Rozhodčí by měli hráče více chránit a upřednostnit fotbal před nefotbalem, říká hráč 7. kola Zbyšek Bok

Hráčem 7. kola se stal Zbyšek Bok, záložník Baníku Lubná, který v Čisté jednu branku dal a další dvě připravil. Zbyšek je fanouškem Slavie a sport je jeho velké hobby. Jako fotbalista prošel několik týmů, takže o zkušenosti netřeba mluvit. Hráče kola jsme požádali o rozhovor a on ochotně na vše dotázané zodpověděl. V rozhovoru se můžete dočíst nejen o pohledu na III. třídu, ale také o názoru na neúspěšnou misi národního mužstva v kvalifikaci na MS v Rusku.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
1) Za výkon v Čisté sis vysloužil nominaci do sestavy kola, ve které jsi zvítězil. Čekal jsi zařazení do naší top jedenáctky?
Zařazení do nominace jsem nečekal, ani jsem o to moc nestál, protože něco na úkor nominace poputuje do klubové pokladny, takže jsem teď o pár stovek lehčí. V zápase jsem gól dal, na zbylé dva nahrál, takže já byl s výhrou osobně moc spokojený. Konečný výsledek se nerodil úplně snadno. Jinak si myslím, že za mou nominací stojí určitě spoluhráč Petr Volf, který mi fandí a přeje mi dobré výkony. Jsem rád, že ho máme v týmu a můžeme se spolehnout na jeho komplexní podporu i ve chvíli, kdy je zraněný.
2) Čistá je po 7. kole stále bez bodu. Kolik bodů tipuješ, že nasbírají hráči místního Slavoje do konce podzimní části?
Podle losu a fotbalu, který v Čisté hrají, tak si myslím, že budou rádi za bod. Jedině, že by někoho rozkopali na krev.
3) Lubná je zatím stoprocentní. Bude tomu tak i po půlce sezóny?
Byl bych rád, kdyby tomu tak bylo, ale začínají zranění, pár nezvěstných hráčů, nějaké rýmičky a na zápasy už jezdíme nekompletní a čekají nás ještě těžké zápasy, třeba hned v sobotu v Janově. V Čisté jsme se přesvědčili, že i s outsiderem soutěže, který byl bez bodu, tak jsme se na výhru hrozně nadřeli a nikdo nikomu nedá nic zadarmo. Bude to o tom, jak se budeme scházet na zápasy.
4) Jak bys z pohledu hráče zhodnotil úroveň III. třídy?
Původně jsem si myslel, že to bude na pohodu, prostě si jít zahrát o víkendu zápas, proběhnout se a udělat si žízeň. Přijde mi ale, že v téhle soutěži, kde o nic nejde, tak se rozhodčí za ty léta s každým znají a nikomu nechtějí ublížit. Podle mého názoru by rozhodčí měli hráče více chránit a upřednostnit fotbal před nefotbalem. Pak to dopadá tak jako například teď o víkendu v Čisté, kdy Dušan Stárek málem zlomil nohu našemu hráči, který chtěl hrát fotbal a všechno vyřeší jen žlutá karta a při dalších podobných faulech už jen domluva. Pak rozhodčímu řekneš, že je šašek a jsi pod sprchou raz dva. Za úmyslné fauly, které smrdí sádrou, jsou běžně žluté karty a červené karty padají jedině za urážky už tak frustrovaných hráčů. Té surové úmyslné hry je v téhle soutěži hodně a rozhodčí to úplně přehlížejí a bojí trestat. Takže zápasy s Čistou, Sýkořicí, Oráčovem jsou spíše za trest …
5) Jsi pro odvolání Karla Jarolíma z postu trenéra národního týmu nebo bys jej viděl rád i nadále na lavičce?
Nejsem a nevidím důvod, proč by ho měli odvolat. Po bitvě je každý generál. K tomu, aby někdo odvedl kvalitní práci, tak potřebuje čas, důvěru a hlavně kvalitní hráče, které my nyní postrádáme. Mnoho z nich hraje v průměrných evropských týmech, pak je těžké se srovnávat s evropskou špičkou. Vezměte si, že dříve jsme měli hráče ve top týmech. Když vzpomenu - Baroš, Šmicer, Berger (Liverpool), Nedvěd, Grygera (Juventus), Poborský (Benfica, Lazio), Rosický (Arsenal), Koller (Dortmund), Čech (Chelsea), Ujfaluši (Atlético, Fiorentina), Jankulovski (AC), Galásek (Ajax) a další. To jsou všechno velkokluby a ti hráči tam byli důležitou součástí, žádní náhradníci. Dnes takto nikoho nemáme. Ligu mistrů hrají tuším jen 2 čeští hráči. Nemůžeme čekat zázraky. V první řadě by měli odstoupit lidé kolem Berbra, kteří nedělají českému fotbalu dobré jméno. Je potřeba vyčistit vzduch, aby se pracovalo lépe.
6) Česká reprezentace už dlouho není konkurence schopná. Kde vidíš hlavní příčinu, že jsme na úrovni zemí jako např. Severní Irsko apod.?
Jednak to, že nemáme hráče v lepších evropských týmech. Dalším faktorem je určitě výchova mládeže, která v našem státě postrádá jakýkoliv koncept. Stát neinvestuje patřičné finanční prostředky do sportu jako takového, do vzdělávání trenérů, do podpory mládeže, propojení sportovních škol s oddíly. Dopadá to tak, že z dorosteneckých lig se do A-týmu probojuje úplné minimum hráčů, kteří mají problémy prosadit se v naší lize, nemluvě o zahraničních soutěžích. Liga je pořád utahaná, uběhaná, chybí tomu lehkost, dynamika, práce s míčem, fotbalové myšlení, hra 1 na 1. V tomto si myslím, že zaostáváme za těmi lepšími. Úzce to ale souvisí s celkovou prací a výchovou mládeže.
7) Jsi příznivec pražské Slavie, kterou čeká duel v rámci Evropské ligy proti Villarrealu. Jak zápas tipuješ?
Byl bych velice rád za remízu 2:2, každopádně derby je už naše, takže spokojenost (smích).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.