STATISTIKA PODZIMU: Nejpřísnější rozhodčí v ČR

0

Statistika, kterou nikde jinde nenajdete! Chcete se dozvědět, který rozhodčí rozdal nejvíce žlutých nebo červených karet? Nebo kdo je nejpřísnější rozhodčí mezi ženami, které rozhodcují mužská klání? To a mnohem více na jednom místě.

V našem dalším statistickém okénku podzimní části sezóny 2021/2022 se podíváme na všechny rozhodčí. Připravili jsme totiž unikátní statistiku udělených žlutých a červených karet jednotlivými rozhodčími, a to hned v několika kategoriích. Nejprve si ale povíme některá absolutní čísla a pravidla, kterých jsme se ve statistice drželi.

 

Hlavní pravidlo, které muselo být bráno v potaz, se týkalo první a druhé nejvyšší fotbalové soutěže. Zde totiž podzim neskončil po odehrání poloviny zápasů, ale nahrávala se další kola, což v jiných soutěžích neprobíhalo. Rozhodčím, kteří nastupovali do těchto soutěží, tak byly v rámci našich statistik počítány karty udělené pouze do 15. kola, bez případných dohrávek po 21.listopadu 2021. Po tomto datu totiž neproběhlo žádné utkání od ČFL/MSFL níže a pro nás to tedy znamenalo ukončení podzimní části sezóny.

 

Byly sčítány pouze karty udělené hráčům. Karty pro realizační tým a trenéry jsou totiž v zápisech evidovány jiným způsobem a jejich vytěžování je tak složitější než u hráčů a náš web tato data ze zápisů ani nesbírá.

 

Za výše uvedené podmínky bylo tedy sečteno celkem 4272 červených karet a 77096 žlutých karet. Tato čísla ale znáte již z předchozího článku o nejtrestanějších hráčích a klubech. Přejděme tedy na jednotlivé kategorie...

 

ŽLUTÉ KARTY - TOP

Sečetli jsme všechny udělené žluté karty a z nich do galerie vybrali všechny rozhodčí, kteří se dostali alespoň na číslo 60. Těch bylo nakonec 182 a jsou mezi nimi i dvě ženy. Tím ale vůbec nejpřísnějším sudím se s číslem 128 stal Michal Reschovský, který působí zejména v nižších soutěžích Jihomoravského kraje. Odpískal jako hlavní sudí celkem 29 zápasů a jeho vizitkou je tedy číslo 4,4 žluté karty na zápas.

 

Mezi ženami pak v kategorii žlutých karet kraluje Helena Šálková, která rozdala 63 žlutých karet a její působnost je zejména v Plzeňském kraji napříč všemi kategoriemi, ale nastupuje pravidelně i v Divizi nebo ČFL. Odřídila jako hlavní rozhodčí celkem 16 utkání a průměrně tedy rozdala 3,9 žluté karty na zápas.

 

ČERVENÉ KARTY - TOP

Že některý sudí sáhne do kapsičky pro červenou kartu, se může stát. Může se to stát dokonce i více než jednou za víkend, ale číslo našeho vítěze nás velmi překvapilo, jelikož je dvojnásobně vyšší, než rozhodčího na druhé pozici. Daniel Jaroš se svými 31 červenými kartami v celkem 40 zápasech nižších soutěží Karlovarského kraje hodně pekvapil a jeho statistika je tak téměř 0,8 červené karty na zápas

 

Mezi ženami v této kategorii vévodí Karolína Růžičková, která řídí okresní soutěže Nymburska. Zaznamenala celkem 4 červené karty a rozdá tedy průměrně jednu červenou kartu za 4 zápasy.

 

ÚROVNĚ

Při sčítání karet jsme se zaměřili také na jednotlivé úrovně soutěží, ve kterých rozhodčí nastupují. Dozvíte se zde tedy, kdo byl například "nejpřísnějším" rozhodčím v rámci všech fotbalových úrovní od IV. třídy do 1. ligy.

 

Ty "nejlepší" rozhodčí v těchto kategoriích můžete nalézt také v galerii, kde najdete veškerá data, doplněná archivními fotografiemi "mužů a žen v černém".

 

NA VŠECH FRONTÁCH

Někteří rozhodčí se svým rozsahem vyjímají standardu a pro ně také byla vytvořena jedna tabulka. Jde o rozhodčí, kteří rozdali karty v nejvíce různých úrovňových kategoriíčeského fotbalu. Že se někdo během sezóny podívá do všech soutěží v rámci okresu, není asi žádná zajímavost, ale že někdo rozdá karty od III. třídy až po Divizi, to už je jiná...

 

Závěrem je také nutné dodat, že nebylo možné do statistik zohledňovat přesné soutěže, ve kterých rozhodčí nastupovali (např. 1.B třída sk. A Středočeského kraje), ani jejich působnost vymezit kraji, jelikož těch soutěží, do kterých sudí nastupovali, je ve v mnoha případech velké množství. Ať už by se jednalo o soutěže v rámci jiných krajů nebo celostátních soutěží, nebo mezi soutěžemi se stejnou úrovní (např. Středočeský kraj má celkem pět 1.B tříd a rozhodčí nenastupují pouze do jedné z nich). Ve statistikách je tedy uvedeno pouze, do jaké úrovně jednotlivý sudí zasáhl svým karetním rozhodnutím.

 

ČTĚTE TAKÉ:

ŽEBŘÍČEK TOP 500 KANONÝRŮ PODZIMU ČESKÉ REPUBLIKY

STATISTIKY PODZIMU: Žebříček nejtrestanějších hráčů a týmů českého fotbalu


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou