Faul na Lafatu? Po odvolání stopka na osm měsíců. Za zlomené nohy musí padat tvrdší tresty, říká šéf jihočeské odvolací komise

2

Roční trest pro Karla Jonáše z Hluboké nad Vltavou za zákrok, kterým poslal se zlomenou nohou ze hřiště rovnou do nemocnice hvězdu Olešníku a nejlepšího kanonýra v historii české ligy Davida Lafatu, rozpoutal vlnu diskuzí. Faulující se proti rozhodnutí disciplinárky odvolal a příslušná komise mu trest snížila na osm měsíců. Rozhodnutí jihočeské krajské odvolací a revizní komise pro web fotbalunas.cz objasnil její předseda Tomáš Hajdušek...

 

Obránce Hluboké neměl podle všeho v duelu krajského přeboru v úmyslu někdejší hvězdu Jablonce či pražské Sparty zranit, což ovšem není při následném řízení to podstatné. Pro vyměření trestu je klíčové, zda se hráč dopustil, nebo nedopustil surové hry.

 

„Ta je v pravidlech fotbalu podle mě definována jasně a podle výkladu se jí Jonáš jednoznačně dopustil. Jeho zastánci a naši kritici nám předhazují, že nešlo o úmysl. To ale nehraje roli. Rozhodující je intenzita zákroku a jeho následky. Dále argumentují tím, že takových zákroků je během zápasu spousta, což ale samozřejmě není pravda. Rozhodně není běžné, že se při nich lámou nohy,“ zdůrazňuje Hajdušek s tím, že v případě surové hry se trestní sazba pohybuje v rozmezí od dvou do 18 měsíců.

 

Také čtěte: Zlomil Lafatovi nohu. Teď si vyslechl trest - rok si nezahraje fotbal!

 

Snížením stopky na osm měsíců se tak Jonášův trest posunul do spodní poloviny sazebníku. „Ke snížení jsme sáhli hlavně kvůli tomu, že disciplinárka podle nás nepřihlédla v jeho případu k polehčujícím okolnostem. Přitěžující okolnost nebyla žádná. Že nešlo o úmyslný zákrok, jsme se shodli, ani z videa nelze úmysl vysledovat. A polehčující okolnosti? Byť jde o obránce, tak nebyl nikdy trestaný a podobný problém ještě neměl. Jeho první zástupce nám navíc doložil, že se Davidu Lafatovi omluvil. Jako prvotrestaný by se měl za těchto okolností pohybovat ve spodní polovině trestní sazby. Hodně jsme o tom diskutovali a snažili se najít způsob, jak určit trest systémově podle pravidel a zároveň správně a spravedlivě. Na osmi měsících jsme se nakonec shodli všichni čtyři členové,“ okomentoval rozhodnutí Odvolací a revizní komise Jihočeského krajského fotbalové svazu její předseda.

 

Menší trest by podle něj byl neadekvátní. „Přeci jen jde o zlomenou nohu. Chtěli jsme tímto rozhodnutím dát jasně najevo, že zákroky, po nichž dojde ke zlomení nohy, nejsou normální a běžné, a kdo se takového zákroku dopustí, byť neúmyslně, tak musí počítat s tvrdým trestem,“ varuje případné budoucí hříšníky Hajdušek.

 

Z Disciplinárního řádu...
§ 42 Surová hra 
1. Kdo se jako hráč dopustí surové hry a byl nebo měl za to být při utkání vyloučen podle pravidla č. 12 Pravidel fotbalu, bude potrestán zákazem závodní činnosti na jedno až šest soutěžních utkání, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 50.000,- Kč.

2. Zákazem závodní činnosti na dvě až deset soutěžních utkání, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 100.000,- Kč bude pachatel potrestán, způsobí-li disciplinárním přečinem uvedeným v odstavci 1 zranění, pro které zraněný hráč odstoupí z utkání.

3. Zákazem činnosti na dva až osmnáct měsíců, popřípadě i peněžitou pokutou až do výše 250.000,- Kč bude pachatel potrestán, způsobí-li disciplinárním přečinem uvedeným v odstavci 1 takové zranění, pro které je zraněný hráč omezen v obvyklém způsobu života po dobu delší než sedm dnů nebo není schopen výkonu sportovní činnosti po dobu delší než šest týdnů.

 

Z Pravidel fotbalu...
Surová hra 
Způsob hry, kterým je ohrožena bezpečnost soupeře nebo při kterém je použito nepřiměřené síly nebo brutality, musí být potrestán jako surová hra. Každý hráč, který v souboji o míč napadne soupeře zepředu, ze strany nebo zezadu s použitím jedné nebo obou nohou a s nepřiměřenou silou, nebo ohrozí bezpečnost soupeře, se dopouští surové hry. 

 

Faktor Lafata prý nehrál roli

Hodně se spekulovalo o tom, že kdyby nešlo o Davida Lafatu, trest by byl výrazně nižší. Šéf krajské odvolací komise to ale razantně odmítá. „Myslím si, že je to právě naopak. Davidovi se v uvozovkách nic moc nestane. Ano, zlomenina bolí, bude mít sádru, ale nebude moct maximálně do lesa na posed. Ale vezměte si, když se stane klukovi, který má jít po víkendu do práce. Živnostník kvůli tomu může přijít o zakázku a kdo mu co dá po dobu nemocenské. To jsou směšné peníze. Jde o amatérské soutěže a nelze považovat za normální, že bude při zápasech praskat kosti,“ nabízí srovnání k zamyšlení.

 

Psali jsme: Z DISCIPLINÁRKY: Hráč, co dostal roční trest za faul na Lafatu, se odvolal. Větřní si stěžovalo na zákrok, který zranil jejich hvězdu. Dostalo proto ale samo pokutu

 

Podobný případ na kraji řešili v roce 2010. „Hráč z I.B třídy tehdy ošklivě zlomil v souboji holenní kost brankáři soupeře. Ten byl více než rok v pracovní neschopnosti, přišel i o dobře placenou práci. Faulující dostal od disciplinárky sedm měsíců, ale tenkrát byla horní hranice stanovena na osm měsíců. Právní zástupce Jonáše nám také připomněl šest let starý případ, kdy někdejší sparťan Kweuke zlomil obě dvě nohy Dosoudilovi z Mladé Boleslavi a dostal za to 12 zápasů. Jonáš vynechá po sestupu Hluboké do I.A třídy podzimní část sezony, trest mu vyprší na konci února a na jaře bude moct zase hrát. I z tohoto hlediska si nemyslím, že jde o vysoký a přísný trest,“ dodal Hajdušek.

 

Toho na celé věci mrzí vlna kritiky a komentářů, které zaplnily hlavně diskuze na sociálních sítích. „Jsem zděšen, co fanoušci, funkcionáři i samotní hráči dokáží napsat do různých diskuzí. Některé z nich navíc znám. Když si představím, že by se to stalo naopak, tak budou skákat deset metrů vysoko. Jsem opravdu nepříjemně překvapený. Někde jsem se dočetl, že se od nás očekává, že se v tomto případě nebudeme řídit tabulkami. To ale přece nejde. Jsme odvolací a revizní komise, naším úkolem je dohlížet na dodržování fotbalových předpisů a řádů,“ uzavřel předseda Odvolací a revizní komise Jihočeského krajského fotbalové svazu Tomáš Hajdušek.

 

Co si o osmiměsíčním trestu za takový zákrok myslíte? Je stále příliš vysoký, nebo už je přiměřený? Napište nám svůj názor do komentáře!

 

AUTOR: PETR HAŠEK


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
4. 7. 2019 08:06
Chtěl bych panu ,, spravedlivému" Hajdůškovi připomenout zápas Čkyně - Roudné, ve kterém mému synovi skokem do zad zlomil hráč Čkyně dva obratle. Ještě si pamatujete jak byl faulující hráč potrestán? Tak vám to připomenu, hráč dostal žl. kartu a od disciplinární komise odešel bez trestu. Asi nemohli najít ty podělaný tabulky, co má pan předseda. Mimochodem DK komise dnes a tenkrát byla v hodně podobném složení, předseda Kroiher je předseda stále. A reakce ORK? Nedá se nic dělat, proti rozhodnutí DK se může odvolat pouze potrestaný hráč, nebo klub. Ale zraněný ne !! Včera jsme s manželkou četli rozhovor předsedy ORK z té doby pro MF Dnes. Řekl tam, že se nedá nic dělat, že DK nechce nic řešit zpětně, jelikož lékařská zpráva byla dodána až po ukončení léčby, a to je prý pozdě. Takže povídačky pana předsedy o tom jak musí být přísní při podobných zraněních se trochu (nebo dost?) rozcházejí s fakty. Pro upřesnění, syn marodil několik měsíců, první dva týdny měl částečně ochrnuté dol. končetiny, a fakt ho to pane předsedo bolelo, fakt asi víc než toho Lafiho, vaše jednání ještě více. A ještě abych nezapoměl, když pan předseda napíše, že Jonáš dostal trest v DOLNÍ polovině sazby, tak je to sice pravda, ale trest je de facto v POLOVINĚ sazby, polovina je 9, dostal 8. Ale to už je šikovná manipulace pana předsedy s pojmy, to ti politici umí dobře. Konečně už víme kdo vám lajnuje vaše hřiště. s pozdravem L. Pintér.
3. 7. 2019 21:17
Fanoušek, Funkcionář, Administrátor klubu, Trenér, Zpravodaj - FC Šumava Frymburk | Jihočeský | Český Krumlov
Žádnej komentář tady není, tak já se k tomu vyjádřím! disciplinárka reozjela frašku a odvolací komise jim leze do pr...e je je mi líto toho kluka co to Lafimu udělal (a samozřejmě i Lafiho) ale ukazujete nám jak ruka ruku myje. kdyby tu nohu nezlomil chudákovi Lafimu, tak se nic neděje a jede se dál. A co tedy pan rozhodčí, ten chybu neudělal? Ale ano udělal - nedal žlutou kartu, protože to na víc nebylo. toho bych povýšil do divize aby v kraji nedělal chyby!

Ostatní čtou