Vojtěch Šafránek skoro před rokem pověsil kopačky na hřebík, teď je z něj Hráč kola

V 18. kole Okresního přeboru vstřelil sedmadvacetiletý Vojtěch Šafránek branku do sítě Hamrů a přispěl k výhře nad Hamry 3:1. Naši čtenáři pak jeho výkon ohodnotili jako nejlepší a zvolili jej Hráčem 18. kola Okresního přeboru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Kdy nebo jak jste začal s fotbalem, kdo vás k němu přivedl?
Fotbal jsme s klukama u nás na vesnici hráli v létě skoro pořád, ale klub byl nejbližší v Rozsochách. Mám dojem, že jsme se jeli podívat na nějaký zápas na kole a o přestávce si kopali na bránu. Tam nás oslovil trenér Bureš a bylo jasno.
Pamatujete si, kdy jste vstřelil svoji první branku?
No jasně. Hrál jsem tenkrát první zápas za žáky proti Věchnovu. Vyhráli jsme asi 14:0 a dal jsem hattrick. To byly časy (smích).
Kdy jste poprvé nastoupil za muže?
To nevím, ale vypomáhal jsem už jako dorostenec. Hráli jsme tenkrát ještě A třídu a přechod z dorostu byl docela těžký. Na hřišti se mnou chlapi měli velikou trpělivost. Myslím, že jsem se tam točil jako vítr v bedně.
Nějaké úspěchy ve fotbale?
Jojo, stal jsem se hráčem kola okresního přeboru (smích).
Hrál jste za jiný klub než jsou Rozsochy?
Asi rok nebo dva jsem hrál za Vrchovinu. Ale to bylo myslím ještě za mladší žáky nebo přípravku.
Jak hodnotíte nedělní zápas s Hamry?
Z Hamrů máme vždy veliký respekt. Mají spoustu technických hráčů a každá jejich útočná akce je nebezpečná. Doma se nám je však většinou daří přehrávat díky velkému hřišti, na které nejsou tolik zvyklí. Měl jsem dobrý pocit ze začátku utkání, kdy jsme si vytvořili několik šancí a hrál se podle mě líbivý fotbal. Za stavu 2:0 bylo důležité neusnout na vavřínech a hrát až do konce.
Jak jste vstřelil úvodní branku utkání ?
Petr Bureš byl rozběhnutý s míčem na středu hřiště a to je pro obranu vždycky prekérní situace. Na mě v tu chvíli asi zapomněli a soustředili se spíš na něj. Já byl vpravo úplně sám a je pravda, že mě přihrávka od něj trochu překvapila, protože většinou v takových situacích hledá spíše bránu než spoluhráče :). Pak už jsem byl před brankařem sám a na štěstí to tam spadlo.
Byl jste zvolen hráčem kola. Jak se vám hrálo?
Poslední dvě kola byly moje první zápasy v téhle sezoně. V červnu jsem pověsil kopačky na hřebík kvůli práci v Praze a jiným zájmům. Moc jsem tedy nepočítal s tím, že budu hrát, ale potkal jsem kluky před 14 dny na kamarádově rozlučce se svobodou, kde mě opili a já jim pak slíbil, že si půjdu zahrát (smích). No a teď mi to asi vrátili tím, že ze mě udělali hráče kola, jinak si to neumím vysvětlit (smích). No a nebo jim došla kořalka v lednici, to bude druhý důvod (smích).
Příští kolo odehrajete doma s Bory, co od zápasu očekáváte?
Bory nastřílely nejvíc gólů ze všech týmů, takže to bude těžký zápas. Mají výborné standartky, které není lehké ubránit. Hraje se ale doma a já věřím, že to dobře dopadne.
Co říkáte vaší jedenácti zápasové sérii bez prohry?
Ani jsem nevěděl, že takovou sérii máme. Snad bude po Borech dvanácti zápasová…(smích).
Na jaký zápas v sezoně se nejvíce těšíte?
Nevím, jestli na jaře ještě vůbec nějaký odehraji, ale jinak se většinou všichni v týmu těšíme na ten před rozlučkou (smích).
Chtěl by jste si zahrát ještě vyšší soutěž?
Já osobně takové ambice nemám, ale myslím si, že Rozsochy by si vyšší soutěž rozhodně zasloužily.
Bude vás ocenění hráč kola něco stát?
Tak to je jedna z mála jistot, o kterých teď vím (smích). Tak 2 litry, už to slyším….
Nějaká veselá příhoda z kabiny?
No, pamatuji si, jak jsem kdysi po domácím zápase Emila Šibora ve sprše postříkal ledovou vodou a on mi to pak chtěl vrátit. Napustil plný kýbl a když jsem stál ve dveřích u kabiny, tak to po mě chlejstnul. Přesně v té chvíli ale vešel dovnitř náš nic netušící předseda Bureš a dostal přímý zásah místo mě (smích). Asi jsme tenkrát ale vyhráli, protože to vzal sportovně a s úsměvem na rtech (smích).
Máte nějaký rituál před zápasem?
Kdepak. Já byl vždycky rád, když jsem přišel včas a nemusel platit pokutu.
Jak hodnotíte rozhodčí v okrese?
No, mají můj obdiv za to, že na to hřiště vůbec jdou, protože já bych tuhle nevděčnou práci dělat nechtěl ani za nic. Člověk na to asi musí být povaha, jinak to dělat nejde. Jsou tam kvalitní rozhodčí, kteří by mohli pískat i vyšší soutěže, ale občas jsou tam i tací, kteří by se opravdu měli zamyslet nad tím, zda jim to za to stojí. Zažil jsem zápasy, kdy rozhodčí fotbal hodně znechutí a přitom je to na téhle úrovni úplně zbytečné.
Co říká fotbalu vaše rodina či přítelkyně?
Fotbal je vždycky veliký závazek. Pro většinu chlapů je to obrovský žrout času a ženský musí být hodně trpělivý (smích).
Sportujete, máte nějaké koníčky ve volném čase?
Jsem závislý především na tom sportu. Kromě fotbalu jezdím na kole, lyžuji, lezu po skalách, hraji hokej, pinec, volejbal. A taky rád spím...
Jak jste si v zimě odpočinul od fotbalu?
Tuhle sezonu jsem vlastně fotbal hrál nejvíc v zimě s klukama v hale.
Jaké máte zaměstnání?
Vystudoval jsem Fakultu tělesné výchovy a sportu v Praze a od září jsem v Praze nastoupil jako učitel TV. Tak uvidíme, jak dlouho to vydržím)smích).
Oblíbený film nebo seriál?
Jak dostat tatínka do polepšovny. Na seriály raději nekoukám, trávil bych tím pak moc času.
Oblíbené kluby, kterým fandíte?
Nemám oblíbený klub. Rád se podívám na dobrý fotbal a je mi jedno, kdo zrovna hraje.
Oblíbený hráč, fotbalový vzor?
Mám rád hráče, kteří to umí na hřišti, ale zároveň se umí chovat i mimo něj, takže třeba Pavel Nedvěd nebo Petr Čech.
Jak si myslíte, že dopadneme na Mistrovství Evropy?
Budeme čtvrtí, když si Tomáš zase něco nenatáhne (smích).
Oblíbené jídlo co vám nejvíce chutná?
Prase na rožni.
Oblíbené pití?
To studený a zlatý, co mám teď na stole (smích).
Čím je pro vás vlastně fotbal?
Fotbal je pro mě především zábava. Myslím si, že na téhle úrovni by to ani jinak být nemělo. Občas mě proto rozčilují lidí, kteří to berou jinak a pro výsledek by udělali vše. Je mi líto, že má fotbal mezi lidmi, kteří se s ním přímo nesetkali tak špatnou pověst. Špatné jméno fotbalu dělají neslušní diváci, simulanti nebo třeba trenéři mládeže, pro které je výkon důležitější než hráči samotní. Fotbal za to ale nemůže, je to skvělá hra.
Co říkáte na portál fotbalunas.cz?
Moc ho neznám, ale tahle soutěž je podle mě zajímavé zpestření.
Rád bych ještě dodal, že si vážím práce a času těch, kteří se v Rozsochách o fotbal starají. Dále přeji všem, aby je tato hra stále bavila a aby dohráli každý zápas ve zdraví až do konce. Díky těm, co pro mě hlasovali
Děkuji za rozhovor

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.