GLOSA: Nudíš se? Najdi si svůj nezaplacený příspěvek FAČR!

0

Stále chápu fotbal jako hru, ve které je cílem dosáhnout při hře (na hřišti) více branek, než soupeř. Přístup svazu ve věci neoprávněných startů a s tím spojenými kontumacemi ji ale proměnil v něco, co z fotbalu nikdo mít nechceme. V administrativní záležitost, kde je pozorný úředník důležitější sebelepšího fotbalisty. 

„Případ Čáslav“ (o kterém jsme psali ZDE) ukázal širší fotbalové veřejnosti záležitost, která v uplynulých třech sezónách potkala mnoho týmů v nižších soutěžích celé České republiky. Kvůli nezaplacenému FAČR příspěvku jednoho hráče došlo ke kontumaci hned devíti zápasů. Týdny poté, co byla tato utkání odehrána. Tabulka se tak po posledním kole přeskupila a původně zachráněná Čáslav nyní sestupuje.

 

Možná stojí za to zmínit, co že to ten FAČR příspěvek vlastně je. Jedná se o poplatek, na jehož základě se stáváte členem Fotbalové asociace České republiky. Hráči, trenéři, rozhodčí a jednotlivci vykonávající funkce v soutěžích podle předpisů asociace mají členství povinné a poplatek je odváděn každoročně, jeho výše je stanovena na 200 Kč na hráče. Svaz utržené peníze klubům přerozděluje zpět v systému dotací (z uhrazeného členství na účtu FAČR se počítá zpětný příspěvek oddílům, v roce 2014 činil 225 Kč na jednoho člena).

 

Projekt Členství FAČR, fungující od roku 2013, byl oceněn ze strany UEFA, jeho hlavním cílem bylo zpřehlednit členské řady asociace.

 

Na svazu zakomponovali do čl. 58 soutěžního řádu ustanovení, které má kluby trestat za nezaplacení příspěvku za aktivního hráče. Zápas, ve kterém nastoupí fotbalista, jenž není členem FAČR (nemá zaplacený přípěvek) bude kontumován v neprospěch tohoto týmu. Toto mohlo fungovat, pokud by byl prohřešek objeven ihned po prvním zápase, ve kterém takový hráč nastoupil, s čímž se původně asi počítalo. To se ale nedělo. Nevěřím, že by nějaký právník toto řešení doporučil za předpokladu, kdyby věděl, že zde nebude fungovat funkční kontrola zaplacení příspěvků ze strany „výběrčího“. Respektive, abych nekřivdil, ona probíhala, ale jen po úvodní kola částí sezóny. A to je jaksi málo. Po naprostou většinu ročníku zůstala věc bez dohledu. Ke změně ustanovení se ale ani po první problémové sezóně, kdy došlo k mnoha kontumacím, nepřistoupilo.

 

Svaz řešil s postupem soutěže nejvíce nezaplacených příspěvků po poukázání některého ze soupeřů. Bylo by hloupé obvinit Union 2013 a nadávat mu do udavačů, čemuž se ale klub, stejně jako další, které v sezóně upozornily na nezaplacený FAČR příspěvek, po nějakou dobu nejspíš nevyhne. Navíc na chybu Jiren upozornil po vzájemném zápase, který byl (bohužel) shodou okolností posledním v sezóně, posledním z řady utkání, ve kterém Tokar nastoupil.

 

Ukázalo se ale, že úsilí fotbalistů na hřišti nyní může přebít jediný snaživý šťoural, který umí vyťukat pár jmen ve vyhledávači na FAČR a zjistit, zda všichni hráči soupeřů svítí zeleně, či se zde snad vyskytuje nějaký plejer s červeným puntíkem u příjmení.

 

Jistě, častým názorem bude: „Jsou tu pravidla, každý je musí dodržovat a všechny týmy jsou na tom stejně. Jen ať pyká ten, kdo se provinil, takhle to přece v životě funguje. Kluby na to mají mít svoje lidi.“ Kéž by se toto smýšlení projevovalo v české společnosti častěji… Já bych tomuto názoru dával palec nahoru v případě, kdyby zde existoval ze strany svazu kontrolní mechanismus, který by po odehraném kole vždy zjistil, zda je v zápisech vše v pořádku. Pokud ne a nastoupil hráč - nečlen, pak by byla kontumace tohoto jednoho zápasu na místě a hráč by jistě v dalších zápasech nenastoupil, nebo mu byl příspěvek doplacen a pokračovala by se dál.

