Pravidelně hrával první ligu za Bohemians, nedávno Karviné pomohl k jejímu postupu do ní a nyní zkušený třiatřicetiletý obránce Jan Růžička válí za Loko Vltavín: „Jsem spokojený a doufám, že i vedení klubu nelituje, že mě angažovalo!“

Hráčem uplynulého 28. kola ČFL jste zvolili opět jednoho z hráčů Vltavínu. Po Petru Pejšovi či Michalu Schindlerovi se dočkal triumfu i Jan Růžička, který se o víkendu probojoval do sestavy kola po dobrém výkonu korunovaném penaltovou trefou do sítě Vyšehradu, který nakonec v malém pražském derby na Vltavín nestačil. Přečtěte si zajímavý rozhovor se zkušeným obráncem!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Vaše vítězství potvrzuje fakt, že fanouškovskou základnu, která dodává hlasy, má Vltavín opravdu velkou. Vděčíte i vy Petru Pejšovi? (smích)
Přiznám se, že to moc nesleduji a zpětně zjišťuji, že opravdu má tým Lokády velkou podporu co se týče hlasování v sestavách kol. Zrovna Pejšus mi hned hlásil, že jsem v nominaci a posílal hlasy. (úsměv) Máme dobrou partu a vzájemně se podpoříme, a když se k tomu přidají i hlasy fanoušků, kteří to sledují, je šance na vítězství větší.
Nicméně do sestavy kola Vás katapultovala trefa v zápase s Vyšehradem, když jste proměnil penaltu. Nebyl jste průběhem zápasu překvapen? Neměli jste strach, že byste mohli definitivně přijít o možnost bojovat o první místo?
Já doufám, že pouze proměněná penalta neměla velký vliv na mou nominaci do sestavy kola. Věřím, že to bylo za výkon v celém utkání, s kterým jsem osobně spokojen. Hráli jsme dobrý fotbal a dvougólové vedení Vyšehradu vyplynulo spíše z vysoké efektivity soupeře a potrestání našich chyb. Jinak jsem byl i za stavu 0:2 přesvědčený, že na body můžeme stále dosáhnout, pokud zlepšíme zakončení a to se nakonec potvrdilo. Co se týče boje o první místo v tabulce, samozřejmě jsme rádi za to, kde se pohybujeme a chceme ještě na Chrudim vytvořit určitý tlak. Soustředíme se vždy jen na nejbližší zápas. Chceme ho vyhrát, takže během utkání jsme spíše přemýšleli jak zvrátit nepříznivý vývoj s Vyšehradem než na to, jestli ztrácíme možnost hrát ještě o první místo.
Vaše soupeření s Chrudimí připomíná boj mezi Plzní a Slavií. Má Vltavín dostatek sil a bude mít i dostatek štěstí, aby mohl Chrudim předehnat?
Zajímavé přirovnání! (úsměv) Je pravda, že Chrudim je na špici naprosto zaslouženě, měli ohromnou sérii bez porážky a při vzájemné konfrontaci dvakrát porazili i nás. Proto jsem už nečekal, že bychom je mohli v tabulce ještě dohnat, ale nám se povedly také nějaké zápasy a nakonec se to ještě trochu zdramatizovalo. Vltavín rozhodně dostatek sil mít bude, natrénováno máme minimálně na rok dopředu, však se zeptejte trenérů! (úsměv) Ale osobně si myslím, že Chrudim si to již utéct nenechá a soutěž vyhraje. Podobně jako Plzeň.
Fotbal jste se učil v Bohemians Praha, jak na to vzpomínáte? Několikrát jste si zahrál i za áčko, v jaké to bylo soutěži?
Na Bohemku vzpomínám samozřejmě v dobrém. Mládežnická léta jsme si náležitě užili, ale v době přechodu do dospělého fotbalu měl klub existenční problémy. Stihl jsem absolvovat pár soustředění a nějaké přáteláky, ale pak se klub definitivně rozpadl. Takže jsem pořádně naskočil do bohemáckého áčka až v létě 2005 při jeho „znovuzrození“. Odehrál sem tam devět sezon a „odnesl“ si spoustu zážitků z 1. i 2. ligy.
Zůstal jste klubovým fanouškem? Těší Vás, že se nyní situace okolo ní stabilizovala a v tabulce drží skvělé pozice?
Určitě jsem fanoušek a sleduji, jak se klubu daří. Mám tam stále spoustu kamarádů a mám radost, jak se jim povedla sezona. Stabilizace klubu je základ a věřím, že teď se už budou u Botiče řešit jen fotbalové starosti. To se doufám bude dále pozitivně projevovat především na hřišti a kluci budou dělat všem fanouškům radost.
Mezi dvěma úseky, kdy jste hájil barvy Bohemky, jste si zahrál za Čáslav. Bylo to povedení angažmá, které trvalo rok? Nemohlo trvat déle?
Do Čáslavi jsem se původně šel rozehrát po operaci kolena a nakonec jsem zde strávil rok a půl. Pro mě se jednalo o vydařené angažmá, byl jsem důležitou součástí týmu, dařilo se nám na hřišti a poznal jsem spoustu skvělých lidí a výborných fotbalistů, z nichž někteří dnes hrají pravidelně naši nejvyšší soutěž. Pak si mě zpět vyžádala Bohemka a nastupoval jsem pravidelně v 1. Lize. Takže na Čáslav vzpomínám moc rád.
Po posledním odchodu z Bohemky jste působil v Karviné, tehdy ještě v druholigovém klubu. Do ligy s Vámi vedení nepočítalo? Nebo to bylo vaše rozhodnutí?
V Karviné opět velmi vydařené angažmá zakončené vítězstvím ve FNL. Určitě bych rád pokračoval i v 1. lize a ještě na novém stadionu. Bohužel vedení klubu mělo asi jiné plány, skončila mi smlouva, o jejím prodloužení se mnou nikdo nejednal, takže jsem zakotvil ve Vltavínu.
Ve druhé sezoně, kdy Karviná vybojovala postup, jste podivně a epizodně posílil Vyšehrad. Co se stalo, že to působení tak rychle skončilo?
Táhlo mě to zpátky do Prahy i kvůli rodině a tak jsem se domluvil s Vyšehradem a nastoupil na zimní přípravu. Ale shodou určitých okolností jsem odehrál jen jedno utkání na začátku jara a zase se stěhoval zpátky do Karviné. Nakonec to dopadlo tak, že s Karvinou jsem slavil postup a Vyšehrad sestoupil.
Od roku 2016 pak oblékáte dres Vltavínu, bylo to správné rozhodnutí? Jste na Lokádě spokojený?
Nedopadla jednání s dvěma druholigovými kluby a tak jsem rád kývnul na nabídku Vltavínu a rozhodně nelituji. Jsem spokojený a doufám, že i vedení klubu nelituje, že mě angažovali.
Holešovické mužstvo drží vysoké příčky, do druhé ligy to nemá vůbec daleko. Je ve vedení či v kabině touha postoupit?
To je spíše otázka na vedení klubu. (úsměv) V kabině jen řešíme to, jak co nejlépe zvládnout následující zápas. Chceme jako každý vyhrávat a bavit se fotbalem.
Vám bude v srpnu čtyřiatřicet let, věřil byste si ještě na druhou ligu?
Myslím, že fotbalově na to pořád mám, bohužel zdraví máme jen jedno a tělo už mi nedovolí takovou zátěž, abych mohl ještě přemýšlet o profi soutěžích. Takže to nechám na mladších.
Kromě víkendové pomoci Štěchovic potřebujete vybojovat tři body v Benátkách. V případě, že sestoupí Ústí nad Labem, bude to boj opravdu o hodně pro domácí i pro vás. Berme v úvahu, že se to stane. Věříte tomu, že bojovného soupeře porazíte za tři body?
V naší soutěži není žádné utkání jednoduché, takže se musíme připravit tak jako vždy a pokusit se odvézt z Benátek všechny body. Ale tím, že Benátky hrají o záchranu tak samozřejmě čekám, že nám nic nedají zadarmo a bude to těžký zápas. Kvalita je ovšem na naší straně a věřím, že to prokážeme i na hřišti a zvítězíme.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.