FOTO: Tak to je síla - derby okořenilo pět červených karet!


Branky


2

Vypjaté derby rozhodla branka domácího Vojtěcha Ryneše, který se trefil už ve 12. minutě. Pak se děly ale věci - už v první půli byl vyloučen hostující Matúš, ve druhé půli pak putovali do sprch předčasně ještě frymburští Mertl s Janáčkem, domácí nezůstali pozadu, když červenou kartu z rukou rozhodčího Mráze viděli Vachta a Kvasnička.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.

Gólová situace, která rozhodla

Utkání bylo od prvních minut bojovné. Za hosty nastoupil do brány Malina. "Je mu 17 let a prakticky nikdy nechytal. Vítek je zraněný a tak dostal důvěru synátor našeho dlouholetého brankáře v minulosti a určitě nezklamal, "vysvětloval trenér Frymburku Mertl. První poločas nabídl branku, šance, ale i první červenou kartu. Začněme tou fotbalovější stránkou. Ve 12. minutě se totiž zrodila rozhodující akce zápasu - Švábirt zatáhl míč podél lajny, nacentroval před bránu a Ryneš byl připravený a dorážkou uspěl. Hlavní podíl na gólové akci tak měl Švábirt, krajní záložník pak už měl celkem jednoduchou pozici – 1:0. V prvním poločase měl Frymburk také velké šance ke srovnání, ale Taranza dokázal zlikvidovat samostatný únik Vrátila. Stoper s hornoplánským bekem si totiž dali špatnou přihrávku, čehož využil právě Vrátil, ale domácí gólman svůj tým podržel. A Vrátil neuspěl ani z další velké šance, ve 22. minutě přestřelil branku Mertů. Horní Planá odmítla poté zvýšit na 2:0, Schönkypl šel z boku na brankáře Malinu, ten byl z branky venku, a i když z podobných pozic Schönkypl běžně s přehledem obstřeluje brankáře, tentokrát si zavolal Švábirt o přihrávku, jenomže po ní poslal míč jen nad břevno. Tolik ze zajímavých akcí první půle. Důležitý moment utkání se odehrál ve 33. minutě, kdy Marek Mráz poté, co nechal hru nechal plynout, tasil při prvním ukázání karty rovnou kartonek, který poslal Frymburk do desíti. Matúšův zákrok byl v zápise popsán jako úmyslné kopnutí zezadu do soupeřovy nohy mimo souboj o míč.

Čtyři červené během poločasu

Frymburk tak nastupoval do druhé půle o desíti, ale co by dal za to, kdyby v tomto utkání zápas dohrál…Rozhodčí Marek Mráz rozjel karetní mariáš. Ve 48. minutě se početní stav hráčů na obou stranách vyrovnal, ven šel totiž za svůj faul domácí Vachta. Fotbalových parád už pak k vidění moc nebylo, Horní Planá se soustředila na defenzivu, obrana hrála prim i na straně Frymburku. Měl ale i šance - Račák mířil jen nad bránu, Vágner pak místo střely šaptně nahrával. Hosté se snažili o vyrovnání, ale jejich cíl srazila dolů vyloučení. V 74. minutě totiž byl poslán ze hřiště Mertl, kterého si během minuty vychutnal Mráz dvěma žlutými za řeči. Utkání se dokodrcalo ke svému závěru, ale v 88. minutě ukázal Mráz svou oblibu červené barvy počtvrté a popáté – za vzájemný souboj, respektive postrkování, byli vyloučeni Kvasnička a Janáček. V poslední minutě měl šanci po rohu šanci hostující Miroslav Schönkypl, který hrál chvíli proti svým a hlavně proti bráchovi Petrovi. Hlavičku ale dal těsně vedle. A jak s úsměvem poznamenal trenér Mertl: "Asi úmyslně, protože by se musel z Horní Plané odstěhovat!" Domácí Horní Planá uhájila nesmírně cenné tři body pro boj o záchranu soutěže.

 



Ohlasy k zápasu


TJ Smrčina Horní Planá
Karel Souček (trenér): „Podle všech prostě klasické derby se vším všudy, nervózní zápas z obou stran. Pořád se diskutovalo s rozhodčím, více Frymburští, a proto je začal vylučovat. Nebyl to hezký zápas, ale pro nás důležité tři body. Jedním z klíčových momentů bylo, že Taranza zneškodnil samostatný únik Frymburku. Rozhodčí na začátku trochu povolil a pak už mu to ujelo, přestal situaci zvládat. Vyhrotilo se to a pak už to bylo špatně, nevěděl, komu dřív rozdávat karty. Pět červených karet na zápas je myslím až až.“

FC Šumava Frymburk
Vlastimil Mertl (trenér ): "Hodnocení trenéra komentovat nebudu. Zápas zhodnotím jako divák, jelikož ho ze mě pan arbitr po třiceti minutách udělal. Ono nazvat tento fotbal zápasem moc nejde. On to byl víceméně cirkus na zeleném pažitu pod vedením hlavního rozhodčího. Udělit v poklidném zápase pět červených karet je unikát. Když si to někdo přečte, tak si řekne pět červených karet plus sedm žlutých to muselo být sado maso, ale opak byl pravdou. Nevím, jestli to nebylo nějaké cílené proti oběma týmům. Na hřišti totiž vůbec nějaké jiskry nelítaly, ale karty za nic jo. Vůbec mi nevadí, že jsme prohráli, i když jsme byli fotbalovější, ale nedali jsme góly ani z těch nejvyloženějších šancí a domácí si vytvořili šance dvě a jednu z nich proměnili a tak to dopadlo, jak to dopadlo. Prakticky jsme měli pořád o jednoho hráče na hřišti méně a dokázali jsme být lepší, i když za to se body nedávají. Pokud budou ty tři body pro domácí důležité k záchraně tak budu jen rád, protože Horní Planá do I.B patří a naše derby mezi sebou jsou vždycky divácky atraktivní. Stejně jako tohle sobotní. Bohužel kvůli sudímu to pro nezasvěcené vypadá jako, že to musel být opravdu vyhrocený zápas, ale nebyl. Horší je, že vykartovaní hráči nebudou moci hrát v dalších zápasech a oba týmy budou mít problémy se sestavováním týmu. Nerozumím tomu, že zápas, který se hraje v klidu, rozhodčí takhle pokazí a jemu se nic nestane. Shrábne peníze a příští týden bude v poklidu někde jinde kazit fotbal. Nestydí se takhle pískat ani před zraky delegáta, který potvrdil slova obou táborů, že to byl totálně zničený zápas hlavním arbitrem. Není to poprvé a zdá se, že je to čím dál horší a někdo už by se nad tím měl zamyslet, protože to spěje k tomu, že lidi nebudou ochotni na takový fotbal vůbec chodit a samotní hráči a funkcionáři pomalu a jistě taky. Mě osobně už to opravdu nebaví a ztrácím pomalu a jistě chuť ve fotbale pokračovat!"



Sestavy


TJ Smrčina Horní Planá
M. Taranza [-] - J. Oškrda [-] , M. Truhlář [-] , M. Kordík [-] , A. Kvasnička [-] (51. A. Kvasnička [-] ) , L. Parai [-] , F. Švábirt [-] (89. D. Kastenmajer [-] ) , A. Vachta [-] , P. Schönkypl [-] , T. Klik [-] , V. Ryneš [-] (64. M. Bednář [-] )

FC Šumava Frymburk
F. Malina [-] - M. Janáček [-] , R. Mertl [-] , J. Šisler [-] - D. Račák [-] , M. Račák [-] (89. M. Schönkypl [-] ) , T. Kaňa [-] (51. J. Rillich [-] ) , B. Vágner [-] (79. D. Antl [-] ) - P. Tichovský [-] (69. V. Tomka [-] ) , Z. Vrátil [-] , L. Matúš [-] -

ŽK: 39. J. Oškrda , 44. F. Švábirt - 45. D. Račák , 68. Z. Vrátil , 72. J. Šisler , 74. R. Mertl , 84. V. Tomka . ČK: 48. A. Vachta , 88. A. Kvasnička - 33. L. Matúš , 74. R. Mertl , 88. M. Janáček .
Hráči zápasu: F. Malina .
Místo: Horní Planá. Rozhodčí: Mráz Marek - MAREK Vladimír, ADAMOVIČ Jiří.

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí ji jednoduše napsat přímo k zápasu pomocí tlačítka Poslat report, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
3. 5. 2016 16:39
Hráč, Administrátor klubu, Trenér, Zpravodaj - TJ Sokol Hořepník | Vysočina | Pelhřimov
I když teda hodnocení obout trenérů se trochu rozchází, no soudě podle poslední fotky to úplně poklidný zápas asi nebyl:-)
3. 5. 2016 16:36
Hráč, Administrátor klubu, Trenér, Zpravodaj - TJ Sokol Hořepník | Vysočina | Pelhřimov
Super reportáž, chválím redaktora i hodnocení obou trenérů, asi to musela být pořádná komedie.