Hrál v Anglii, Švédsku a teď zkouší evropskou exotiku. První Čech v Gibraltarské lize?!

0

Ondřej Jacko-Lysák, brankář ze západu Čech, který i díky studiím v anglickém Derby dostal chuť fotbalově cestovat po Evropě. Po anglické soutěži vyzkoušel i nižší soutěž ve Švédsku, o které jsme v minulosti informovali. Tentokrát ale zamířil na druhou stranu Evropy, na Gibraltar. Jak vše probíhalo a jaké možnosti jsou v této malé zemičce? Právě na to jsme se Ondry zeptali.

Ondro, západními Čechami proběhla už před časem zpráva, že jsi se opět vydal na zahraniční štaci. A pro Čechy možná hodně exotickou - Gibraltar. Jak jsi se k tomuto angažmá dostal?

Ano, je to tak. Podepsal jsem smlouvu s týmem Europa Point FC působící v nejvyšší soutěži na Gibraltaru a vlastně to celkově byla všechno i shoda náhod. Věděl jsem, že mi ke konci roku končí smlouva v třetiligové karlovarské Slavii a moje priorita bylo najít angažmá v zahraničí. Celkem dlouhou dobu mě zajímaly nejvyšší soutěže v menších zemích Evropy, a tak jsem si projel určité týmy, nejen na Gibraltaru a začal zjišťovat, jak jsou na tom jednotlivé kluby s brankáři. Poté jsem si všimnul, že právě z Europa Point odešel brankář v rámci ligy do jiného týmu, a tak jsem napsal hned trenérovi, zda bych mohl přijet na testy. Bohužel neodpověděl.. (směje se) Poté ale klub ohlásil v rámci zimní pauzy tzv. tryouts, do kterých se mohl přihlásit kdokoliv z jakéhokoliv týmu. Samozřejmě, že byly placené a nemáte nikdy jistotu, že vás vezmou, ale řekl jsem si, že stejně nemám co ztratit a při nejhorším si udělám aspoň hezkou dovolenou na jihu Španělska.. No, a ono to vyšlo. (usmívá se)

 

Přestup byl uskutečněn v úterý a ve středu už jsi mohl tedy být využit na pohárové utkání s vícemistrem loňského ročníku. Sledoval jsi zápas z tribuny, nebo už z lavičky?

Celé to bylo hrozně narychlo a původní plán i byl, že bych měl být k dispozici týmu na lavici, ale jelikož jsem přiletěl večer před utkáním, tak trenér nechtěl nic riskovat a já se na utkání koukal jen z tribuny. Bohužel jsme prohráli 3:0 a z poháru vypadli.

 

Takže zbývá už jen liga. V té si Europa Point vede historicky vůbec nejlépe. Je tam vize na nějaké medailové umístění?

Ano, Europa Point zažívá velmi úspěšnou sezonu oproti těm minulým, kdy bojovali víceméně stále o záchranu. Je to zejména díky vstupu švédských majitelů do klubu, kteří klub koupili v létě 2022 a od té doby se klub snaží posouvat po všech stránkách tak, aby byl konkurenceschopným i lepším týmům z tabulky. Myslím, že medailové umístění bude letos složité dotáhnout, jelikož týmy z top trojky jsou od zbytku ligy výkonnostně velmi odskočeny. Ale jak se říká, ve fotbale není nic nemožné.

 

Takže tě v evropské soutěži na podzim neuvidíme? 

Pro letošní sezonu byl od vedení stanovený cíl umístit se v top pětce, což doufám, že se povede. Každopádně do budoucna klub plánuje bojovat o evropské poháry a to jak skrze ligu, tak domácí pohár. 

 

Jak je to v kabině, koukal jsem, že je tam mnoho národností a soupiska se celkem protočila. Už znáš všechna jména? A jaký převládá jazyk?

Co se týče mnohonárodnostní kabiny, tak to mi vůbec nevadí. Prošel jsem si kabinami v Anglii, Švédsku a také samozřejmě v Česku, kde se také začínají cizinci objevovat víc a víc. Hlavním jazykem je samozřejmě angličtina, ale jelikož je v týmu značná část kluků ze Skandinávie, tak se mluví i švédsky.. V kabině se samozřejmě teprve zabydluji, ale většinu jmen už si pamatuji. 

 

Trenér je také Švéd, tam jsi taky jednu sezónu strávil. Popovídáš si s ním i švédsky?

Jak už jsem zmiňoval, s příchodem švédských majitelů se v týmu objevili nejen hráči, ale i trenér ze severu. Pro mě to bylo příjemné překvapení a trochu mi to i usnadnilo příchod do kabiny, když se všichni dozvěděli, že za sebou mám i švédskou zkušenost. Bohužel jsem ale ze švédštiny moc nepochytil a i když sem tam nějaké slovo rozumím, tak se s nimi švédsky nedomluvím. Evidentně teď ale budu mít šanci na reparát a namísto španělštiny se budu učit švédsky. (směje se)

 

Jaké máš v klubu podmínky? Jistě jsi nepřestoupil s tím, že tam budeš o hladu. Ale místní týmy nejsou úplně profesionální. Tak jak to je ve tvém případě?

Liga je v tomhle velmi různorodá, ale většina klubů se už snaží nabídnout hráčům důstojné podmínky. Samozřejmě to souvisí i se vstupem zahraničních majitelů do klubů, kterých je v lize myslím aktuálně pět. O týmech z top trojky můžu s jistotou říct, že tam je to plně profesionální, dále se ta úroveň podmínek snižuje. Nicméně, jak jsem již zmínil, u nás se švédští majitelé snaží a je to vidět i na hráčích, kteří do týmu před sezonou přišli. Kluci, kteří mají starty v první nebo druhé švédské lize sem určitě nepůjdou jen tak, to samé platí o hráčích z Anglie, kteří si prošli ligovými akademiemi nebo i nižšími anglickými soutěžemi. Co se týče mě, tak samozřejmě nebudu o hladu, ale že bych si vydělal jako prvoligový fotbalista u nás, tak to vážně ne a spíše bych to přirovnal k průměrnému druholigovému týmu u nás.

 

Budeš si tedy hledat nějakou práci... Už máš nějakou představu? Jsi v něčem kovaný, co ti pomůže s hledáním? A kde jsi ubytovaný, přímo na Gibraltaru, nebo sem dojíždíš ze Španělska?

Co se týče práce, tak bych měl působit v nějaké roli v rámci klubu. Je tam varianta trénování brankářů v dětských kategorií nebo práce v rámci klubového sponsorshipu. To vše je ale teprve v řešení. Ubytování mám přímo od klubu v městečku La Linea hned za hranicí s Gibraltarem. Většina fotbalistů působící v lize bydlí ve španělsku, jelikož je to mnohem dostupnější, než právě na Gibraltaru. 

 

Už máš za sebou dvě ligová utkání, v obou jsi byl připraven na lavičce. Jeden dopadl remízou a červenými kartami na obou stranách. Bylo to vyhrocené, když se vědělo, že je to boj o prozatímní čtyřku? 

Musím říct, že až takhle vyostřené utkání jsem nečekal a upřímně, pan rozhodčí tomu také nepomohl.. (usmívá se) Do utkání jsme ale šli s tím, že ho chceme vyhrát a pokud se do budoucna chceme měřit s těmi lepšími týmy, tak takovéto zápasy musíme převážit na svou stranu. 

 

Druhý zápas byl s lídrem tabulky a rozhodla smolná vlastní branka po odrazu míče od tyče do vašeho obránce a od něj do brány...

Bohužel jsme neměli takovou kvalitu dopředu, jako náš soupeř, který nás po většinu zápasu tlačil. Velmi dobře jsme bránili, pak je takové smolné branky škoda.

 

Je zde nějaké omezující pravidlo pro cizince na soupisce?

Ano, je zde pravidlo, že po dobu celého zápasu musí být na hrací ploše jednoho týmu minimálně 4 hráči z Gibraltaru. Tedy pokud bude místní kluk střídat, musí jej nahradit opět místní kluk. A právě v kvalitě místních hráčů je mnohdy veliký rozdíl. Ti nejlepší jsou v Top 3 týmech, takže zde s tímto pravidlem nemají problém. Ostatní kluby s větším počtem cizinců si pak na toto musí dávat veliký pozor. 

 

Všechny týmy hrají zápasy na jednom stadionu, Victoria stadium, s umělým povrchem. Jak je ti umělka v teplém počasí příjemná?

Ano, to je takové specifikum téhle soutěže, že se všechna utkání hrají na jednom stadionu a upřímně jsem se obával kvality umělé trávy, když se na ní hraje taková porce zápasů každý týden. O to víc jsem pak byl překvapen, že kvalita umělé trávy je na velmi vysoké úrovni. A jelikož jsem poslední rok v Karlových Varech byl na umělém povrchu víceméně každý den, tak mi to problém nedělá, v zimě to je horší, ale při teplejším počasí, které zde panuje, je to v pořádku. I když kdo by radši neuvítal trávu přírodní. 

 

Snažil jsem se to dohledat, ale nezadařilo se mi. Třeba to budeš vědět ty. Jsi prvním Čechem v první gibraltarské lize?

Také jsem nad touto otázkou přemýšlel, když jsem sem letěl a nevzpomenu si na nikoho, kdo by přede mnou v lize na Gibraltaru působil, takže je to možné, že tu budu první Čech. (usmívá se)

 

Je tvůj cíl, pokud o to bude tým stát, zůstat zde déle než do konce sezóny, aby sis právě o Evropu mohl zkusit zahrát, když by vše šlo podle plánu?

Pokud bude mít klub o prodloužení mého působení zájem, tak bych se tomu určitě nebránil. Zatím jsem tu pár dní, ale můžu říct, že na život tady se navykne celkem rychle a fotbalově je mým cílem z toho také dostat maximum. A pokud to bude právě ta Evropa, tak to bude nejspíš splněný sen. 

 

Už máš nějakou úvodní klubovou fotku, kterou by ses mohl pochlubit?

Klubovou fotku můžete vidět u tohoto rozhovoru, spolu s dalšími, které zasílám ze svých dřívějších angažmá.

 

Ondro, děkuji za rozhovor a ať se ti na pomezí Středozemního moře a Atlantského oceánu daří.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou