Média v kauze Berbr rozebírala několik ožehavých témat

0

Budou tomu už dva měsíce, co je bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr, spolu s Romanem Rogozem ve vazbě a spolu s dalšími osmnácti osobami jsou stíháni v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry majetku Plzeňského krajského fotbalového svazu. Z vazby byli již propuštěni rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý ligový fotbalista Michal Káník. Jak se situace dále vyvíjí a co zajímavého proběhlo médii?

"SUŠENKY A NESCAFÉ"

Sezóna 2018/2019, která je jednou z kriminalisty vyšetřovanou, se Vyšehradu dařilo a ucházel se o postup z ČFL do druhé nejvyšší soutěže. Před posledním utkáním s Litoměřicemi, které mohlo zajistit definitivní postup bez ohledu na výsledek stíhajícího celku SK Zápy, se sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz spojil s Berbrem, aby změnil nominaci rozhodčích. Pak slíbil, že jim koupí "sušenky a nescafé". Utkání nakonec odřídil Marek Janoch s asistenty Tomášem Grimmem a Ladislavem Szikszayem, Vyšehrad si došel pro pohodlnou výhru 7:1 a mohl slavit postup.

 

NECHTĚNÁ SPRAVEDLNOST

Byly ale také zápasy, které neproběhly dle představ dnes již bývalých funkcionářů. Rozhodčí Jiří Musil si musel po zápase Vyšehradu s Chrudimí vyslechnout telefonát od Berbra, ve kterém vazebně stíhaný řekl: "Já jsem nikdy neříkal, že chci, abys byl spravedlivej. Když k tomu teďkon takhle přistupuješ, to zase jsem zaskočenej trošku." Kýžená pomoc pro kamaráda Rogoze tak nebyla úplně naplněna, ale že by na jeho služby Rogoz nebo Berbr zanevřel, to zřejmě ne. Na utkání Vyšehradu byl delegován ještě dvakrát, než byl policisty "postaven mimo službu".

 

DERBY A PANIKA VE SLAVII

Ač Roman Berbr novinářům sděloval, že s rozhodčími už nemá dlouhá léta nic společného, opak byl pravdou a nejednalo se jen o zápasy druhé a třetí nejvyšší soutěže, ale i té první. A o jeho moci samozřejmě věděli jak kluboví funkcionáři nejvyšší soutěže, tak i členové komise rozhodčích. V derby mezi Slavií a Spartou (1:1), které se hrálo 14. dubna 2019, nařídil rozhodčí Hrubeš penaltu proti Slavii, ale po zhlédnutí záznamu, který mu zaslal od systému VAR jeho kolega Franěk, penaltu zrušil a potrestal Hušbauera žlutou kartou za simulování. Po utkání se Franěk omlouval, že svému kolegovi na hřiště neposlal záznam, který faul na Hušbauera potvrzoval. Pro Slavii nepříjemný průběh mělo ve stejném kole i utkání Plzně s Baníkem Ostrava a Wilczek, který v té době zastupoval nemocného Chovance v čele komise rozhodčích, tyto záležitosti následně komentoval do médií, což se Berbrovi nelíbilo.

 

Wilczekovi bylo pěkně od plic sděleno, co si o jeho jednání Berbr myslí a příště, až ho napadne něco takového, aby se s ním Wilczek nejdříve poradil. A proč? Berbra předtím kontaktoval Tvrdík a "on to nechce poslouchat".

 

O pár dní později se Berbr ocitl v kontaktu s dalším mužem ze Slavie, tentokrát jejím sportovním ředitelem Janem Nezmarem. Ten svůj kontakt s Berbrem pro Seznam Zprávy sám potvrdil. "Na červenou jsem nejel nikdy, možná někdo řekne, že tohle je oranžová." Vybavil si, že tehdy se mu nelíbila nominace Petra Ardeleana k utkání s Olomoucí, který nakonec Slavia 2:1 vyhrála. "Petr Ardeleanu je všeobecně považován za hodně proplzeňského rozhodčího. Takže ve Slavii vznikla z jeho nominace docela panika," řekl Nezmar a nutno dodat, že Plzeň byla tehdy hlavním protivníkem slávistů v boji o titul. "Ne, debaty o delegaci sudích mezi námi určitě běžné nebyly," říká Nezmar o své komunikaci s Berbrem. Ale připustil, že tehdy mu asi zavolal. "Jak říkám, já si ten rozhovor nepamatuji. Ale pravděpodobně jsem s ním tedy asi o tom mluvil."

 

KAFÍČKO U MAKRA

Zápas Slavie s Olomoucí nijak nenasvědčoval záškodničině vůči slávistům a vysvětlením může být osobní setkání Berbra s Ardeleanem. Den před tímto utkáním se oba jmenovaní setkali u plzeňského Makra v Coffee baru a po společné kávičce zavolal Berbr Nezmarovi. V telefonátu mu sdělil, aby se zítra (tedy v den zápasu) zastavil za Ardym. Berbr Nermara uspokojil, že práce je udělána a on mu za to poděkoval. Co a jak se tehdy konkrétně domlouvalo, není jasné. Nezmar věc popisuje tak, že Slavia měla starost, aby jí Ardeleanu neublížil.

 

"ZA HUMPOLCEM STEJNĚ KONČÍ DÁLNICE"

Pražská Slavia mohla být s "Ardyho" službami spokojená i v dalším důležitém utkání, finále MOL Cupu, které sehrála s Baníkem Ostrava. Komise rozhodčích sudímu Ardeleanu po zápase vytkla chybně nařízený pokutový kop, ze kterého tehdy Tomáš Souček otevřel skóre.

 

Mnohé pak překvapilo, že byl takto chybující sudí vzápětí delegován na ostře sledovanou odvetu baráže o účast v nejvyšší soutěži mezi Příbramí a Zbrojovkou Brno. První duel se hrál v Brně a skončil 3:3. Odvetu řídil v Příbrami Ardeleanu a dopustil se několika zjevných chyb, především ve prospěch domácího celku. Střetnutí skončilo 0:0, Příbram se zachránila - a přišel čas slavit.

 

Berbr o den později zjišťoval stav svého kamaráda Starky, šéfa příbramského fotbalu, po oslavách z udržení se v soutěži. Starka byl nadšen. Alespoň tak to zachytil policejní odposlech. Starka odvětil, že "tiše říká díky" a následně si s ním sjednal schůzku. 

 

Komise rozhodčích k utkání konstatovala, že Petr Ardeleanu nepoškodil Zbrojovku Brno zjevným omylem, ale celkovým řízením utkání. Na hosty byl prý viditelně přísnější tím, jak posuzoval fauly či rohové kopy. A v závěru nenastavil potřebný počet minut, byť byl duel dvakrát přerušen kvůli nevhodnému chování fanoušků. Zejména bilo do očí, když minutu před koncem utkání Ardeleanu úplně otočil faul na polovině hřiště. Zbrojovce tím vzal poslední možnost ke skórování. A tak se rozdávaly tresty: "Rozhodčí Ardeleanu nebude na začátku podzimní části nadcházející sezony delegován na utkání Fortuna:Ligy," vyřkla komise.

 

Utkání s rozhodčím probral následně i Roman Berbr. Nejdřív se mu, s humorem jeho vlastním, vysmál, že bude pískat jen druholigové zápasy. Vzápětí ale dodal, že "Jarda je nadšený a vyřizuje pozdravy... Ať nám vylížou p*del, za Humpolcem stejně končí dálnice". Tam (na východ od Humpolce) už totiž podle Romana Berbra, jak se často vyjadřoval, začínala Asie.

 

Co na to Ardeleanu? Berbrovi odpověděl, že je raději, když je nadšený Jarda nežli Brno. 

 

NETREST PRO "ARDYHO"

Jak napsaly Seznam Zprávy, Ardeleanu za výkon v baráži byl i nebyl potrestán. Zkraje příští sezony sice pískal jen druhou ligu. Nicméně na mezinárodní listině povyskočil. Fotbalová asociace ČR, v níž měl Berbr zásadní vliv, jej v interním českém rankingu posunula na druhou pozici za Pavla Královce. A co je podstatné, Ardeleanu tak předstihl moravského rozhodčího Miroslava Zelinku, který proto na listinách UEFA musel sestoupit o kategorii níž. Díky tomu mohl Ardeleanu řídit atraktivnější duely než dřív, například zápasy Ligy národů Severní Irsko - Rakousko či Wales - Irsko. Objevil se s píšťalkou i v hlavní soutěži Evropské ligy. Krátce po svém průšvihu v české baráži pískal Petr Ardeleanu dokonce utkání kvalifikace Eura Belgie - Skotsko.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou