Pojďte studovat management sportu v Novém Bydžově!

0


Téměř každý dospívající jedinec musí absolvovat jedno z nejdůležitějších rozhodnutí ve svém životě a tím je výběr střední školy. Jelikož jsme na stránce týkající se fotbalu, tak bychom Vám rádi pomohli a ulehčili výběr. Gymnázium, SOŠ a VOŠ v Novém Bydžově nabízí obor management sportu. O tom, jak to na této škole vypadá, co vše na žáky čeká a jaké uplatnění budou mít po absolvování školy se rozpovídal garant oboru management sportu na této škole a zároveň aktuálně hrající trenér Městce Králové Jan Šmidrkal a nynější studentka školy, která právě dokončila FAČR trenérskou licenci C, Karolína Staňková.

Jan:
Co jiného může Vaše škola oproti jiným školám dětem nabídnout?

Nejdříve bych chtěl pozdravit všechny budoucí uchazeče, jejich rodiče, ale i ty, které zajímá náš projekt. Co můžeme nabídnout? Něco, co je neobvyklé. 

Náš projekt ladíme už skoro 3 roky a neustále se věnujeme rozvoji tohoto oboru. Toto vše má obrovská pozitiva pro mladé, nadšené sportovce. Studenti u nás studují stanovený ekonomický obor, ale zároveň je vše tak nějak propojeno, provázáno se sportem. Naším cílem je studentům poskytnout takové podmínky, aby v rámci studia mohli plnit i mimoškolní kurzy, které jim rozhodně ve sportovním životě pomohou a otevřou zajímavou cestu do světa sportu i jako trenéři, maséři, výživový poradci a podobně. 

Obrovský benefit je náš ,,STUDIJNÍ FOND“, který škola zřídila právě pro tyto účely. Fond, do kterého může přispět absolutně kdokoliv (my sponzorům touto cestou děkujeme), je určen, mimo jiné, na financování právě těchto školení a kurzů.


Jaké uplatnění mohou mít absolventi školy?

Na začátku této cesty jsme si udělali celkem obsáhlý průzkum trhu práce. Jelikož se pohybuji v oblasti sportu od brzkých let, bylo zmapování sportovního prostředí na mně a Lukáši Rosůlkovi (ředitel školy). Pátrali jsme, hovořili jsme, vyzvídali jsme a přišli jsme na to, že nic podobného (škola s podobným zaměřením) v regionu, v kraji, snad ani v republice není. Volba tedy padla na management sportu. Naše spolupráce je nastavena například s tak velkými hráči, jako je Sport-Invest. Tato sportovní agentura ,,touží“ po tak šikovných, mladých lidech. Je tedy jasné, že uplatnění našich absolventů bude velké.


Mohou se žáci těšit na nějaké licence nebo kurzy, které se jim mohou po škole hodit? 

Jak už jsem odpovídal v předchozí otázce, možností je spoustu a rozhodně to není konečná, naopak se snažíme vše rozšiřovat. Dnes máme první absolventy FAČR fotbalové licence, příští školní rok vybrané studenty posíláme na kurz - Lektor sjezdového lyžování, začátkem školního roku budou všichni studenti oboru nasávat informace od bývalého kondičního trenéra HC Sparty Praha a tak bych mohl pokračovat. Je opravdu na co se těšit.

Jaké předměty, které na jiných oborech nenajdeme se u Vás vyučují?

Nemyslím si, že máme nějaké nadčasové předměty, jejichž názvy by byly z jiného vesmíru, ale dám hlavu na špalek, že po obsahové stránce jsou z jiného vesmíru. Teorie sportu, psychologie sportu, sportovní trénink, to jsou všechno předměty, které u nás studenti okusí. Velkým plusem je to, že výuka v těchto předmětech je obohacena různou praktickou výukou, zajímavými besedami, semináři a podobně.

 

Karolína:

Proč jsi si vybrala právě obor management sportu? 

Jelikož celý život sportuji a celkově se zajímám a různé sporty, tak to byla jasná volba. Od malička jsem chtěla hrát fotbal, ale tento plán bohužel nedopadl. Jako druhý sport jsem si vybrala tenis, ten jsem ovšem kvůli zranění dál hrát nemohla.

 

Splnil tento obor tvá očekávání?

Určitě splnil. Tento obor byla pro mě velká neznámá a nevěděla jsem do čeho jdu. Moc jsem

doufala, že studium bude zábavné, pestré a že praxe budou v zajímavém prostředí. Dále jsem se těšila na besedy a exkurze, které obor sliboval. S odstupem času můžu říct, že vše v co jsem doufala, se splnilo. Jsem ráda.

 

Co jsi zažila výjimečného, na co ráda vzpomínáš?

Je toho spousty, co jsem zažila výjimečného, ale nejvíce ráda vzpomínám na praxi na Slavii Vrchlabí, kde jsme pomáhali s krásnou organizací Olympiády dětí a mládeže. Moc jsme si ji užili.

 

Dozvěděli jsme se, že jsi absolventka FAČR trenérské licence C. Jaké to bylo? 

Byla to zajímavá zkušenost a dozvěděla jsem se toho mraky nového. Celý ten proces trval přibližně měsíc, z toho jsem měla celkem 7 online videohovorů, kde jsme řešili způsob trénování, jak trénovat malé děti, jak s nimi zacházet atd. Měli jsme i 3 praxe. Vyzkoušeli jsme si vést trénink dětí U8-12.

 

Máš již zkušenosti s trénováním?

S trénováním zkušenost mám. Trénuji fotbal mladší přípravky v Chlumci nad Cidlinou. Baví mě to.





Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou