Lízátka zůstávají, přesto čekají Hradec Králové velké změny

0

Přes 15 let práce a plánování bude konečně zúročeno. V Hradci padlo konečné rozhodnutí a bude se stavět nový stadion. Postaví ho za 568 milionů korun bez DPH uskupení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Jako vítěze tendru dnes uskupení schválili zastupitelé města. Pro bylo 27 zastupitelů, devět se zdrželo, jeden byl nepřítomen. Vedení města předpokládá a doufá, že smlouva by mohla být podepsána v polovině tohoto dubna.

Již velice dlouho se o potenciálním novém stadionu v Hradci Králové hovoří, nyní to konečně vypadá reálně. Jedná se o jednu z přednostních investic městské radnice. 

 

Tendr, tedy veřejnou nabídkovou soutěž, který město vyhlásilo loni 4. září, byl již čtvrtý v pořadí. Přihlásily se čtyři subjekty a všechny splnily potřebné podmínky, s finální nabídkou pak přišly pouze tři firmy. Hodnotící komise z nich vybrala vítěze a toho následně schválila městská rada.

 

Zakázku město vypsalo metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané byly základní požadavky města na velikost a funkce stadionu. Na projektování a stavbu bude mít vítězná firma dva roky. Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) uvedl, že samotná stavba by měla začít nejpozději v září.

 

Samotná stavba by měla vyjít na astronomických 605 milionů korun. Již v loňském červenci si město najalo správcovskou firmu Arcadis Czech Republic, která za 31,8 milionů dohlédne na průběh stavby.

 

Tendr u antimonopolního úřadu napadla stavební společnost PORR. Firmě se nelíbily některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria. Nelíbil se jí také způsob, jakým město vypořádalo její námitky. Město tvrdilo, že postupovalo správně. Antimonopolní úřad správní řízení minulý týden zastavil poté, co firma vzala zpět svůj návrh, kterým tendr napadla. Pokud by správní řízení pokračovalo, nemohlo by město s vítězem tendru podepsat smlouvu. PORR se do tendru nepřihlásila.

 

Stadion pro momentálně druholigový Hradec Králové by měl podle radnice spadat do kategorie UEFA 4, kam spadají stadiony, na kterých mohou probíhat mezinárodní utkání. Rovněž by měl splňovat požadavek na multifunkční arénu. Pojmout by měl 8000 diváků, s možností navýšení na 9300. Všechna místa by měla být pod střechou a co je nejdůležitější pro Hradečáky, typické "lízátkové" osvětlení ze současného stadionu by mělo být zachováno.

 

Vizualizaci stadionu, jeho polohu a i vývoj návrhů za posledních 15 let naleznete v galerii.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou