Komentář Dominika Síbra: Boj o sestupová místa? Dvě jasná, o třetí to bude velký boj

0

Šestnáct týmů, tři sestupující, jeden postupující. Z tohoto výčtu čtyř pozic lze s jistotou jmenovat tři- jasný lídr tabulky Lom, jasně poslední Horní Bříza a patnácté Tochovice, které mají na vytouženou třináctou příčku ztrátu čtrnácti bodů. V současnosti čtrnácté Klatovy se nachází na posledním sestupovém, tedy čtrnáctém místě. O tuto pozici to ale bude opravdu velký boj, který svedou ne dva, tři, čtyři týmy, ale doslova polovina tabulky.

Extrémní vyrovnanost


Do konce soutěže zbývají čtyři kola a rozdíl mezi třináctou Příbramí a šestými Hořovicemi je opravdu minimální- pouhých pět bodů. Ano, čtete správně. Příbram má na svém koně 35 bodů, kdežto šesté Hořovice mají Bodů 40. Takto extrémně vyrovnaná tabulka Divize A má za následek poměrně širokou síť adeptů na poslední sestupovou pozici. Je tato situace ale opravdu tak vážná?


Čtrnácté Klatovy


Poměrně lacině lze pochopitelně říci, že prvním adeptem na pomyslný sportovní odstřel jsou právě Klatovy. Nacházejí se na onom osudném čtrnáctém místě a za posledních pět utkání nasbírali čtyři body za jednu výhru, jednu remízu a tři porážky. I tato poměrně složitá situace je ale stále drží na dostřel hned několika dalších týmů, které na tom vlastně nejsou výrazně lépe.


Příbram B


Čtyři body od Klatov, a taktéž ne zcela radostná série. Zatímco Klatovy zaznamenaly, na konci dubna, výhru nad Katovicemi, Příbram se v poslední době poměrně trápí. Pět utkání a pouhé dva body za dvě remízy s Mariánskými Lázněmi a Komárovem. Pro Příbram tak bude zásadní nadcházející kolo, ve kterém se představí na hřišti poslední Horní Břízy. Není asi velkým tajemstvím, že v tomto případě by mohla mít prohra dost nepříjemné následky, jelikož se jedná o tým na samotném spodu tabulky.


Rokycany


Ve své podstatě statisticky nejradostnější ohrožený celek z poslední doby. Pět utkání tři výhry, tedy devět bodů. Poslední, možná překvapivá, výhra nad třetím Petřínem Rokycanům pomohla, a to nejen psychicky. V sezóně se tým po velmi dobrém startu dostal do problémů díky velmi táhlé sérii, kdy se jim nedostalo tříbodového zisku. Právě kombinace remíz a proher byla v této sezóně velkým problémem, který se snad podařilo odbourat, a Rokycany se tak snaží odpoutat od hrozících červených políček


Aritma Praha


Tým bojující doslova o každý bod si v posledním odehraném utkání došel pro velmi krásně ubojované tři body, které byly opravdu důležité, a uvědomují si to nejen fanoušci, ale i hráči. Pro Aritmu hraje jejich velké nasazení, i trenérská zkušenost, která před několika lety zažila podobně nepříjemnou situaci. Trenér Prošek tak bude velmi významnou psychickou, a samozřejmě taktickou, podporou pro tým. Proti tomuto celku ale hrají čísla a los. Čtyři body z pěti posledních utkání, a následující kolo na hřišti obávaného Lomu. S tím sice Pražané naposledy remizovali, peklo v pekle to ale bude v každém případě.


Mariánské Lázně


Jediný bod náskoku na Prahu a Rokycany mají právě desáté Mariánské Lázně, a uzavírají tam pomyslnou TOP 10. Tým v posledních utkání zažívá poměrně vydařenou sérii- za pět posledních utkání 11 bodů- tří výhry, dvě remízy. Následující střetnutí ale Mariánky čeká v Plzni, která se bezesporu bude chtít oklepat z nevydařeného utkání proti Rokycanům. Jedna prohra by je tak teoreticky mohla katapultovat až na třinácté místo.


Český Krumlov


Stejný problém svírá i devátý Krumlov. Ten má na kontě stejný počet bodů, jako desáté Mariánské Lázně, nicméně na rozdíl od jejich pronásledovatele se nevezou na zcela ideálních výkonech. Z pěti utkání jediná výhra, doplněná dvěma remízami, poskvrněná dvěma prohrami, z nichž jedna je právě s Mariánskými Lázněmi. V dalším střetnutí čeká Krumlov obávaná Doubravka.


Komárov


Ani osm místo v tabulce nezajišťuje byť kapku klidu. Střed tabulky je v této sezóně velmi ošemetný, čehož je právě Komárov příkladem- stejný bodový zisk jako sedmé Domažlice, devátý Krumlov a desáté Mariánské Lázně. Ani Komárov v současnosti nesbírá body úplně pravidelně- pět bodů z pěti utkání a jediná výhra proti Horní Bříze. Ani na tento tým nebyl los příliš benevolentní- v dalším utkání čeká Hořovice druhá Soběslav, která letos předvádí velmi dobré výkony.


Domažlice B


Posledních pět utkání odehrály Domažlice s týmy v tabulce pod nimi. Je ale otázka, zda tak lze považovat za úspěch prohru s Krumlovem a remízu s Mariánskými Lázněmi. Aby to bylo o to víc zajímavé, čeká nás v příštím kole přímý boj o šestou pozici- Domažlice se představí na hřišti Hořovic, které jsou zřejmě posledním týmem, který může být v nějakém ohrožení.


Hořovice


Jestli by někdo chtěl ukázat až bláznivou vyrovnanost, tak se přímo nabízí silný argument, který říká, že i šestý celek tabulky se, nicméně poměrně teoreticky, může účastnit boje o sestup. Tady už ta pravděpodobnost není tak velká, je ale nutné poukázat na to, že rozdíl pěti bodů na třináctou Příbram opravdu není nějaký luxusní náskok, o který by nešlo přijít. I Hořovice trápí poměrně nevyrovnané výkony, za poslední dobu například prohra s Rokycany a Mariánkami nebo remíza s Českým Krumlovem.


Tak tedy kdo?


Devět týmů v ohrožení sestupu je naprosto nevídané číslo, které soutěži dává jednak velký kredit, ale i silný stres pro všechny zúčastněné. Rozdíl mezi týmy je bodově minimální, a herně velmi nevyzpytatelný. Bude to tak boj až do posledního kola, a pro některé týmy začíná velmi nepříjemné fotbalové Waterloo.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou