V suchém triku bychom mohli hrát Premier League, říká Štěpán Růžička ml. a starší dodává: Raději ne

Hráčem čtvrtého kola OP se stal pečecký Štěpán Růžička. Hráčem pátého kola se stal Štěpán Růžička z Peček. Na tom by nebylo až tak nic divného, ale v tomto případě se jedná o dva různé hráče z jednoho týmu se stejným jménem. V klubu je odlišují jako staršího a mladšího a nebo přezdívkou Kůžan či Krkovička. Využil jsem této situace a připravil pro vás dvojrozhovor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji vám oběma k titulu Hráč kola. Dva jmenovci v jednom týmu jsou asi raritou. Kde se dá dohledat nějaký příbuzenský vztah mezi vámi?
Štěpán st.: Tuším, že tatíkové jsou bratranci. Štěpán ml.: Tuším, že naši taťkové jsou bratranci. Celé to vzniklo tak, že jsme v Pečkách vůbec bydlet neměli a mojí mamče se toto jméno moc líbilo. Shoda náhod nás však přivedla zpět do Peček a tak jsme se Štěpou celé dětství trávili se stejným jménem. Někdy to mělo i své výhody, třeba u naší milované učitelky paní Urbanové, kterou jsme mohli zlobit oba a ona nikdy nevěděla, který to přesně byl a kterému má napsat puntík.
Jak vás v týmu rozlišují?
Štěpán st.: Většinou mě Štěpán střídá, aby v tom pak nebyl zmatek :-) Jinak na "Štěpo" je jistota, že se vždy někdo otočí. Štěpán ml.: Mě říkají Růžo nebo Kůžane (to jsem podědil). Štěpána nazýváme Krkovičkou, také to zřejmě zdědil.
Jak jste začínali s fotbalem? Potkávali jste se už od přípravky v jednom mužstvu?
Štěpán st.: Štěpána si z přípravky nevybavuji, od mladších žáků jsme už spolu hráli. Moje kariéra je jinak hodně stručná. Půl roku ve starších žácích v AFK Kolín, jinak hraji doma a se jmenovcem v jednom mužstvu. Štěpán ml.: Hrajeme spolu už od malička, snad jen kromě jednoho roku, kdy byl Štěpán v Kolíně a pak jednoho, kdy jsem byl já v Radimi. Myslím, že jsme společně zažili všechny naše úspěchy, hlavně tedy v dorostu, kdy jsme měli velice silný tým a drtili jsme jednoho soupeře za druhým.
Jaký post na hřišti je pro vás nejideálnější?
Štěpán st.: Od přípravky hraji v útoku. Když je potřeba, tak zaskočím i na postu stopera. Jinak co si pamatuji, tak v AFK Kolín jsem během půl roku hrál snad na všech postech, akorát do branky mě nepustili. No abych řekl pravdu, tak post stopera mě baví. Ale tam máme kvalitu a kluci tam prostě hrát musí! :) Štěpán ml.: Aktuálně hraji v útoku, to byl vždy můj vysněný post, chtěl jsem dávat góly. Celý život jsem však hrál v záloze. Útočníkem jsem se stal až v moment, kdy si mě vytáhl náš aktuální trenér pan Šafránek do Radimi, dal mě dopředu a naštěstí mi to tam střílelo. Takže když jsem se musel vrátit z hostování zpět do Peček, tak už jsem níž jak za půlicí čáru nemusel.
Jste oba spíš ofenzívní typy a střelci gólů. Jak je nejčastěji dáváte?
Štěpán st.: Z jasných šancí góly asi moc nedávám. Nejdřív pár šancí zahodím a pak to tam třeba padne. Štěpán ml.: Já těch gólů zase tolik nedávám, mám v sobě od malička vsugerované, že je lepší nahrát třeba do prázdné branky kolegovi a celou akci vyšperkovat. Aktuálně si myslím, že když už gól vsítím, tak je to po hezké akci celého týmu a je potřeba to tam už jen uklidit.
Na jaký gól nezapomenete?
Štěpán st.: Nejvíc si pamatuji hattrick za AFK Kolín. Prohrávali jsme doma v poločase 0:2, nakonec jsme to otočili na 3:2. Štěpán ml.: Teď se mi asi nejvíce vybaví letošní gól ve finále jednoho letního turnaje, kdy jsem nasadil jesličky bývalému spoluhráči a poslal to gólmanovi k tyči. Z toho gólu jsem měl velkou radost a získali jsme díky tomu krásný pohár.
Trefili jste se někdy do vlastní brány?
Štěpán st.: Asi jen jeden. Soupeř zahrával roh, pak střela, kterou jsem tečoval přesně k tyči. Štěpán ml.: Já se moc nevracím, takže žádného "vlastňáka" jsem nevsítil.
Co pro vás fotbal znamená?
Štěpán st.: Pro mě je to zábava a zároveň i částečně práce, která mě baví. Jinak krom fotbalu by mě lákal florbal. Štěpán ml.: Fotbal mám opravdu rád, asi si už ani nedovedu představit, že bych ho nehrál. Mimo to hraji také s kamarády a hlavně taťkou hokej, což mě také dost baví, ale vůbec nejde. Kdybych nehrál fotbal, tak bych se asi věnoval dost škole a snažil bych se udělat pořádnou kariéru.
V čem jste lepší než váš jmenovec a naopak co byste chtěli umět jako on? Jaký by to byl hráč, kdyby jste se vtělili do jednoho hráče?
Štěpán st.: Předběhnu ho, teda snad ještě :) Štěpán je technický, ale někdy až moc velký hračička. A kombinace nás dvou? Né, díky! :D Štěpán ml.: Štěpán má výbornou kondici a také velký čuch na góly, což dokazuje už spoustu let. Myslím, že jsem trošku techničtější a tvořivější. Kdybychom se vtělili do jednoho hráče, tak bychom v suchým triku mohli hrát Premier League.
Jaké jsou vaše koníčky mimo fotbalu?
Štěpán st.: No moc volného času nemám. Na fotbale trávím hodně času. Hráč, asistent trenéra mladších žáků a člen výboru. Takže času to vezme dost, ale kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám. Jinak když je čas, tak výlety. A hrozně rád relaxuji. Buď aktivně u nějakého sportu nebo prostě jen tak válení na gauči. Štěpán ml.: Mimo fotbalu se nejvíce věnuji svojí přítelkyni a hlavně hraji dost počítačové hry. Hry beru jako velký relax a možnost útěku před reálným světem. Co zajímavého jsem s tímto koníčkem zažil? Byli jste někdy uprostřed tvrdé bitvy na mapě Dust?
Jakým klubům fandíte, jací hráči jsou vaše vzory?
Štěpán st.: U nás Sparta, v zahraničí Liverpool. Oblíbený hráč byl David Beckham. Štěpán ml.: Fandím Spartičce, i když se jí aktuálně tolik nedaří, tak věřím, že se kluci zvednou a budou předvádět opět výborný fotbal. Mám jeden vzor a to je jednoznačně Ronaldinho, to byl frajer. Když jsem ho poprvé viděl hrát, tak jsem měl hned jasno, že se chci věnovat fotbalu na plno a přivádět soupeře do úzkých jako to uměl on. Dle mého to je jedna z největších fotbalových legend vůbec.
Na jakém místě budou Pečky po skončení soutěže?
Štěpán st.: Uvidíme :) Štěpán ml.: Věřím, že se nám konečně povede postoupit. V týmu máme opravdu mnoho dobrých hráčů a máme v týmu možná až nezdravou konkurenci.
Kdo bude příštím hráčem kola? Zase někdo z AFK? Letos jste se nějak obuli do hlasování.
Štěpán st.: Já třeba o hlasování ani nevěděl, nikdo to tentokrát nehecoval :) Štěpán ml.: Příštím hráčem kola bude Tomáš Cihlář, protože vychytá čisté konto proti nepříjemné Velimi a my mu budeme posílat hlasy jak vzteklý.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.