Živanice - Vyšehrad, krok za krokem

0

Tentokrát se podíváme na rozplétání další dílčí skládačky z kauzy Berbr, konkrétně fotbalového utkání ČFL mezi Živanicemi a Vyšehradem. Právě tento zápas nám může představit, jak cílevědomně a v předstihu pracovali Roman Berbr s Romanem Rogozem.

ROBERT HÁJEK

Nejdříve je nutné osvětlit, kdo je osoba Roberta Hájka, pro další souvislosti s případem. Hájek je fotbalový rozhodčí, který v postupové sezóně Vyšehradu pískal v ČFL a Divizích na území Čech. Proč jen zde? Jak napsaly Seznam Zprávy, na jižní Moravě, ze které Hájek pochází, už byl natolik "profláknutý", a to nejen svými těsnými vazbami na Berbra, že ho z moravských rozhodcovských listin nemilosrdně vyškrtli. A už předtím jej z listiny pro 1. a 2. ligu vyškrtl tehdejší polský expert v komisi rozhodčích, Michal Listkiewicz. Takže už nezbývaly jiné vyšší soutěže, kde zapustit své kořeny.

 

Je také dobré věděl, že Robert Hájek je policista (stejně jako býval Berbr), instruktor Školního policejního střediska v Brně, kde byl nedávno kvůli tomu, že patří mezi obviněné v Berbrově kauze, dočasně postaven mimo službu. Kvalitní příklad pro své kolegy, že?

 

TAŤKA, SYNEK, ČÍSLO 1

Přezdívky, kterými na sebe funkcionáři poukazovali. Romanu Berbrovi patří právě "taťka" a "číslo 1" (které taky jiné číslo, že?), nebo také známé "náčelník" a Roman Rogoz byl Berbrem nazýván "synkem".

 

S JISTOTOU A PŘEDSTIHEM

Pomalu končící sezóna 2018/2019 a Slavoj Vyšehrad sbírá jeden bod za druhým při cestě za postupem. Zápas v Živanicích se má odehrát 1. června, ale dvojice Romanů řeší utkání téměř s měsíčním předstihem. 8. května 2019 zazvoní rozhodčímu Hájkovi mobil a Berbr mu oznámí, že za tři týdny jede do Živanic za synáčkem (Rogozem). A deset minut nato volal ve stejné věci Hájkovi i Rogoz. I když ani jeden z "rodiny" neměl oprávnění jakkoliv zasahovat do obsazení rozhodčích do zápasů, přesto tak bez obtíží konali.

 

"TAM UDĚLEJ HÁJEK, RAPLÍK A TU HOLKU."

Po dalších pěti dnech se spojil Hájek s Rogozem a nadiktoval mu své asistenty na zápas Živanic s Vyšehradem. Měli jím být Lukáš Raplík a Gabriela Hanáková. Rogoz odpovídá, že to ve středu (15. května) zařídí.

 

Ve středu, tedy 15. května, volá Berbr sekretáři komise rozhodčích při Řídící komisi Čechy Václavu Kohoutovi. To je člověk, který rozepisuje, kteří rozhodčí kam pojedou pískat. Tedy na úrovni ČFL a českých divizí. I když by Kohoutovi do jeho práce neměl Berbr mluvit, činil tak a asi to nikomu z komise rozhodčích nevadilo. Na zápas Živanice–Vyšehrad mu nadiktoval: "Tam udělej Hájek, Raplík a tu holku." Kohout to poslušně zařizuje a Hanáková mu pod označením "ta holka" zřejmě není cizí. Do telefonu pak Kohout přemítá, kam poslat trojici Hocek-Vnuk-Radina, která byla do Živanic nominovaná původně. Napadne jej duel Radotín–Štěchovice a Berbr mu odvětí s dostatečným protorem pro kreativitu: "Třeba do p*dele, to mi je jedno." 

 

"NĚCO SE MI TAM POVEDLO"

Jak je u dětí známo, že když dostanou novou hračku, rádi se s ní pochlubí. Tak i synáček se pochlubil svým úspěchem. Svému klubovému šéfovi Jaroslavu Klímovi, který je majitelem Slavoje Vyšehrad, do telefonu s nadšením v hlase sděluje: "A teď soustřeďme veškerý náš um, znalosti, dovednosti, kamarády a všechno. Už na tom pracuju, abychom to v Živanicích zvládli." A dodá: "Něco se mi tam povedlo." Patrně narážka na sudího Hájka.

