Hlavici potkal stejný osud jako Blšany nebo Drnovice. Chlapi se tam teď ale fotbalem baví a hrají pro radost

0

Hlavice - Když v sezóně 2007/2008 postoupila fotbalová Hlavice z divize do třetí nejvyšší české fotbalové soutěže, byla z toho velká událost. Nikdo ale nevěděl, jak to skončí. „Vesnice se sto padesáti obyvateli přece nemůže hrát třetí ligu,“ říkali si mnozí. „Určitě nastane podobná situace jako kdysi s Drnovicemi nebo s Blšany…“ A přesně tak se stalo. Tehdejší předseda klubu, a shodou okolností i předseda a ředitel firmy Chemiko, která sídlí v Rychnově u Jablonce nad Jizerou, ing. Vilém Němec se totiž rozhodl investovat do klubu velké peníze.

 

Do klubu se mu povedlo přivést na post sportovního manažera Michala Dymla, který měl zkušenost coby manažer mládeže v Jablonci nad Nisou. Ten přivedl do klubu zvučná jména typu Jana Flachbarta a mnohých dalších. A zdálo se, že se práce daří. Sportovní areál šel po finančních injekcích velice nahoru a klub ze vsi, jež byla známá doposud spíše pro svou vyhlášenou pouť než pro fotbal, začal vstoupat vzhůru. V poháru ČMFS (nyní pohár České pošty) vyřadila Hlavice Mladou Boleslav, zahrála si i s Plzní, která se na cestě na fotbalové hřiště ztratila, i s Českými Budějovicemi.

 

Leč, jak známo, úspěchy nejsou věčné. Po čase se sportovní ředitel Michal Dyml rozhodl z klubu odejít. Na Hlavici má ale nynější sportovní manažer FC Bohemians Praha podle svých slov krásné vzpomínky. „Díky Hlavici jsem se dostal do velkého fotbalu,“ řekl Dyml serveru fotbalunas.cz a dodal: Svého času jsme vyřadili v poháru Boleslav, zahráli jsme si s Plzní nebo s Českými Budějovice, se kterými do Hlavice dorazila i někdejší opora reprezentace Karel Poborský. Hráli jsme nahoře, chytli se tu i lidé, fanoušci nás jezdili podporovat i mimo. Byly to hezké roky. Pak ale přišly nějaké neshody s majitelem klubu Vildou Němcem. Navíc jsem dostal nabídku z vyšší soutěže, tak jsem se jí přirozeně chytil.“

 

Dymla na jeho místě vystřídal Karel Kadaně, který v klubu strávil pouhou sezónu, leč, jak říká, poměrně úspěšnou sezónu. Nicméně i on se z klubu rozhodl po čase odejít a dnes říká pouze: „Je to historie, více se k tomu vyjadřovat nebudu.“ Všechna zodpovědnost za klub tak přešla pod pana Viléma Němce. Ten se ale dostal se svou firmou Chemiko do finančních problémů. Je vazebně stíhán a klub tak logicky šel na druhou kolej. Hlavice tak v nejvyšší třetí české soutěži skončila.

 

Místní „domorodci“ ale fotbal v Hlavici padnout nenechali. Chlapi z Hlavice i okolních vesnic se dali dohromady a Hlavice nastoupila do Okresního přeboru Liberecka. Hned první sezóna po velkých změnách se ale nevyvedla podle představ a klub skončil v nejvyšší okresní soutěži na poslední příčce jen s patnácti body.

 

Ani ve III. třídě si ale Hlavice zatím nevede dvakrát dobře. Po podzimu je v tabulce na předposledním jedenáctém místě se čtyřmi body. Předseda oddílu David Vincour je ale před jarními odvetami plný optimismu. „V zimě jsme dobře potrénovali a máme jasný cíl do druhé části sezóny, ve které bychom se rádi posunuli o několik příček výš. Bohužel nás trochu srážela zranění, ale myslím, že to ukopeme. Navíc tu máme fanklub. Podporují nás skvělé roztleskávačky, čímž jsme v soutěži trochu rarita. Myslím, že to zvládneme,“ zakončil Vincour nadcházející plány pro jaro.

 

Josef Zdobinský


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou