Podzimní hodnocení TJ SOKOL Bystřice pod Lopeníkem z pohledu trenéra Vladimíra Macáta.

0

Redakce portálu fotbalunas.cz se rozhodla pro čtenáře připravit hodnocení podzimní části. Třetím týmem, který hodnotí první část sezóny, se stal tým Bystřice. O hodnocení se s námi podělil Vladimír Macát.

TJ SOKOL Bystřice pod Lopeníkem skončil v tabulce na šestém místě, kdy dokázala 1x vyhrát, 3x remízovat a 6x prohrát. Střelili 13 branek a inkasovali 36 branek.

 

Nejlepší utkání

Bystřice p. L. – Vlčnov 2:2

Výsledek, který nikdo nečekal, nezpochybnitelnou herní kvalitu hostujícího celku vyrovnali domácí hráči v ostatních zápasech nevídaným nadšením a bojovností. Škoda jen nevyužitých šancí v prvním poločase. Přestože jsme vyrovnali poměrně kuriózním gólem až v závěru zápasu, lze považovat toto utkání za jedno z nejlepších, a to i z důvodu postavení soupeře v tabulce, které jsme v této části sezóny sehráli.

 

Nejhorší utkání

S. Loz - Bystřice p/Lop.6:1

K zápasu jsme odjížděli motivování odplatou za zpackané utkání 2. kola. Nálada hráčů ukazovala, že se na utkání těší. Opak byl však pravdou. Přestože jsme vstřelili rychlou vedoucí branku, skončilo toto utkání pro nás fiaskem. Místo toho, aby nás brzké vedení nakoplo, tak tomu bylo přesně naopak. Hráči přestali nepochopitelně hrát, absentovala jakákoliv vzájemná podpora a ve vzduchu byla cítit nechuť většiny hráčů utkání důstojně dohrát. V závěru zápasu si s námi sucholožští dělali, co chtěli.

 

Klíčové utkání

Bystřice p. L. – Suchá Loz 3:5

Hodové utkání. Přes 200 diváků. Rekordní počet hráčů, který se k utkání dostavil, umožňoval postavit nejsilnější sestavu. Tyto atributy slibovaly skvělou fotbalovou podívanou. Bohužel očekávání se nenaplnilo. Utkání začalo náporem hostujícího týmu, který doslova smetl domácí ze hřiště a vedl během 20 minut už hrozivých 3:0. Do poločasu dokázali domácí už jen zkorigovat na 3:1. Během přestávky došlo k bouřce v kabině, která domácí nakopla do druhého poločasu. V druhém poločase domácí vletěli na hosty se snahou o zvrat v utkání. Bohužel nebyli schopni ze svých mnoha šancích vstřelit branku. Soupeř z ojedinělého útoku vstřelit z přímého kopu branku na 5:1, což se ukázalo jako rozhodující. Nebýt této rozdílové branky, a kdyby domácí proměnili alespoň polovinu vyložených šancí, mohlo utkání dopadnout zcela jinak. Potlesk diváků domácím hráčům za snahu utkání otočit nic nezměnil na tom, že výsledek a vývoj tohoto utkání pravděpodobně ovlivnil následující vývoj v této části sezóny. Řada hráčů ztratila motivaci, chuť do fotbalu a někteří přestali docházet k zápasům a na tréninky.

 

Příčiny Vašeho umístění

Po loňském neúspěšném ročníku, kdy byl tým decimován zraněními klíčových hráčů, si bystřičtí fotbalisté před vstupem do sezóny kladli za cíl bojovat o přední příčky, případně se pokusit o postup do vyšší soutěže. Motivací k dosažení tohoto cíle byl především návrat zraněných hráčů, zajišťující kompletnost týmu a v neposlední řadě i poměrně přesvědčivé vítězství v pohárovém utkání nad Bánovem, který postoupil do okresního přeboru.

Bohužel vývoj v soutěži je od předsezónních cílů zcela odlišný. Příčin tohoto stavu může být samozřejmě mnoho a lze se o nich dohadovat. Pokusím se níže uvést pravděpodobné příčiny z mého pohledu.

-Absence dvou klíčových hráčů – Radoch, Struhařík – z důvodu dlouhodobé léčby zranění z úvodu sezóny

-Příliš úzký hráčský kádr – na zápasy se ve většině případů schází pouze 11 – 12 hráčů a nebýt starších hráčů, kteří prakticky ukončili kariéru, mnohdy by se zápasy ani neodehrály. Tento stav rovněž neumožňuje konsolidovat základní sestavu tak, aby mohli být hráči na hru na jednotlivých postech připravováni, protože vlastně hrají pokaždé jinde. Tímto je prakticky eliminována i taktická příprava, která fakticky neexistuje.

-Velmi špatná tréninková morálka – trénuje se pouze 1x týdně za účasti malého počtu hráčů, což neumožňuje prakticky žádný nácvik herních situací, rozvoj fyzické kondice, ..

- Příčinou může být samozřejmě i trenér J, nicméně v daném případě jsou jeho možnosti velmi omezené.

Umístění v tabulce, resp. vývoj sezóny tak odpovídá výše uvedenému. Oporou týmu je tedy každý, kdo pravidelně nastupuje k zápasům a dochází na tréninky. Co je však nutno vyzdvihnout je poměrně dobré zázemí. Hráči hrají a trénují na skvěle připraveném hřišti a i další podmínky jsou na tuto úroveň soutěže dobré.

Nelze však nevzpomenout, že fotbal na této úrovni je především zábavou. Důležitějším aspektem je pro hráče samozřejmě zaměstnání a rodina. V současné době je velmi těžké všechny tyto atributy skloubit. S tímto se na této úrovni potýkají snad všechny kluby, někteří hůře, druzí lépe.

 

Plán na zimní přípravu
Z důvodu vývoje v podzimní části sezony chceme celý zbytek sezóny věnovat konsolidaci týmu tak, abychom si pro příští sezonu mohli stanovit reálně vyšší cíle. V jarní části sezóny bychom chtěli postoupit v tabulce o několik stupínků výše. Zimní přípravu chceme zaměřit především na rozvoj fyzické kondice, technických dovedností hráčů a hlavně na zlepšení týmové nálady a motivaci jednotlivých hráčů, aby je fotbal začal zase bavit. Plán přípravy bude přizpůsoben klimatickým podmínkám a časovým možnostem hráčů, počtu hráčů, kteří budou ochotni trénovat. V plánu je rovněž atraktivní soustředění.

Samozřejmě budeme pracovat i na případném posílení kádru. Bohužel pro tuto soutěž se opravdu kvalitní posily hledají velice těžko. Nicméně pokusíme se. Nutno je však přivést i další nové, byť ne třeba výjimečné hráče, kteří rozšíří soupisku a zvýší tím konkurenci v týmu, což by mohlo napomoci například ke zlepšení tréninkové morálky.

 

Ambice na jaro


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou