Jak dosud rozhodovala Etická komise FAČR? Padaly několikaleté tresty

0

Jak jsme v minulosti informovali, Etická komise FAČR v listopadu 2020 zahájila disciplinární řízení se 17 členy FAČR, kteří jsou trestně stíháni v kauze Berbr z braní úplatků a ovlivňování zápasů zejména druhé a třetí nejvyšší fotbalové soutěže. Jak se od té doby situace vyvinula? 

Prvotní zahájení disciplinárního řízení s osobami bylo ihned přerušeno s vysvětlením, že bude čekat na závěry orgánů činných v trestním řízení. "Do pravomocného rozhodnutí ve věci zároveň etická komise Fotbalové asociace zahájená řízení přerušila. Postupuje tak v souladu jak s platným disciplinárním řádem, tak s dosavadní rozhodovací praxí disciplinárních orgánů fotbalové asociace," uvedl tehdy tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman v nahrávce pro média.

 

25. listopadu 2021

Dne 25.11.2021, tedy přesně po roce od přerušení disciplinárního řízení, se Etická komise s ohledem na vývoj kauzy a další poznatky zabývala při svémpravidelném zasedání právě i této kauzy. Etická komise tedy učinila formální úkon k pokračování dříve přerušených řízení, zahájila řízení nové, ale i přerušila řízení tam, kde neměla jinou možnost.

 

Etická komise však může vést řízení a rozhodovat v něm pouze vůči osobám, které jsou členy FAČR. Toho si byla vědoma i většinová část stíhaných osob. A tak se stalo, že u osob, jimž v mezidobí zaniklo členství ve FAČR, nebo toto členství úmyslně zrušily, nezbylo Etické komisi nic jiného, než daná řízení přerušit. Platí ale tedy, že pokud by kdokoliv z těchto osob obnovil své členství ve FAČR, bude disciplinární řízení pokračovat. To se týká Jany Štychové, Jiřího Kabyla, Michala Myšky, Jiřího Houdka, Pavla Vlasjuka, Jiřího Kříže, Marka Janocha, Jana Cihláře, Roberta Hájka, Tomáše Grímma, Romana Rogoze a Romana Berbra.

 

Kromě osob, se kterými bylo jednání přerušeno, bylo rozhodnuto o pokračování v řízení u pěti osob, které ještě zůstaly členy FAČR. Etická komise si na své další zasedání, konané dne 9. prosince 2021, předvolala tyto osoby a vyslechne je. Jedná se o Miloše VitneraJiřího Musila, Zdeňka Kovala, Petra Klupáka a Martina Uvíra.

 

Další rozhodnutí, která Etická komise tento den uskutečnila, naleznete v galerii tohoto článku. Předseda Etické komise, Jan Eisenreich, se k učiněným opatřením krátce vyjádřil:

 

 

9. prosince 2021

Etická komise na svém předchozím zasedání 25. listopadu 2021 učinila formální úkon k pokračování dříve přerušených řízení a zahájila řízení nová. Dne 9. prosince 2021 si předvolala osoby, kterých se řízení týká a zároveň je v rámci svého řízení vyslechla. Vzhledem k právní náročnosti a objemu projednávaných materiálů zveřejní svá rozhodnutí u těchto zahájených řízení v úterý 21. prosince 2021.

 

21. prosince 2021 (zasedání 20.12.2021)

Po důkladném zhodnocení výpovědí osob, které si Etická komise pozvala k jednání, důkazů získaných z trestního spisu, jakož i dalších důkazů došla k následujícím rozhodnutím, která jsou přiložena v galerii článku. Tento den nicméně rozhodovala o osudu delegáta Miroslava Svobody, rozhodčích Zdeňka Kovala, Jiřího Musila a Miloše Vitnera a také o klubu FC Slavoj Vyšehrad

 

Předseda Etické komuse se k rozhodnutím opět vyjádřil. Další rozhodování bude probíhat v následujících zasedáních.

 

 

29. prosince 2021 (zasedání 28.12.2021)

Na své předchozí zasedání, konané dne 9. prosince 2021 si Etická komise předvolala a vyslechla osoby s touto kauzou spojené. Po důkladném zhodnocení jejich výpovědí, důkazů získaných z trestního spisu, jakož i dalších důkazů došla k rozhodnutím týkajících se rozhodčího Miroslava Skály, a vedoucího družstva FC Slavoj Vyšehrad Milana Tandary. Rozhodnutí o trestech a jejich výši naleznete opět v galerii.

 

Etická komise dále zahájila řízení s rozhodčími Emanuelem Markem, Jakubem Hrabovským, Zdeňkem Vaňkátem a Petrem Hockem. Taktéž zahájila řízení s rozhodčím Ondřejem Ginzlem, ten však ještě v ten samý den (28. prosince 2021), ve večerních hodinách, vystoupil z FAČR, tedy Etická komise ztratila pravomoc v jeho případě rozhodovat.

 

Etická komise dále pokračuje v původně zastaveném řízení s panem Janem Hořejším.

 

10. ledna 2022

Zatím posledním rozhodnutím, které Etická komise vydala, bylo například potrestání trenéra Loko Vltavín a bývalého fotbalistu Tomáše Freislera, který měl přijmout úplatek před utkáním jeho týmu s Vyšehradem. Dostal celkem šestiletou stopku a peněžitou pokutu.

 

Etická komise dále informovala o rozšíření disciplinárního řízení s Janem Hořejším. Rozšířenou částí se komise bude zabývat 20. ledna 2022 a Jan Hořejší se k ní může vyjádřit. Čeho se rozšířené disciplinární řízení týká se dozvíte v galerii.

 

Ukazovák Etické komise dále označil hráče Teplic Denise Laňku (bývalého hráče Příbrami, ze které hostoval ve Vyšehradu) a rozhodčího Marka Pilného. Opět se to týkalo úplatků a ovlivňování zápasů. Podrobnosti opět naleznete v galerii.

 

*****

Proti rozhodnutím je možné se odvolat a již tak v mnoha případech bylo učiněno. Bude tedy záležet na odvolací komisi, zda potvrdí uložené tresty, nebo proběhnou nějaké změny. Největší otazník asi řeší FC Slavoj Vyšehrad, který se připravuje na jarní část sezóny v soutěži ČFL sk. A, i když neví, zda do ní vůbec zasáhne.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou