Rezerva Táborska se dostala do ČFL. Je to pro nás vklad do budoucna, říká většinový vlastník FC MAS Táborsko Jiří Smrž

0

Většinového vlastníka FC MAS Táborsko Jiřího Smrže nemůžete moc překvapit otázkou na situaci v jakémkoliv týmu klubu. Má vždy velmi dobrý přehled o všech družstvech a kategoriích od mužů po přípravky. V následující rozhovoru se jako předseda představenstva ohlíží za uplynulou sezonou napříč celým klubem, který si nehledí jen druholigového A týmu mužů. Připravil Luboš Dvořák, foto Jan Škrle

 

Začátek přípravy na nový ročník FNL už je za dveřmi. Na čem teď nejvíce pracujete?
Domluvili jsme se na změně trenéra A týmu. Z Baníku Ostrava přichází zpět Petr Frňka. Vše ale ještě musíme podepsat. Můžeme v nadsázce říci, že se vrací z hostování. Pracujeme na doplnění kádru. Jak jsem už zmínil v předešlém rozhovoru, končí u nás Martin Surynek, na operaci byl Luboš Tusjak ze Slavie a uvidíme, kdy bude připraven na zátěž v utkáních ve FNL. Martin Sladký jde do přípravy s Jihlavou. Chceme získat kvalitního levonohého hráče a útočníka.

Po nepostupu Varnsdorfu se v médiích objevily názory některých fotbalistů, že druhou ligu nemá cenu hrát, protože je neregulérní. Postoupit mohou asi jen čtyři týmy, protože mají odpovídající stadion. V Německu je prý na přestavbu doba pěti let. Co vy na to?
Možná by v Česku lhůta jednoho roku mohla být opravdu delší. Dovedu si reálně představit dva až tři roky. Nesouhlasím s názorem, že pouze čtyři mužstva mají ligový stadion. V současné době parametrům Synot ligy odpovídá Hradec Králové, Dynamo České Budějovice, Viktorka Žižkov, Opava, Znojmo, Ústí nad Labem, Bohemians Praha (pokud postoupí) a od září také Karviná. To je polovina celé soutěže. Jednoznačně platí, že klub musí nejdříve připravit zázemí a poté uvažovat o postupu. Obojí stojí peníze. Je však otázkou, kdo by měl výstavbu stadionů financovat. Kluby, které jsem jmenoval (vyjma Bohemians Praha), hrají na městských stadionech. Také já si myslím, že by města měla financovat tuto aktivitu. Jedná se přece o zábavu občanů. V Táboře máme pěkný atletický stadion, hokejový stadion, cyklistický areál, ale fotbalový stadion tu není. Tvrdím, že v naší republice by se měl podporovat především fotbal a hokej. Jsou to sporty s největší tradicí. Bohužel po rozhovoru s panem starostou Jiřím Fišerem a panem radním Petrem Havránkem jsem nabyl dojmu, že Tábor důstojný fotbalový stadion ve městě nechce. Máme sice svého člena JUDr. Ladislava Novotného v zastupitelstvu, ale není to nic platné.

B-tým mužů vybojoval v divizi A druhé místo a téměř na 100 procent administrativně postupuje do ČFL, což je náročná soutěž. Proč si na ni troufáte? 
Z této soutěže mám osobně veliký respekt, větší než při postupu našeho A týmu do druhé ligy. Fotbal děláme z radosti a ne z povinnosti. Proto když skončíte na postupovém místě, je správné tuto výzvu přijmout. První rok bude bolet, hodně bolet, ale v budoucnu nám to přinese větší herní kvalitu a následný fotbalový růst našich mládežnických odchovanců. Postup B týmu do třetí ligy vnímám jako historický úspěch. A tým tam postoupil v roce 2007 a po osmi letech bude stejnou soutěž hrát béčko. Velký podíl na tom mají naši odchovanci, v sobotu v posledním utkání proti Doubravce jich hrálo v základu devět a celkem nastoupilo dvanáct.

Souvisí rozhodnutí akceptovat postup B týmu s jiným rozhodnutím - zrušit juniorský tým?
Nesouvisí. O nepřihlášení juniorského týmu jsme rozhodli ještě před postupem do ČFL.

Kde, na jakém stadionu bude B tým FCT hrát třetí ligu?
Na Svépomoci v Táboře.

Neobáváte se, že B tým bude v ČFL jen jeden rok?
Věřím, že ne. Jak jsem už řekl, je to vklad do budoucna a pokud A tým jednou postoupí do Synot ligy, tak by byla divize pro nás málo. 

Projekt juniorek po příští sezoně končí. Co dal či vzal klubu FC MAS Táborsko?
Nevzal nám nic, kromě financí. Dal nám prestiž, zviditelnění na fotbalové mapě a především konfrontaci s kvalitními soupeři pro naše mladé odchovance. Zahráli si například proti Horváthovi, Hejdovi, Holendovi, Konatému a dalším, tedy hráčům, kteří mají zkušenosti i z Ligy mistrů.

Věříte, že aspoň malá část hráčů odcházejících z U19 může rovnou naskočit do třetí ligy mužů?
Věřím, jsou tam fotbalové individuality, i když jako kolektiv se s problémy se tito hráči zachránil ve druhé lize dorostu.

Zbytek vycházejících dorostenců, kteří se v klubu výkonnostně neuplatní, čeká nejspíše hostování, že?
Záleží na každém hráči, jak se k ČFL postaví. Víme, že to bude bolet, opravdu hodně bolet, ale kdo tu dřinu podstoupí, může myslet i na vyšší soutěž, než je FNL, kterou hraje A tým.

Už jste zmínil, že velké starosti se záchranou ve druhé lize měl dorostenecký tým U19. Co udělat pro to, aby se tato nepříjemná situace neopakovala?
Je to jednoduché. Neopakovat stejné chyby jako v minulé sezóně. Musím otevřeně říci, že jedním ze třech hlavních viníků jsem byl já.

Důležitá je personální jistota a kvalifikované trenérské vedení. Kdo bude šéfem dorosteneckého SCM a jaké kroky podnikne?
Pánové Tomáš Remek a Zbyněk Jaroš. Cílem je, aby tým U19 hrál klidný střed tabulky, protože se opět bude o dvě mužstva snižovat první liga dorostu. Celky U17 a U16 by měly hrát špičku svých soutěží.

Radost vám teď asi udělal celek U16, který vyhrál svou skupinu mladšího dorostu. Nevyplatilo by se klubu tento tým více sledovat, více se mu věnovat?
Základním naším úkolem je vychovávat kvalitní hráče pro A tým a pro tento region. Nesmíme se zaměřit pouze na jeden ročník. Kvalita se musí vychovávat napříč celým klubem. V republikových soutěžích máme sedm mládežnických mužstev a z toho jsou čtyři špičková. Talenty máme i v těchto mužstvech. Proto bych se nezaměřoval na zkvalitnění podmínek pro jedno mužstvo, ale pro celý klub. Začal bych zázemím (kabiny, hrací plochy) za podpory města. Bylo by dobré zlepšit zázemí na Viktorce, Svépomoci.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou