Konec podzimu byl pro nás vysvobozením, vzpomíná Muž kola Vladimír Valenta

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 16. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Vladimíre, na úvod gratuluji k výhře v anketě Muž kola. Už proběhly nějaké gratulace od spoluhráčů nebo okolí? Chtěl byste touto cestou někomu poděkovat?
Děkuji, gratulace už nějaké byly, ale jen přes facebook, protože s klukama jsem se ještě neviděl, rád bych touto cestou poděkoval všem, kteří si udělali čas a poslali mi svůj hlas. Hlavně bych chtěl moc poděkovat mému bráchovi a moji přítelkyni Hedušce, kteří se opravdu hodně snažili, abych tu anketu vyhrál a sehnali pro mě opravdu pořádnou porci hlasů.
V kabině to určitě nezůstane bez odezvy, ke komu se budete muset hlásit s pokutou? Bývají pokuty vysoké?
Bez odezvy to určitě nezůstane. (smích) Jsem teprve druhý hráč Dívčic, který tohle "prestižní" ocenění získal, takže to určitě nějakou korunku stát bude. S pokutou se budu hlásit, komu jinému než svému bráchovi, který žije pro tým a organizuje úplně všechno a i za to mu patří velký dík, že svým přístupem a snaživostí drží celý tým pohromadě.
Podzim v podání Dívčic to bylo jedno velké trápení. Do soutěže jste vstupovali s nálepkou jednoho z favoritů na postup, ale úvodních šest zápasů bylo bez bodu. Při pohledu na statistiky to vypadlo, že váš tým trápí nejvíce koncovka. Bylo to tak? Jaká byla v kabině nálada v průběhu podzimu?
Bylo to pro nás opravdu těžké období, nikdo nevíme, jak se to mohlo stát a dost jsme to pokazili. Přitom v kabině to bylo pořád stejný, všichni kamarádi a skvělá parta, ale výsledky nepřicházeli. Pravdou je, že jsme se trápili s góly, ale měli jsme smůlu a za každou menší chybu v obraně jsme většinou pykali gólem a to se pak hraje špatně. Padla na nás deka a nemohli jsme to zlomit, všichni jsme si přáli zimní přestávku, aby to trápení skončilo. Konec podzimu pro nás byl velké vysvobození.
Jaro je ovšem jiná káva. Ze čtyř kol jste tři vyhráli a uhráli stejný počet bodů jako na podzim. Proběhla v zimní přípravě nějaká debata, čemu se vyvarovat, aby to nedopadlo jako na podzim?
V hospůdce jsme to probírali pořád dokola. Víme všichni, čemu se musíme vyvarovat, ale s realizací těch plánů to byl zatím vždycky problém. Teď máme 9 bodů, což je krásné, ale myslím, že to bylo hodně tím, že se konečně na naší stranu taky přiklonilo trochu toho štěstí, protože pořád ještě nehrajeme ideálně a podle našich představ.
V poslední kole jste jeli do Chrášťan, které doma ještě neprohrály. Věřili jste si na zisk tří bodů? Jak jste viděl zápas vy?
V zisk tří bodů věřím před každým zápasem, protože vím, jak kvalitní kluky kolem sebe mám. Téměř na každém našem postu máme hráče, který si prošel minimálně I.A. třídou a někteří dokonce i kraj, ale nedařilo se nám zatím tu kvalitu zužitkovat. V Chrášťanech jsme věděli, že to bude strašně těžké. Hrát doma věřil bych ve vítězství o něco víc, ale u nich je to vždy velmi náročné. Menší hřiště a horší terén, nám vždy dělá velké problémy, ale v tomhle zápase jsme se s tím popasovali dobře a myslím, že jsme vyhráli zaslouženě.
V zápase jste opět dotahovali náskok soupeře. Stejně jako před týdnem jste o své výhře rozhodli v poslední desetiminutovce zápasu. Ze zimy máte tedy dostatek fyzických sil? Jak se hrálo vám na pozici levého záložníka?
První poločas jsme byli o něco horší než soupeř, nechali jsme se okopat a hráli příliš ustrašeně. O poločase jsme si řekli, že do nich musíme víc dupnout, aby je to taky bolelo. Udělali jsme pár změn v sestavě, vlítli na ně a zvládli jsme to parádně otočit. Ani mi nepřijde, že bychom se v zimní přípravě nějak moc předřeli. Podle mého názoru nám hodně pomohlo střídáni a oživení hry. První poločas jsem si trošku zvykal na novou pozici, ale věděl jsem, že to zvládnu, protože jsem za svojí kariéru vystřídal všechny pozice kromě brankáře a vždycky jsem to nějak odehrál.
V dalším kole jedete na hřiště druhého týmu tabulky Lipí. Co od zápasu očekáváte? Je v silách vašeho týmu odvézt si tři body?
Bude to hodně těžké. Zápasy venku bývají vždy velmi obtížné a obzvlášť proti takhle kvalitnímu soupeři. Určitě máme dost dobrý tým na to, abychom tam vyhráli, ale i s bodem bychom byli spokojeni. Stejně už ani nemáme moc šancí se někam v tabulce posunout, což je veliká škoda.
V případě bodového zisku byste možná pomohli Týnu B navýšit náskok v čele tabulky. Je podle vás béčko Olympie, jasný kandidát na postup nebo jej může ještě někdo ohrozit?
Nemyslím si, že Týn může ještě někdo ohrozit, mají dostatečně velký náskok, ale stát se může cokoliv. Jde hodně znát, že mají "áčko" v I.A.
Vy jste odchovanec FK Olešník, odkud hostujete třetím rokem v Dívčicích. Sledujete svůj mateřský klub? A lákala by vás letní příprava v krajském týmu?
Výsledky Olešníku sleduju pravidelně a moc jim přeju úspěchy, je skvělé že i v krajském přeboru se drží tak vysoko. Příprava s Olešníkem by mě samozřejmě moc lákala, hrát za Olešník totiž pro mě vždycky byla pocta a jsem rád, že jsem začínal s fotbalem právě tam. Nicméně je to velmi složité, hraju teď v Dívčicích, jsem tu šťastný a máme skvělou partu. Bylo by hodně těžké teď odejít hrát jinam, obzvlášť když jsem celé tři roky toužil po tom postoupit alespoň do okresního přeboru, myslel jsem, že by se to mohlo už konečně povést tuhle sezónu, ale nedařilo se nám na podzim a naše šance jsou teď ztracené a to mě moc mrzí.
V týmu Dívčic nastupuje i vás bratr Honza, který je navíc věrný slávista. Špičkujete se nějak před sezonou na toto téma? Kterému klubu v Čechách fandíte vy?
Ohledně tohohle téma, se moc nešpičkujeme, protože na české fotbalové scéně přeju taky spíš Slavii, ale nejsem rozhodně tak velký fanoušek jako on. Jediné kluby, kterým opravdu hodně fandím, jsou Dívčice a Olešník.
Ve finále Ligy Mistrů se střetnou dva týmy z Madridu. Je mezi nimi váš favorit? Komu budete fandit?
Jsem rád, že se mě ptáte zrovna na tohle, protože ve finále hraje tým, kterému fandím už od malička a to je Real Madrid. Jsem jeho fanouškem už 15 let ještě za éry Galacticos. Oblíbil jsem si ho po příchodu Ronalda už v roce 2002, který byl a navždy zůstane mým idolem. Takže pro mě jasná volba komu to víc přát.
Pomalu se blíží fotbalový vrchol sezony ME 2016. Kdo je váš favorit na zisk titulu a jaké šance dáváte českému týmu? Označil byste i nějaký tým jako černého koně turnaje?
Vždy když je Mistrovství světa nebo Mistrovství Evropy tak začíná moje oblíbené období. Rád totiž sleduju úplně všechny zápasy a opravdu si to užívám. Pro naše to bude hodně náročné, máme totiž opravdu těžkou skupinu a bude hodně obtížné postoupit, věřím, že dokážeme překvapit a minimálně postoupit do čtvrtfinále. Černým koněm pro mě je určitě Belgie, která má skvělé hráče a už na minulém Mistrovství světa pro mě byli jedni z týmů, které by mohli dokráčet až do finále. Na Euru to budou mít o něco snazší, jelikož tam není tak velká konkurence.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.