Pavel Královec to odpískal

0

Rozhodčí Pavel Královec ukončil po devatenácti prvoligových sezonách svou kariéru. Jak napsal iSport, její finále zásadně poznamenal uniklý odposlech a proslulá věta Romana Berbra o "suchém hajzlu". Poté už rekordman mezi českými sudími neodpískal jediný zápas.

29. listopadu 2020 řídil sudí Královec utkání Teplic se Spartou (0:1) a když naposledy foukl do píšťalky, jistě ještě netušil, že je to vůbec naposledy. 

 

Jak uvádí server iSport.cz, o týden později, 8. prosince, totiž z odposlechů uniklo, co předcházelo červencovému finále domácího poháru mezi Libercem a Spartou (1:2).

 

Ten příběh je známý, tak tedy ve zkratce: Berbr se potkává se sparťanským sekretářem Josefem Krulou, bývalým kontroverzním sudím, poté si zjišťuje, kdo utkání píská, a následně telefonuje Královcovi. "Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš," říká mu a zmiňuje schůzku s Krulou. Arbitr tvrdí, že to chápe, a Berbr dokončuje. "Jenom ho diplomaticky potřebuju a pozdravuj ho potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl."

 

Pochopitelné podezření, že Královec měl zápas ovlivnit ve prospěch Sparty, posiluje i skutečnost, že sudí v samotném utkání hrubě chyboval poté, co ani na základě doporučeného přezkumu u videa nevyloučil sparťana Martina Frýdka za hrubé nesportovní chování za šlápnutí na Tomáše Malínského.

 

V prosinci tohoto roku se stal novým předsedou komise rozhodčí portugalský odborník Melo Pereira. Ten potvrdil, že Pavel Královec, Petr Ardeleanu a Pavel Rejžek, tedy sudí, kteří se objevili v odposlechu, nebudou nasazhováni.

 

Královec toto rozhodnutí následně komentoval: "Nepochopil jsem tento krok našeho portugalského předsedy, ale akceptoval jsem ho." Rozhodnutí Pereiry nepochopil, jelikož obvinění z ovlivňění utkání odmítá.

 

Právě v den, kdy odposlech vyšel ven, odpískal své úplně poslední utkání. Zápas základní skupiny Ligy mistrů Chelsea–Krasnodar (1:1). "Už v září jsem diskutoval s předsedou evropských rozhodčích Robertem Rosettim o svém mezinárodním konci, on mi vyšel vstříc a dal mi rozlučkový zápas na Chelsea," sdělil Královec.

 

A jelikož do žádného dalšího utkání ani v české lize nezasáhl, zaslal nyní rezignační dopis komisi rozhodčích, kolegům a delegátům, jehož část citoval server Deník.cz: "Nastal ten správný čas, abych ukončil moji aktivní kariéru jako rozhodčí. Pro některé z vás nebude tato informace žádné překvapení, ale myslím, že je mojí povinností vás tímto informovat a také vám poděkovat."

 

V PŘILOŽENÉ GALERII MŮŽETE DOHLEDAT NĚKOLIK ZAJÍMAVÝCH STATISTIK ROZHODČÍHO PAVLA KRÁLOVCE

 

Pro server Sport.cz doplnil, "Rozhodl jsem se končit na vrcholu. Už nebylo čeho dosáhnout. Časově to je tak, jak jsem chtěl, jen bez toho, že bych končil na hrací ploše."

 

Etická komise s ním dosud nezahájila řízení. "Komunikace je nulová, a to včetně komise rozhodčích. Já se nikoho nedotazoval. Furt se jenom něco oddalovalo, nedávalo to smysl," citoval Královce server iSport.

 

Objevily se spekulace, že před Berbrovým zatčením měl namířeno do čela komise rozhodčích. "Nic jsem takového nezaznamenal, o ničem takovém nevím," říká nyní.

 

Z fotbalu odchází, vrací se ke svému podnikání. "Mám byznys od roku 1997, zabývám se svařovací technikou," dodal pro iSport.cz.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou