Mám svůj fanclub a také spoustu fanynek, proto jsem se stal Hráčem kola Poutník ligy, s úsměvem říká Tomáš Vaněk, hráč Maratonu Pelhřimov

Vítězem ankety o Hráče kola se v Poutník lize tentokrát stal Tomáš Vaněk (na fotce vpravo), ofenzivní tank Maratonu Pelhřimov, kterému jeho věrní a oddaní fanoušci poslali rekordní počet hlasů. Tomáš se od mládí věnoval hlavně hokeji, kde to dotáhl až do krajského přeboru, v němž zažil zlatou éru pelhřimovského hokeje. Dobývat fotbalový svět začal až v 18 letech. Nyní, jak skromně podotýká, je na vrcholu výkonnosti, což potvrdil nastříleným hattrickem do sítě Božejova. 39 letý útočník si našel čas a ochotně se pro web fotbalunas.cz rozhovořil. Jeho vesměs vtipné odpovědi si můžete přečíst v následujícím rozhovoru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Tome, v minulém kole v anketě o Hráče kola zvítězil Vlasta Beneš, teď jsi to dokázal ty, navíc s rekordním počtem hlasů. Čím to, že hráči Maratonu nyní v anketě dominují? Máš třeba nějaký svůj fanclub nebo kdo myslíš, že ti poslal nejvíce hlasů?
Vlasta je pracovitý hráč a persona v našem týmu. Jsem rád, že v minulém kole vyhrál právě on! Za gól a černou práci, kterou odvádí, byl oceněn právem. Fanclub samozřejmě mám!!! Jsou to všichni lidé, kteří mi hlasy poslali a také spousta fanynek (smích). Holky děkuju!!! No a proč hráči z Maratonu vyhrávají? Jsou to nejlepší borci a hlavně sympaťáci (smích).
Na začátek se nám hráči vždy fotbalově představují. Ty jsi však hlavně hokejista, hrával si krajský přebor za Pelhřimov, poté za Humpolec. Působíš ještě v nějakém hokejovém klubu nebo už se věnuješ pouze fotbalu?
26.října mi bude už 39 let. Jsem ženatý a mám dvě děti. Devítiletou slečnu a tříletého kluka, doufám fotbalistu. Pracuji u firmy Jaroš, již od roku 1997. V roce 2001 jsme otevřeli pobočku v Jihlavě, kde jsem vedoucí prodejny se sortimentem krbových topidel. Hokej jsem začal hrát v pěti letech, protože jsem jako malý kluk chodil s bráchou fandit našemu tátovi, který hrál také hokej. Hokeji se samozřejmě stále věnuji. Ještě loni jsem hrál za Tatran Červená Řečice, se kterým jsme předloni vyhráli OP, což je nejvíc!!! ( kluci budou vědět :-D ) Letos mě kluci přemluvili, aby jsem si ještě zahrál podnikovku za Exclusiv. Slíbili mi, že budu mít další titul…
Vzpomeneš si na nějaký hokejový zápas, který ti utkvěl v paměti, ať už kvůli tvému výkonu či atmosféře, která byla v Pelhřimově dříve výborná.
Asi nejlepší vzpomínky mám, když jsme vyhráli KP1 Jižních Čech. Tenkrát tu působilo spoustu hráčů z Jihlavy a na zápasy chodilo 2500 diváků. Atmosféra byla opravdu vynikající a diváci za námi jezdili na každý zápas ven v hojném počtu. Bylo to super! Děkuji touto cestou všem žijícím i nežijím fanouškům za atmosféru, kterou nám dělali!!!
Sleduješ aktuální dění v pelhřimovském hokeji a chodíš jako divák na zápasy Ledních Medvědů?
No, abych pravdu řekl, to co se v poslední době okolo pelhřimovského hokeje děje mě doslova šokuje. Sport by měl být hlavně o sportu! Dále to snad ani nebudu rozvádět…! Na zápasy dnes již Ledních Medvědů z důvodu nedostatku času bohužel nechodím.
A teď už k fotbalu. Ty jsi s ním začal až v pozdějším věku. Jak si se k fotbalu dostal?
Když nepočítám klukovské fotbalové bitvy "Houfy proti zbytku světa" (smích), tak jsem se k aktivnímu fotbalu dostal, když mi bylo asi osmnáct let. Na střední mě Pavel Wiener, který nyní hraje za Kocourkovi Počátky, vzal na přátelák do Nového Rychnova. Dal jsem tam čtyři góly a smlouva byla na světě!!! :-D V Rychnově jsem hrál asi osm let 1.A a 1.B třídu. Pak jsem hrál za béčko Pelhřimova asi dvě sezóny. Po nějakém roce fotbalového půstu jsem na vrcholu, respektive za vrcholem fotbalového zenitu, zakotvil v Maratonu.
Co tě na fotbale nejvíce baví a co naopak nejméně?
Dnes je to hlavně o tom, zahrát si a mít z toho radost! Nedá se říci, co mě na fotbale nebaví… snad jen simulování! V hokeji, když je problém, tak se to řeší jedan na jedan, což je ve fotbale za červy, které jsem za to na jaře dostal v zápase se Žirovnicí (smích).
V posledním zápase jsi vstřelil hattrick, navíc si byl zvolen Hráčem kola. Budou tě tyto individuální úspěchy něco stát a jak si spokojen se svým výkonem potažmo výkonem týmu v zápase proti Božejovu?
Hattricků jsem v mé fotbalové "kariéře" moc nedal a myslím, že byl jeden z posledních ne-li poslední! Právě proto mi kluci ty hlasy naposílali. Samozřejmě také z hecu, aby jsem dal něco do placu! To samozřejmě proběhne(smích).
Tuto sezónu v nabitém kádru Maratonu často odehraješ pouze poločas. Někteří hráči, kteří by v jiných klubech hráli v základu, jsou jen na lavičce. Jak se domlouváte na tom, kdo začne od začátku a kdo ne? Má to na starosti pouze trenér Přech nebo to je spíše diskuse mezi hráči?
Jak říkám, důležité je, abychom si zahráli. Nehrajeme žádnou profi soutěž. Proto nás tréňa postaví tak, aby si zahráli všichni. Samozřejmě tomu předchází důležitý výběr dle individuální formy!!! Parta, která v Maratonu je, se dá přirovnat k té, která byla tenkrát, když jsem hrál hokej. Proto mám z fotbalu v Maratonu radost!!!
Jak vzniklo tvé angažmá v Maratonu? Hrálo velkou roli to, že v týmu působí tvůj bratr Martin? A nelákalo tě angažmá třeba v Nové Cerekvi, kde se to hokejisty vždy jen hemžilo?
Popravdě řečeno jsem mého bratra naučil hrát fotbal já(smích)!Ale jasně, že mě přivedl do Maratonu on a ještě "brankář" Martin Vaverka(smích). V Nové Cerekvi hráli nějací hokejisti?? Kteří???Ne, z Cerekve žádná nabídka nepřišla. Asi na to nebyly finance! :-D
Minulou sezónu se Maraton stal mistrem Poutník ligy. Bude se historie opakovat? A jak vlastně probíhaly mistrovské oslavy, byly hodně bouřlivé? Kdo vydržel nejdéle slavit?
Jasně, že se bude historie opakovat! Proto to hrajeme. Myslím, že byl Béda v minulém rozhovoru drobet při zdi! Horní Cerekev sice vyhrála bitvu, ale ne válku...Loňské oslavy titulu vítěze OP ( což je nejvíc!! ) byly v rámci rodinné pohody absolutně v pohodě. Nikdo nevyčníval :-D
Na závěr dvě mimofotbalové otázky. Jaká je tvá nejlepší a jaká nejhorší vlastnost?
Myslím, že kolikrát dřív jednám, než myslím! Ty kladné, pokud nějaké jsou, ať posoudí jiní.
Máš nějaké životní motto?
Nebýt ve stresu, to je půl zdraví!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.