 

Věc se ale měla takto: zápasy byly odehrány, jejich výsledky byly na schůzích STK schváleny (!), ale na zaplacené příspěvky už se nikdo neohlížel. Buď pro to, že byl někdo líný, nebo proto (a to spíš), že je to za současného stavu takové množství práce, že není v lidských silách ji dělat bez spolehlivého naprogramovaného systému. Jak je vidět, pustili se na svazu do něčeho, na co nebyli připravení, nepřizpůsobili tomu svůj řád a rozjetý vlak už se pak asi nedal zastavit. Bude zajímavé sledovat, zda se Jirny či Čáslav budou nyní nějakým způsobem bránit. S „malými“ kluby se nikdo nebavil (odvolání by pro ně znamenalo jen další a další vydání peněz do FAČR s konečným nejspíše nulovým výsledkem), zde už by to přece jen bylo jiné - ČFL není žádná vesnická čutaná.

 

Představuju si, jak asi vypadá komunikace se svazem v případě oznamování neoprávněného startu. Zvedne to nešťastný pán a sdělí: „Nezaplacený příspěvek?! Hm, tak my to tedy zkontumujeme. Sbohem.“ Možná by mohla být svazem za účelem oznamování zavedena krizová linka: „Dobrý den, pokud chcete oznámit nezaplacený příspěvek FAČR, stiskněte jedničku...“

 

Nyní se na nezaplacený příspěvek přišlo v ČFL. Umíte si představit, kolik v nižších soutěžích po republice asi běhá Karlů, Jardů a Pepíků s nezaplacenými příspěvky FAČR? To si pište, že jich několik, a ne pár, bude. Pokud tak máte chvilku, sedíte u počítače a chcete se pokochat tím, jakou máte od svazu poskytnutou moc a napravit to, co bylo zanedbáváno, tak mám pro vás tip. Tady najdete vyhledávač hráčů FAČR: https://is.fotbal.cz/hraci/prehled-hracu.aspx a klikejte si. Schválně, můžeme dát soutěž, kdo dejme tomu za hodinu dokáže zničit celoroční úsilí více klubů po republice, či kdo dokáže díky nalezeným prohřeškům nejvíce proházet konečnou tabulku jedné soutěže. Pokud k tomu máte chuť, směle si poslužte, na svazu jistě již nedočkavě čekají. Já se ale účasti v soutěži vzdávám, omlouvám se, ale nějak je mi to proti srsti.

 

Fotbal je pro mě stále sport, a tato nešťastná záležitost v mém chápání se sportem nic společného nemá. A tak posílám upřímnou soustrast do Čáslavi, týmu, který pro veřejnost nejviditelněji odnesl nedůslednost. Nedůslednost svazu v kontrolách něčeho, co si sám nastavil. Za třetí sezónu nedokázal nic udělat pro zabránění situacím, která nyní postihla Jirny, potažmo Čáslav v ČFL. Ano, Jirny nedokázaly splnit něco, co desítky ostatních klubů, ale to, že se na to přišlo jen díky náhodě a až po devíti odehraných kolech je ostudné.

 

V příštím ročníku už by mělo být po problému, projekt Fotbalová (r)evoluce s elektronickými zápisy by měl odhalit hned před zápasem, že hráč nemá zaplacen příspěvek a nebude vpuštěn do hry. Jenomže to je trochu pozdě, tři roky se jelo samospádem...

 

Máte jiný názor, než autor příspěvku, či souhlasíte? Vyjádřete se v diskuzi pod článkem, na našem facebooku či zašlete zprávu na mail autora michal.spirek@fotbalunas.cz, ty nejzajímavější připomínky k tématu případně zveřejníme v samostatném článku.

 

(foto: Tomáš Bauer, fotbalstechovice.cz)


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou