Tomáš Švarc v Rapoticích navazuje na rodinnou tradici

V těsném souboji v anketě o hráče kola vyhrál rapotický Tomáš Švarc, který promluvil o obratu v Hartvíkovicích, soupeřích v boji o postup i rodinné tradici, která se pojí k Rapoticím.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Tomáši, gratuluji ke zvolení hráčem kola. Čeká tě nějaký příspěvek do kasy?
Děkuji. Počítám s tím, že to bude drahý (smích). Do kabiny padne nějaká ta lahvinka..
Zdálo se, že si vítězství v anketě pohlídá Bulant z Luk, ale během úterního odpoledne začalo na tvém kontě přibývat velké množství hlasů a těsně před středečním polednem se hlasování otočilo v tvůj prospěch. Kdo to celé řídil?
Bylo to těsné. Nečekal jsem, že by se mi podařilo dostat v této anketě ze 4. místa až na špici. V úterý jsme to řešili na tréninku, tak se pár kluků domluvilo, že mě podpoří. Když jsem viděl, že mi chybí jen pár procent na první místo, oslovil jsem kamarády na poslední chvíli a už to bylo.
Jak hodnotíš zápas s Hartvíkovicemi?
Zápas pro nás nezačal úplně dobře. Inkasovali jsme hned v první minutě. Poté jsme se snažili o větší tlak na soupeře, ale nedařilo se nám dostat až do finální fáze a odskakoval nám míč na těžším terénu. Na začátku druhé půle se opakoval podobný scénář – 47. minuta 2:0. Situace začala být vážná a věděli jsme, že pokud s tím nezačneme něco dělat, odjedeme s prázdnou. Dali jsme míč na zem a začali lépe kombinovat. Do hry nastoupil Škorpík, na kterého byl následně faul ve vápně. Kapitán Milan Laš proměnil penaltu a načal tak prvním gólem náš obrat. V 73. minutě jsem poslal centr za obranu, který nádherně zakončil Zdeněk Mucha. Pár minut před koncem jsme potom dovršili obrat. Zápas byl vyhecovaný až do poslední chvíle. Po hvizdu rozhodčího proběhla na hřišti ještě menší šarvátka mezi některými hráči a domácími fanoušky, kteří nedokázali překousnout, že jsme domácí tým obrali o všechny 3 body.
Domácí si stěžovali na rozhodčího za udělení červené karty. Jak jsi tu situaci viděl ty?
Z mého pohledu to byl celkem zbytečný a nebezpečný zákrok. Náš hráč byl v momentě střetu zády k brance, chtěl se s míčem otočit k bráně a myslím, že vůbec nečekal skluz od domácího obránce. V první chvíli jsem se bál, že má Škorpík zlomenou nohu. I když domácí cítili křivdu, myslím, že rozhodčí posoudil zákrok správně.
Popiš tvoji rozhodující trefu.
Psala se 84. minuta, do konce zápasu zbývalo už jen pár minut. Kopali jsme rohový kop a míč propadl k Honzovi Matouškovi, který mi posunul míč těsně před hranici vápna. Mířil jsem k pravé tyči. Svou ostrou levačkou jsem nekompromisně a nechytatelně poklidil míč do Chalupovy svatyně. Byl to důležitý gól, který nám přinesl všechny 3 body.
Letos jsi vsítil již dvě branky, loni za celou sezónu pouze jednu. Se svým počinem musíš být spokojen.
Vstřelený gól určitě potěší, obzvlášť když náš tým boduje. Jsem spokojený, když se daří celému týmu.
Co čekáš od domácího duelu s Velkým Beranovem?
Bude to pro nás velmi těžký zápas. Velký Beranov je kvalitní tým, na který se budeme muset dobře připravit. Očekával bych vyrovnaný zápas a věřím, že nakonec budeme ti šťastnější.
Kdo bude vaším největším konkurentem v boji o postup?
Blížíme se teprve k polovině sezóny, kterou máme sice velmi dobře rozehranou, ale k postupu vede ještě dlouhá cesta. Vypadá to, že mezi nejžhavějšími kandidáty na postup budou celky v současné době na prvních čtyřech místech tabulky.
Situace na čele tabulky se může vyjasnit již po následujícím kole. Týmy ze špičky hrají spolu. Jak si myslíš, že dopadnou zápasy Rantířov – Luka a Měřín – Radešínská Svratka?
Rantířov – Luka je jeden ze šlágrů kola. Myslím, že Rantířov bude mít trošku navrch, ale výsledek bych viděl na remízu. V případě zápasu Měřín – Radešínská Svratka tipuji výhru domácího celku.
Sami jste se pasovali na favorita soutěže. První dvě kola vám moc nevyšla, ale od té doby jste neporaženi. Které zápasy pro vás byly nejtěžší a kdy jste se nejvíce strachovali o ukončení série bez prohry?
Nejtěžší zápas byl zřejmě hned ten druhý v pořadí s celkem z Rantířova. Obdrželi jsme 5 branek a ukázalo se, že Rantířov je doma velmi silný soupeř. V zápase s Radešínskou Svratkou jsme měli namále. Zápas jsme měli dobře rozehraný a dvakrát jsme vedli o 2 góly, bohužel hosté se vždy dokázali vzchopit a nakonec jsme byli rádi i za remízu. Na konci se mohl zápas překlopit na obě strany. Nejprve jsme mohli inkasovat pár minut před koncem, poté šel v poslední minutě Sobotka sám na brankáře, ale se střelou se unáhlil a tak byla možná spravedlivá dělba bodů.
Ve vašem týmu řádí kanonýr Michal Sobotka, který již téměř vyrovnal svůj loňský střelecký účet, kdy za celou sezónu vstřelil 22 branek. Dvě kola před koncem podzimu jich má na kontě 20. Co bys nám o něm řekl.
Sobič je výjimečně technicky vybavený hráč, který je schopen dát hattrick v každém zápase. Kdyby proměnil všechny svoje vyložené šance, už dávno by loňský počet branek překonal (smích). Doufám, že se mu bude dařit střelecky i nadále.
Po několika sezónách opustil Rapotice Petr Matoušek, zdá se, že právě Michal Sobotka převzal jeho úlohu střelce.
Oba jsou to kvalitní a produktivní útočníci. Je dobře, že se Michalovi střelecky daří.
Prozraď nám něco o vašem trenérovi Karlovi Kovaříkovi.
Trenér je stále aktivní fotbalista a v případě potřeby je schopen naskočit jako tajná zbraň (smích).
Kdybys měl říct jeden fotbalový moment, na který nezapomeneš, jaký by to byl?
Jednou mě takhle v Rosicích pustili k tomu, abych zahrával přímý kop. Bylo to z nějakých 20 metrů. Trefil jsem šibenici za odměnu, že mě k tomu pustili. Třeba se dočkám něčeho podobného i zde (smích).
Kdy nebo jak jsi začal s fotbalem, kdo tě k němu přivedl?
S fotbalem jsem začínal už v 6 letech, v té době nebylo tolik sportů na výběr jako dnes. Přivedl mě k tomu taťka, který byl rovněž fotbalista. Zkusil jsem to a neomrzelo mě to dodnes.
Hrál jsi i jinde než v Rapoticích?
Začínal jsem v týmu FC Slovan Rosice, kde jsem prošel přes žákovská družstva, dorost až do soutěží mužů. Dá se říct, že jsem tam strávil mládí. Hrál jsem tam nějakých 18 let. Poté jsem zamířil do týmu TJ Čechie Zastávka, kde jsem působil asi 3 roky a odtud jsem se dostal právě sem.
Kdo tě do Rapotic přivedl?
Bývalý trenér Michal Benko, který mě trénoval na předchozím působišti v TJ Čechie Zastávka. Měl jsem tak možnost jít do týmu, kde hrál v minulosti můj otec i děda.
Co říká fotbalu tvoje rodina?
Moje rodina fotbal sleduje a vždy mě v něm podporovala. Taťka se mnou chodil od malička na zápasy, nyní se taky občas přijde podívat. Přítelkyně mi chodí fandit a motivuje mě k lepším výkonům.
Oblíbené kluby, kterým fandíš?
FC Barcelona, FC Chelsea, Borusia Dortmund.
Čím je pro tebe vlastně fotbal?
Koníček, zábava, odreagování a sport v jednom.
Co říkáš na portál fotbalunas.cz?
Portál se mi líbí, pravidelně tipuji výsledky a sleduji statistiky, články i komentáře hlavně v naší soutěži.
Děkuji za rozhovor.
Taky děkuji i všem, kteří mi pomohli k tomuto ocenění. FOTBALU ZDAR!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.