 

ZÁJEM KÁNÍKA

Dva dny před zápasem se Rogoz baví s dalším z obviněných, Michalem Káníkem. Řeč padne na Živanice a Káník se ptá, zda to tam má Rogoz vyřešený. Dozví se, že tam Rogoz má jen klasiku, "nic jiného tam není". Dle vyšetřovacího spisu a rétoriky, kterou vyšetřovatel tlumočil do svých protokolů to znamená, že podchyceným manipulátorem zápasu je pouze rozhodčí, nikoli hráči soupeřova týmu.

 

DEN PŘED ZÁPASEM

Před polednem kontroluje "taťka" formu rozhodčího Hájka, který odpoví kladně a dodá: "Je mi to jasné, povolení zabíjet." Jednoduchý překlad - Hájek si je vědom mandátu udělat na hřišti prostě cokoli, jen aby Vyšehrad vyhrál.

 

Po půl osmé večer si volají Hájek s Rogozem, kterému rozhodčí sděluje: "Hele, potkal jsem tady 3 nebo 4 posly, mezitím mi volal číslo 1, mně je všechno jasné. Nebo je něco nového?" Shodnou se, že si vše povědí raději osobně. A tak se ještě v den utkání, několik hodin před výkopem duelu, potkají tihle dva před pardubickým obchodním domem Globus.

 

ŽIVANICE - VYŠEHRAD  1:2

Následuje utkání, ve kterém Vyšehrad vítězí v Živanicích 2:1. "Prakticky od první minuty bylo jasné, že rozhodčí pomáhá soupeři," vrací se k zápasu v trpké vzpomínce živanický šéf Petr Špaček. Jeho funkce nyní zní "čestný předseda", statutárním zástupcem oddílu totiž být nesmí. Proč? Už na podzim 2018 veřejně ostře zkritizoval poměry v soutěži. Zaměřil se přitom hlavně na rozhodčí, kteří podle něj zápasy řídí podle klíče "platící–neplatící družstvo". "Tak přines důkazy. Nemáš? Tak už o tom do médií nikdy nemluv", vzkázali mu ze Strahova šéfové fotbalové asociace, v čele s Martinem Malíkem. Když to Špaček odmítl, vyloučil výkonný výbor Petra Špačka z řad Fotbalové asociace ČR. 

 

"85, 90, 95, 100"

Pět dní po zápasu, krátce po třinácté hodině, volá Rogoz na Strahov a shání sekretáře Řídící komise Čechy Jana Hořejšího. To je člověk, který se jako pracovník fotbalové asociace stará o hladký chod soutěží na úrovni ČFL a českých divizí. A patří mezi nejbližší a nejvěrnější osoby kolem Romana Berbra. Rogoz ho po telefonu požádal, jestli by se za ním mohl zastavit, že mu něco potřebuje dát a nejlépe venku. 

 

Členové této organizované skupiny byli do jisté míry obezřetní, ale dle policejního spisu, měl Rogoz štěnici, tedy policejní odposlech i ve svém vozidle. Díky tomu mohl pak vyšetřovatel napsat později do dokumentace, že po telefonickém rozhovoru mezi Rogozem a Hořejším slyší šustění papírků a také Rogozův hlas, který počítá: "85, 90, 95, 100." Následně se Rogoz přemisťuje před strahovskou budovu FAČR.

 

Reportér Seznam Zprávy se na další průběh zeptal přímo Hořejšího. "Pan Rogoz měl nějakou obálku, nevím, co v ní bylo," říká zaměstnanec FAČR. "Chtěl po mně, abych tu obálku předal rozhodčímu Hájkovi. Ale to jsem odmítl. Nejsem žádný kurýr. To, co vám, jsem řekl i policii, když se mě na to ptali."

 

Nutno zdůraznit, že jméno Jana Hořejšího na seznamu obviněných v berbrovské kauze nefiguruje. Nadále také na Strahově pro FAČR pracuje a stará se o Řídící komisi Čechy. Jenže jeho výpověď se výrazně liší od toho, co je uvedeno v policejních dokumentech, jež odrážejí zjištění, které policie pomocí operativní techniky na Strahově 6. června loňského roku posbírala. Podle policejního usnesení je na zvukové nahrávce, která je součástí spisu, Rogozův hlas, který říká, že chce, "aby to dal policajtovi Hájkovi". A Hořejší odpovídá: "Jo, Hájkovi, on přijede, dobrý." To je tedy policejní verze příběhu.

 

Ze spisu je zároveň vysoce pravděpodobné, že ještě ten den si měl Hájek obálku vyzvednout, jelikož kolem půl páté jej při telefonním hovoru Hořejšímu zachytila buňka mobilního operátora nedaleho sídla FAČR na Strahově. Jediné, co tak nesouhlasí s celým příběhem, je Hořejšího reakce na dotaz redaktora Seznam Zprávy.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou