Zasedání Ligového grémia: Termínová listina a peníze pro týmy od UEFA

0

Už tento víkend začíná jarní část sezóny 2022/2023. Na zasedání Ligového grémia se ale řešila také další sezóna. Známa je třeba termínová listina pro sezónu 2023/2024, řešilo se také kolik peněz dostanou ligové týmy od UEFA.

Termíny zápasů právě probíhající sezóny byly od těch minulých odlišné kvůli mistrovství světa v Kataru, které se muselo hrát v zimních měsících. Od příští sezóny už ale vše vrátí do zajetých kolejí. A kdy tedy nová sezóna začne, kdy skončí fotablový podzim, nebo kdy bude znám mistr?

Fortuna liga i Fortuna národní liga začnou o víkendu 22. a 23. července. Druhá nejvyšší liga skončí šestnáctým kolem "už" 11. a 12. listopadu 2023, prvoligové týmy uzavřou podzim týden před Vánoci - 16. a 17. prosince.

Zatím co letos měly kluby 11týdenní pauzu, v příští sezóně to bude 8 týdnů. „V průběhu první poloviny sezóny je třeba počítat s třemi reprezentačními přestávkami. Nově jsme hned na začátek srpna zařadili jedno vložené kolo u FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Po letech ovlivněných COVIDem a loni nezvyklým termínem Mistrovství světa si můžeme dovolit zimní přestávku pro kluby FORTUNA:LIGY o délce osmi týdnu, což považuji za adekvátní,“ řekl předseda Ligového výboru LFA Dušan Svoboda. Druholigisté budou mít dvojnásobnou pauzu - 16  týdnů bez mistovskéh zápasu.

Fortuna liga se znovu rozběhne 10. a 11. února, druhá liga pak o necelý měsíc později, 2. a 3. března 2024. Také v sezóně 2023/2024 se bude hrát nadstavbová část. 12 týmů si zahraje o 5 zápasů více, 4 týmy si pak v "prostřední" skupině zahrají buď 1, nebo 2 zápasy.

Nadstavbová část započne 4. května. Poslední zápas se odehraje 26. května. Barážové zápasy se uskuteční mezi 29. květnem a 2. červnem 2024.

 

UEFA každý rok rozděluje část peněz, které vygeneruje ze svých klubových soutěží, všem národním asociacím po celé Evropě. Nyní se rozdělovaly peníze za sezónu 2021/2022. Nárok na takové peníze měly ale pouze týmy, které v tomto soutěžním ročníku hráli Fortuna ligu a zároveň se nezúčastnily některé ze skupin evropských pohárů. Z 16 týmů tyto podmínky nesplňují pouze 3 a to Jablonec, Slavia a Sparta, které si zahrály základní skupinu Konferenční, resp. Evropské ligy.

Minulý rok si české týmy přišly dohromady na 735,828 €. Letos to bude násobně více. Částku 2.970.000,- € si rozdělí 13 týmů rovným dílem. Na každého tak připadá necelých 230 tisíc €, což činí při dnešním kurzu EURA nějakých 5 a půl miliónů korun. V rámci pravidel a dohody mezi Fotbalovou asociací České republiky a Ligovou fotbalovou asociací putují tyto peníze na mládež těchto 13 týmů. „Systém distribuce plateb solidarity oproti minulosti navíc zvýhodňuje členské asociace mimo TOP5 evropských lig a zároveň dochází ke stoprocentnímu navýšení podílu pro asociace bez účastníka v Lize mistrů. Zároveň se podíly pro jednotlivé asociace vypočítávají novou metodikou, kdy se podle hodnoty televizního trhu Ligy mistrů nově rozděluje jen 10 % namísto dosavadních 40 % a zbývajících 90 % podle umístění jednotlivých asociací v žebříčku klubových soutěží UEFA pro soutěžní ročník 2021/22,“ vysvětluje výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta např. tot, proč je částka pro české týmy vyšší díky tomu, že žádný z týmů nehrál základní skupiny milionářské soutěže.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou