Prostorový zvuk pro pohlcující zážitek nejen při fotbalových přenosech

0

Technologický gigant Hisense je partnerem webu fotbalunas.cz. Nyní přinášíme závěrečný díl edukačního seriálu, který jsme připravili právě ve spolupráci s Hisense. Na zvuk pomyslíte asi až když se dokocháte hodně dobrým obrazem televizorů Hisense – a to nejen při sledování předplacených filmových a sportovních kanálů nebo přehrávání DVD. Ale překvapivě i díky kvalitnímu resamplování, tedy převedením obyčejného obrazu ze zanedbaných stanic na vyšší stupeň vhodnější pro 4K. Ale jako basa tvrdí muziku, tak zvuk tvrdí dojem z obrazu.

Audio v televizorech si dnes můžeme rozdělit do dvou kategorií. Ty levnější bývají vybavené klasickým stereem a systémem, který se označuje jako 2.0 (stereo, tudíž dva kanály).

 

Vylepšená verze vám dá navíc samostatné basy (basový kanál) a v tomto okamžiku je třeba se u televizorů dívat po systému 2.1; „1“ znamená samostatný basový reproduktor.

 

Nejvyšší modely televizorů jdou ještě dále, ale řekněme si rovnou, drtivá většina z nich nemá zabudovaný audio systém tak propracovaný, jako kvalitní zvuková lišta, k níž se dostaneme záhy a která přežije klidně i tři přijímače.

 

Vyspělejší zvuk

Jestliže vidíte u televizoru označení například 2.1.2 pak vám to říká, že bude, vedle více reproduktorů, vybaven i vyspělejším zvukovým kodekem, který už nabízí kompatibilitu s prostorovým zvukem a audio systémy typu Dolby Atmos či DTS:X. Zkrátka přidávají se vám tu další zvukové kanály, které odrazem od stěn či dokonce od stropu navodí dojem zvuku, který vás obklopuje. Pak například slyšíte výstřely zleva, dunění kol zprava nebo hučení vrtulníku, které se k vám blíží z jedné strany, aby vás vzápětí pomalu, ale zvukově velmi výrazně, obkroužil.

 

Takovéto systémy bývají k mání u drahých či spíše hodně drahých televizorů, ale u v podstatě jakéhokoli si můžete vypomoci právě zvukovou lištou.

 

Dolby, Dolby Atmos, DTS, DTS:X. Kdo se v tom má vyznat?

Jak už jsme nakousli, Dolby Atmos a DTS:X jsou dnes nejvyspělejší zvukové formáty pro prostorový zvuk, kterému se dnes také říká „360stupňový“. Ten, pokud máte dobrý zdroj, má šanci vás jakoby obklopit. Nicméně v případě běžného televizního vysílání, které je v Česku ve stereu, nebude rozdíl skoro znatelný. Užijete si ho až na různých video službách, které takto často vysílají a hledejte také označení „5.1“. I když vám výsledek pochopitelně nikdo nezaručí a může znamenat i jen malý rozdíl, je dobré být s vaším televizorem, nebo zvukovou lištou, připraven. Někdy vás totiž vysloveně udeří do uší!

 

Značky Dolby Atmos a DTS:X pak zaručují i kompatibilitu s nižšími zvukovými formáty ve kterých se dnes u nás běžně vysílá, typicky Dolby Digital. Základní DTS pak oceníte na běžném nosiči (CD/DVD/BD), při přehrávání kompatibilního video souboru nebo při výstupu z mobilu.

 

Zvuková lišta Hisense U5120GW: zvuk shora i zezadu

Zvuková lišta představuje výborné rozšíření většiny televizorů už jen pro to, že si se zvukem rozumí lépe než tenké ploché televizory a může také představovat kombinaci cena/výkon tam, kde nechceme sáhnout po skutečném systému prostorového zvuku, tedy typu 5.1 se zadními reproduktory.

 

Zvukové lišty, tzv. soundbary, se prodávají v nejrůznějších cenových relacích podle výbavy a značky. Na televizor se napojují přes rozhraní HDMI, HDMI ARC (tzv. zpětný zvukový kanál) nebo ještě častěji přes klasický digitální optický audio výstup, který má většina televizních přijímačů.

 

Jako ukázku výbavy zvukové lišty střední třídy využijme nového modelu Hisense U5120GW prodávaného za asi 13.900 Kč. V této cenové relaci už jde o audio systém typu 5.1.2 a dvojka nám říká, že má dva reproduktory vyzařující směrem nahoru a následným odrazem od stropu se dosahuje prostorového efektu. Samozřejmostí je kompatibilita se zmiňovanými nejvyspělejšími audio formáty Dolby Atmos a DTS:X, zabudováno je celkem 12 reproduktorů, přičemž basy tvrdí bezdrátový subwoofer, který v místnosti můžete umístit v podstatě kamkoli (basy se šíří všesměrově). Celkový výkon zabudovaného zesilovače je plných 510 wattů.

 

Jestliže nic dokupovat nechcete, Hisense některé řady televizorů vybavuje velmi vyspělým zvukovým systémem a tento trend hodlá držet i nadále. Podívejte se na Hisense U8KQ (Mini-LED, 120 Hz, vícekanálový zvuk typu 2.1.2) nebo na Hisense A9H (3.1.2), což je televizor s obrazovkou OLED, u kterého je zvuk vyzařován přímo z obrazovky (Sonic Screen).

 

Operační systém na míru televizoru – rychlý a intuitivní

VIDAA je uzavřený operační systém televizorů Hisense, který je rychlý, přehledný a spolehlivý. Vidět je to například při vyvolávání programové nabídky EPG/Guide, při práci se síťovým obsahem i aplikacemi. Těch je k dispozici celá řada, včetně těch českých, slovenských nebo dobře lokalizovaných.

 

Najdete tu tak například přístup na internetové televize Antik TV, goNET.TV (SK), Lepší.TV, SledovaniTV (SledovanieTV), on-line videotéky Disney+, Netflix, Voyo (CZ i SK) a samozřejmě nechybí ani Youtube, a to i v podobě dětské Youtube Kids.

 

Některé potěší i Amazon Prime video, Apple TV+, FIFA+, Sweet.TV (CZ i SK) či UEFA.tv a vše najdete na domovské obrazovce (Home), kterou vyvoláte na dálkovém ovladači přes tlačítko domečku. Aplikace si zde můžete umístit (některé i vymazat) podle svého tak, abyste k nim měli co nejpohodlnější přístup.

 

Připraveno ve spolupráci s Bohumilem Herwigem, odborníkem na TV a technologie pro televizniweb.cz.

 

PŘEDCHOZÍ DÍLY: 

1. Vybíráte televizor pro to nejlepší sledování nejen fotbalových zápasů? Odborník radí, co nepodcenit

2. Jak dopravit domů, nainstalovat a nastavit nový televizor? 

3. K čemu je dobrý HDR, filmový a sportovní režim. Aneb jak si užít nejen fotbal v televizi na maximum?

4. To nejlepší pro vaše soukromé herní doupě

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou