Osobnosti fotbalu a jejich výroky aneb Jak se motivovat před novou sezónou

0

Hráči a trenéři se po náročné sezóně vrací zpět do služby, aby se společně připravili na novou sezónu a zahájili letní přípravu. Fotbalisté musejí nabrat fyzičku, neméně důležitou roli však hraje v nejpopulárnějším sportu planety také psychika, proto jsme pro Vás připravili ty nejlepší výroky slavných trenérů a fotbalistů, abyste získali potřebnou motivaci či sami své svěřence motivovali.

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak moc je pro Vás fotbal důležitý? Na tuhle otázku dokázal svérázným způsobem odpovědět William "Bill" Shankly (narozen 2. září 1913, zemřel 29. září 1981), skotský fotbalista a manažer, který největší slávy dosáhl na lavičce Liverpoolu.

 

 

Někteří lidé si myslí, že fotbal je otázkou života a smrti. To já odmítám. Můžu vás ujistit, že je mnohem důležitější." 

Bill Shankly

 

 

Od Shanklyho se přesnouváme k jeho krajanovi Siru Alexu Fergusonovi, který strávil na lavičce Manchesteru United více než čtvrt století, konkrétně 27 let. Počet trofejí, které Alex Ferguson během své kariéry získal, lze jen těžko spočítat. Jejich spousta, přece jen si ale pojďme některé z nich vyjmenovat. S Manchesterem United oslavil 13 titulů Barclays Premier League, pětkrát s ním získal FA Cup, čtyřikrát ligový pohár, dvakrát trofej UEFA Champions League, jednou Pohár vítězů poháru a v neposlední řadě titul na Mistrovství světa klubů. A to ještě není zdaleka vše, nyní už ale jeho výroky.

 

 

 „Vůle vyhrát a vůle vyniknout, navzdory všemu a všem, to jsou určující kvality a hodnoty, které do sebe musí mí hráči nasát."

Alex Ferguson

 

„Nikdy v mém životě jsem nehrál na remízu.“

Alex Ferguson

 

„Ve fotbale někdy prostě musíte pozvednout ruce, uznat soupeřovy kvality, zatleskat mu a říct, ano, byli lepší než my.“

Alex Ferguson

 

 

Slavnými výroky se však nemohou pochlubit jen zahraniční hvězdy, ale také čeští fotbalisté. Jmenovitě bývalí čeští reprezentanti Zdeněk Grygera a Pavel Nedvěd nebo například ten současný Lukáš Vácha působící od roku 2003 v dresu pražské Sparty, se kterou oslavil zisk ligového titulu, trofej pro vítěze ligového poháru a Českého Superpoháru. Českou fotbalovou scénu poznamenal také Bony Wilfried, který opustil Spartu a svými skvělými výkony se dostal do hledáčku Manchesteru City, do kterého přestoupil během uplynulé sezóny v lednovém přestupním termínu.

 

 

„Mladí hráči by nikdy neměli zapomenout na to, že je fotbal pořád hlavně zábava. Měli by se k němu upínat a být mu oddaní proto, že je v první řadě opravdu baví. To by si měli opakovat po celou dobu kariéry. Rozhodně ne to, jestli budou vydělávat takový nebo makový peníze.“

Lukáš Vácha

 

„Nejtěžší jsou přechody mezi kategoriemi. Ze žáků do dorostu to je vždycky velký a nelehký skok. Ještě těžší a náročnější je to pak z dorostu do dospělých. Hlavně se musíte chtít pořád zlepšovat, což taky není jednoduchý. Ale nesmíte se přestat snažit. Nikdy. Navzdory všemu. Někdy i navzdory sobě samému.“

Lukáš Vácha

 

„Naučil jsem se, že nesmím ztrácet optimismus a víru. Fotbal je mrakodrap. Výtah nejede. Chci nahoru. Musím jít patro za patrem."

Bony Wilfried

 

 

Zdeněk Grygera je bývalý český reprezentant, který dosáhl v roce 2004 na Mistrovství Evropy v Portugalsku se svými spoluhráči po fantastických výkonech na bronzovou medaili, jenž byla udělena oběma poraženým semifinalistům. Kromě českých fotbalistů získali bronz také Nizozemci, proti nimž naše reprezentace předvedla památny obrat z 0:2 na konečných 3:2. Kromě bronzu se Grygera může pochlubit zlatem a stříbrem z Mistrovství světa hráčů do 21 let a dvěma ligovými titulu, které zvedl nad hlavu v dresu slavného českého klubu AC Sparta Praha. Zdeněk Grygera získal titul také v nizozemské Eredivisie, svou poslední trofej získal s Ajaxem Amsterdam.

 

 

„Pokud chceš být velký hráč, ale i člověk, musíš se porážky naučit přijímat. I když tě to bude bolel a trápit. Buď osobnost, ne vzteklé dítě. Všechny myšlenky se snaž soustředit k dalšímu utkání. Tím se musíš zabývat. To musíš vyhrát. To můžeš ovlivnit. Porážku už zpátky nevezmeš, ta je pryč, za tebou. Věnuj energii tomu, co tě čeká, co je před tebou."

Zdeněk Grygera

 

„Pokud chceš uspět, musíš fotbalu obětovat všechno. Musí tě pohltit."

Zdeněk Grygera

 

 

Pavel Nedvěd byl během své hráčské kariéry obrovským miláčkem fanoušků, kterým v reprezentančním dresu udělal radost dvěmi medailemi z Mistrovství Evropy (1996 stříbro, 2004 bronz). Největšího osobního ocenění dosáhl Pavel Nedvěd v roce 2003, kdy byl po druhém Čechovi, Josefu Masopustovi, zvolen nejlepším hráčem Evropy a získal zlatý míč. V témže roce byl Nedvěd vyhlášen českým sportovcem roku a celkem čtyřikrát se stal českým fotbalistou roku.

 

 

„Musíš to dělat srdcem. Je to drsná práce, ale jen ta přináší úspěch. Tvrdě a neustále pracuj, pracuj víc než ostatní a výsledek se dostaví. To je jediný recept."

Pavel Nedvěd

 

Vždycky jsem si přidával. Věděl jsem, že se nikam nedostanu, když nebudu ochotný potit krev. Cvičil jsem. Tříbil kondici. Piloval fotbalové věci. Nešlo jen o trénink. Když jsem byl kluk, ostatní zábavy šly stranou. V pozdějším věku jsem striktně dodržoval tuhý režim, zahrnující přísnou životosprávu."

Pavel Nedvěd


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou