Velký čáp padl! Půjde do vězení?

0

Městský soud v Praze dnes vynesl rozsudek ve sledované kauze sportovních dotací, v níž byl obžalován i Miroslav Pelta, bývalý šéf českého fotbalu. Pelta je vinen, rozhodl soud. 

Kauza se táhla od roku 2017, kdy policie obvinila sportovní funkcionáře a Simonu Kratochvílovou, tehdy náměstkyni na ministerstvu školství, že nezákonně manipulovali s dotacemi určenými pro oblast sportu.

 

Pelta dnes dostal 6 let ve věznici s ostrahou, zákaz činnosti ve statutárních funkcích a peněžitý trest 5 milionů. Kratochvílová je odsouzena 6 a půl roku, má zákaz činnosti ve veřejné správě 6 let a peněžitý trest 2 miliony.

 

Soudkyně Lenka Cihlářová Peltovi klade za vinu, že využíval systematicky známosti s tehdejší náměstkyní na Ministerstvu školství a tělovýchovy Kratochvílovou.

 

Podle soudkyně měli v úmyslu způsobit státu škodu. "Pelta se provinil tím, že předložil seznam preferovaných klubů, kam mají jít státní dotace," čte z rozsudku soudkyně Lenka Cihlářová. Na základě klientelismu Pelta s Kratochvílovou uspokojili jen preferované kluby.

 

Škoda, která vznikla státu, je 175 milionů korun.

 

K proplacení dotací nakonec nedošlo, neboť do zmanipulovaného vyplácení zasáhl policejní tým a MŠMT vyplácení dotací zrušilo. Podle soudkyně náměstkyně Kratochvílová věděla, že jejím postupem se celý dotační proces manipuluje. Kratochvílová tak porušila povinnosti řádného hospodáře. Dopustila se škody velkého rozsahu, k dokonání však nedošlo, protože kauzu narušilo vyšetřování policie a zadržení pachatelů.

 

Pelta podle soudkyně Kratochvílovou naváděl a vzbudil v ní pocit, aby porušila péči řádného hospodáře.

 

Pelta se dopustil zneužití pravomocí úřední osoby ve formě návodu, vše ve stádiu pokusu. Kratochvílová zneužití pravomocí úřední osoby ve stádiu pokusu.

 

Soudkyně Cihlářová při čtení odůvodnění zmínila, že jedním z důkazů, ke kterým soud přihlédl, byly odposlechy – jak telefonů, tak v prostoru. Soudkyně odmítla námitku Peltova advokáta, že odposlechy byly pořízené nezákonně. "Soud se neztotožnil s námitkou, soud považuje prostorové odposlechy a záznam o telekomunikačním provozu za legálně pořízené," pronesla.

 

Rozsudek je nepravomocný, lze předpokládat, že dojde k odvoláním a kauza se posune k Vrchnímu soudu v Praze.

 

Soud ve stejné kauze osvobodil předsedu České unie sportu Janstu, sekretáře ČUS Boháče i exředitele ministerského odboru sportu Břízu.

 

Zdroj: Seznamzpravy.cz


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou