Povídání s expertem přes chodovský fotbal, panem Jiřím Andršem

0

Velmi těžkou podzimní část ze sebou mají také fotbalisté rezervy chodovského Spartaku. Loňský vicemistr a zároveň jeden z největších předsezónních favoritů na triumf a postup sice začal výhrou proti Novému Sedlu, ale poté si musel projít těžkým obdobím a sériemi porážek, než se opět vrátil do první poloviny tabulky. Ale zvládl to, zdá se, že je zpět a o své slovo se ještě jistě přihlásí. Jak to s ním ale bude v příštím roce, je totiž nejasnou otázkou, zda bude chodovské „béčko“ totiž i nadále fungovat. Pro větší zasvěcení do situace ohledně chodovské budoucnosti, ale i chodovského podzimu jsme se obrátili na pana Jiřího Andrše, který si s námi velmi ochotně popovídal.

Chodov nezačal sezónu úplně nejšťastněji, po výhře nad Novým Sedlem se mu totiž přestalo dařit a následovala série čtyř velmi těsných porážek, ale ani výhra proti Svatavě ho moc nenakopla, a tak se Chodov dlouho potácel u dna tabulky. „Ano skutečně je to tak, měli jsme smůlu a dostali jsme se do nepříjemné situace. Navíc jsme všechna ta utkání prohrávali o gól, nebo dva, což je pro psychiku daleko horší. Ze všech prohraných zápasů za celý podzim nás vlastně výrazněji přehrála jen Lomnice, když nás porazila 6:0, ale jinak nikdo, přesto se nedařilo. Navíc jsme pro zranění hráčů a jejich špatně vycházející směny všemožně lepili sestavu, takže jsme museli pořád doplňovat o posily. Bylo to ale také trochu naší vinou, přišlo mi, že už jsme ani nechtěli hrát a pouze to dokopat, ta bezmoc na nás šla opravdu znát.“, vzpomíná pan Andrš.

Jak už zmínil pan Andrš, Spartak musel opravdu sahat hodně často k posilám, ale ve většině případech dostali přednost dorostenci a ostatní mladí hráči. A proto jsme se otázali, jaký pro to byl důvod, proč nevsadit na zkušené posily z A-týmu? „Je to tak, skutečně u nás hrají převážně chlapci z dorostu, pro které je odměnou nastoupit v dospělém fotbale, takže se vždy hodně snaží a ač nejsou ještě tak vyzrálí, tak hru vždy výrazně oživí, což se nám přeci jen hodí, protože soupiska našeho týmu rozhodně není průměrem tou nejmladší v soutěži (smích). Přesto bychom si občas rádi vypomohli také posilou z A-týmu, ale i ten má často problémy s počtem hráčů, a nikdo nechce, aby se u nás ještě nějak zbytečně zranili, nebo unavili. Když už jsme ale u toho, tak bych velmi rád všem mladým klukům, kteří nám pomohli, rád poděkoval, šanci jsme dali i těm nejmladším a ani ti se za svůj výkon stydět nemuseli.“, dodává expert přes chodovský fotbal.

Ačkoli ale Spartak tíží otázky ohledně slepování kádru, po okolních vesnicích má mnoho svých hráčů na hostování, tak proč nesáhnout po nich? „To máte pravdu. Je to tak, například jen ve Staré Chodovské máme asi osm hráčů, kteří tam kopají 1 B. třídu, ve které je ale Chodovská hodně nízko. Nějaké hráče máme i ve Vintířově, ale i širším okolí a jen z těchto hráčů by se dal postavit velmi dobrý mančaft. To vše je ale záležitost vedení oddílu a já jim do toho nemohu a ani nechci mluvit, takže Vám k tomu víc neprozradím.“, vysvětluje pan Andrš.

Asi největší problémy měl Chodov na brankářské pozici, na které se za podzim vystřídalo hned několik hráčů, a ne zrovna všichni se dobře osvědčili. A právě jejich časté chyby nejednou stáli za těsnou porážkou tamního celku. Nakonec svou oporu ale Chodov našel v obránci Luďku Rauovi, který se jako brankář skvěle osvědčil. „Myslím, že můžeme říci, že brankáři v Chodově teď momentálně zkrátka nejsou a na tomto postu hodně strádáme. Jak jste již zmínil, v několika zápasech nás hodně podržel Lůďa Rau, který se opravdu asi osvědčil nejlépe, a když měl obdobné problémy také náš A-tým, neváhal po něm sáhnout také.“, bere pan Andrš situaci s humorem.  

Ačkoli to tak úplně podle tabulky skóre možná nevypadá, také na druhé straně hřiště není vše úplně optimální. Chodov se na každý gól hodně nadře, a když dá gól, často to bývá velmi slepená situace. A to je dohromady smrtící kombinace, která dělala zpočátku sezóny Chodovu velké problémy, ačkoli totiž Spartak soupeře kolikrát přehrával, doplácel na zbytečná inkasování a špatnou koncovku. „Ano, ani střelců moc nemáme. Naším nejlepším střelcem je Machala, který má ten střelecký instinkt asi největší, i když také umí spálit hodně dobrou šanci, ale ten jezdí někdy o víkendech do školy, takže také není vždy k dispozici, což je trochu problém. Ale žádného typického zabijáka v útoku asi nemáme, takž s koncovkou se také trochu pereme.“, dodává k otázce koncovky pan Jiří Andrš.

Všichni už jistě víte o novém formátu soutěže, na který má každý trochu odlišný názor. Prostor vyjádřit se k němu jsme pochopitelně dali také panu Andršovi: „No, jelikož jsem staromilec, tak si myslím, že je to nešťastné řešení, ale nechtěl bych to nijak zbytečně více rozvádět.“ . Právě konkrétně Chodovu ale tento formát může při letních bojích o titul a postup výrazně pomoci. „Ano, to může, pokud se do té první pětky dostaneme, ale přesto se můj názor nemění a byl bych raději, kdyby se to hrálo postaru. Navíc pomýšlet na postup je asi trochu předčasné, když vlastně ani nevíme, zda bude chodovský B-tým ještě příštím rokem fungovat.“, vyjadřuje se pan Andrš kriticky k novému systému soutěže.

Ano, to je asi největší otázka ohledně chodovské rezervy. Tamní A-tým totiž po postupu nastupuje  v KP, čímž výrazně vzrostli náklady na jeho provoz a v podání Spartaku je velmi těžké finančně tuto situaci řešit. „Ano je to pravda, ty náklady úplně ve všem naskakují a je obtížné nějakým způsobem uřídit se dvěma mužstvy. Už nyní je situace taková, že všichni hráči na zápasy cestují za své. To, zda tedy budeme v příštím roce pokračovat, se musí nejprve prodiskutovat, nějakým způsobem vyřešit a konečné rozhodnutí budeme znát až někdy v lednu.“, uzavírá pan Andrš smutně a napínavě naše povídání.  

 

Ať už to ale v Chodově dopadne, jak chce, pro tuto sezónu je stále jednou z našich největších perel a favoritů na titul.  Já bych závěrem chtěl poděkovat panu Jiřímu Andršovi za jeho slova a celému chodovskému oddílu z celého srdce jménem svým, jménem naší redakce, ale i jménem našich fanoušků přeji, aby v lednu dospěl k, co nejšťastnějšímu rozhodnutí a i nadále zvyšoval kvalitu naší soutěže. 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou