Grimm spolupracuje, Berbr zůstává ve vazbě a Etická komise zasedla

0

Před více než měsícem byl dnes už bývalý místopředseda FAČR, Roman Berbr, spolu s dalšími devatenácti lidmi obviněn z ovlivňování výsledků fotbalových utkání a následně byl spolu s Romanem Rogozem (ředitel Vyšehradu), Tomášem Grimmem (fotbalový rozhodčí) a Michalem Káníkem (bývalý prvoligový hráč) umístěn do vyšetřovací vazby. Co se za tu dobu událo?

Kromě již jmenovaných Berbra, Rogoze, Grimma a Káníka jsou mezi obviněnými funkcionář Martin Svoboda či současní rozhodčí Jan Cihlář, Jiří Houdek a Jiří Musil. A dále bývalí rozhodčí, případně delegáti Miloš Vitner, Petr Klupák, Marek Janoch, Robert Hájek, Michal Myška, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Pavel Vlasjuk, Jiří Kabyl a Jana Štychová. Pozornosti policie neušli ani bývalý hráč Vltavínu Martin Uvíra a fotbalový manažer FK Litoměřicko Martin Pýcha. O tomto jsme již informovali na začátku kauzy. Jak ale samotné vyšetřování probíhá, došlo k několika dalším událostem.

 

Vedle obvinění za ovlivňování fotbalových výsledků druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích viní policie Romana Berbra také ze zpronevěry 850 tisíc korun Plzeňského krajského fotbalového svazu. Mělo jít o semináře mládežnických trenérů, které se nikdy neuskutečnily.

 

DAGMAR DAMKOVÁ

Partnerka Romana Berbra záhy rezignovala na post ve výkonném výboru FAČR a Řídící komisi pro Čechy. Výkoný výbor následně odvolal čtyři z pěti členů komise rozhodčích v čele s Jozefem Chovancem. Zůstal pouze Tomáš Bárta, jež byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci (LFA). 

 

O pár dní později rezignovala také na svém postu v komisi rozhodčích UEFA.

 

TOMÁŠ GRIMM

Tomáš Grimm byl soudem poslán do vazby z důvodu obvinění v kauze ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy, zejména pak za přijetí úplatků v zápasech pražského Vyšehradu, které se dralo na postup do vyšší soutěže. 

 

Dne 30.10.2020 byl státní zástupkyní ale z vazby propuštěn. Důvod? Spolupracuje s policií na vyšetřování celé kauzy a rozhodl se vypovídat. "Položil celou ČFL, policii objasnil systém, jak to v soutěži chodilo," řekl deníku Sport dobře informovaný zdroj o muži, který požádal o status spolupracujícího obviněného.

 

Že by se rozhodčí, který ve své bakalářské práci uvedl: "Rozhodčí je ten, kdo zodpovídá za průběh utkání a pravidla nechávají relativně velký prostor jeho posouzení sporné situace, takže rozhodčí nejen že může, ale dokonce i má posuzovat situace podle svého - samozřejmě ovšem za spolupráce s asistenty a přísně v duchu fair-play.", a který na svém vozidle vozí registrační značku FA1RPLAY, rozhodl hrát s policisty fair-play, sdělil jak vše kolem Romana Berbra funguje, a to i bez svých asistentů? Uvidíme.

 

VAZBA PRO ZBYLÉ TŘI TRVÁ

Dne 19.11.2020 rozhodoval odvolací Městský soud v Praze o stížnosti proti rozhodnutí vazby pro Romana Berbra, vydaném Obvodním soudem pro Prahu 6. Tuto stížnost v neveřejném zasedání zamítl.

 

Soud podle informací ČTK zamítl stížnost i dalšího z obviněných, sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze. Michal Káník zůstává ve vazbě, protože vzal stížnost proti vazebnímu stíhání zpět. Ostatní obvinění zůstávají na svobodě.

 

ETICKÁ KOMISE

Dne 25. listopadu zahájila Etická komise FAČR disciplinární řízení se 17 z 20 osob, které jsou trestně stíhány v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry majetku Plzeňského krajského fotbalového svazu. Etická komise vyšetřování současně přerušila, protože s verdiktem bude čekat na závěry orgánů činných v trestním řízení. "Do pravomocného rozhodnutí ve věci zároveň etická komise Fotbalové asociace zahájená řízení přerušila. Postupuje tak v souladu jak s platným disciplinárním řádem, tak s dosavadní rozhodovací praxi disciplinárních orgánů fotbalové asociace," řekl tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman v nahrávce pro média.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou