně jako já přejít přes protihráče a měl se mnou stejný tah na branku :-)
Dobře, tak Lumíre. Gratuluji k zisku tohoto ocenění. Jak dlouhá k němu byla cesta?
Fotbal jsem hrál odmala, ale jen tak s klukama na plácku. Až když mi bylo osm, přivedl mě kamarád do Viktorky. Prvním mým trenérem byl Břéťa Štika, na kterého dodnes v dobrém vzpomínám. První gól jsem dal hlavou na hřišti Býchor. Na to se jen tak nezapomíná.
Jak se dál vyvíjela vaše kariéra?
Kromě jedné sezóny, kdy jsme se slučovali s AFK Kolín a vytvořili Viktorii Kolín, jsem hrál celý život za Viktorku oseckou. Za nejlepší sezónu považuji ročník (asi 02/03?), kdy jsme se neúspěšně prali se Zásmukami o postup do I.B. třidy. Trénoval nás Zdeněk Hrabal a hráli jsme skvělý fotbal. Bohužel musím zmínit i letošní ročník, ve kterém jsme sestoupili z okresního přeboru. Ten naopak považuji za nejhorší v kariéře.
Který post vám vyhovuje nejvíce?
Jako ortodoxní levák jsem už od žáků hrával na levé straně, většinou v záloze. Experimenty se střední zálohou se nedaly považovat za úspěšné, takže jsem se vždycky vracel zpátky na svou oblíbenou pozici. Na půl sezóny mě v Béčku trenéři posunuli do útoku a dal jsem na jaře sedm gólů, z toho jeden hattrick, ale levá záloha mi seděla víc. Přibližně posledních deset let hraji levého beka, kde se nemusí tak běhat nahoru dolů, ale myslím, že svoje si tam odehraju.
Vrabci si špitají, že se vaše kariéra chýlí ke konci...
Kariéru končím ze zdravotních důvodů. Myslím, že tři operace kolena už stačily. V poslední době jsem vynechával všechny tréninky, abych byl k dispozici na mistráky. Pro mě jsou ale tréninky základ, protože bez nich ztrácím kondici, která je nutná k mému stylu hraní.
Co vám fotbal dal a případně i vzal?
Fotbal mi přinesl spoustu skvělých zážitků a zábavy s kamarády. Sebral mi každopádně část zdraví. Výčet všech zlomenin, výronů kotníků, utržených vazů by byl dost dlouhý, ale rozhodně ničeho nelituji.
Jak se Viktorka vypořádá se sestupem?
To, že jsme nakonec sestoupili, mě bude ještě hodně dlouho bolet a je mi líto, že už nebudu moct klukům pomoci na hřišti. Věřím, že co nejdříve se vrátíme zpátky. Práce s mládeží je ve Velkém Oseku na skvělé úrovni a to hlavně díky práci Martina Košky a spol. a dorosteneckého trenéra Vlastimila Hovorky. Jim patří velký dík. Takže potěr je a musí to vykopat zpátky.
Nevidíte nějakou paralelu v sestupech týmů, které nedávno hrály krajskou soutěž a pak letí dolů a dolů?
Už po postupu do I. B. třídy jsme tým oslabili, místo abychom posílili, což se vlastně dělo každou další sezónu. Spočítali jsme, že od sezóny 2013/14 skončilo v oseckém áčku dvanáct lidí. A to je velké číslo...
Co vás v uplynulém ročníku překvapilo?
Překvapilo mě hlavně odstoupení Břežan. Něco takového by do okresního fotbalu nemělo patřit.
Musím se zeptat i na méně příjemnou otázku - mezi ostatními týmy se celkem hlasitě mluví o tom, že vás občas hrálo dvanáct... Chcete to nějak komentovat?
Nechci to komentovat. Co člověk, to názor...
Co děláte mimo fotbal, nějaké koníčky a záliby?
Pracuji jako fakturant v zahradnictví ADAVO ve Velkém Oseku. Máme tady skvělý kolektiv, takže se do práce každý den těším. Moc volného času nemám, takže odpočinkem je pro mě vždy fotbal. Občas si najdu čas na nějaký dobrý film. Každý rok jezdím s partou na vodu a do Krkonoš, tam si vždy dobiji baterky.
A regenerace po zápase?
Hodně cestuji do zahraničí, což se s fotbalovou sezónou dává dost těžko dohromady. Takže si kupuji letenky třeba od pondělí do pátku, abych o víkendu stihl mistrák.
A poslední otázka - kdo by podle vás neměl chybět v sestavě ročníku?
Od nás nemůže chybět David Adamec a dál určitě někdo z Bečvár. Kluci měli úžasnou sezónu...

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.