Rozhovor s prostředním členem choryňského klanu Landů, jenž zvítězil v anketě o nejlepšího hráče 22. kola

Choryně výborně zareagovala na prohru z minulého kola se Semetínem a na půdě Nového Hrozenkova zvítězila jednoznačně 7:1. Velký podíl na tomto debaklu měl i pětadvacetiletý záložník Jiří Landa, který vstřelil jednu branku a na další čtyři nahrál. V divácké anketě o nejlepšího hráče kola získal 51% hlasů a nechal za sebou Jana Šuláka z Halenkova a Jakuba Šroma ze Semetína.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jiří, gratulujeme k výhře v anketě o nejlepšího hráče kola. Věděl jsi o zařazení do sestavy kola?
V první řadě díky za gratulaci a zařazení do sestavy. Dozvěděl jsem se o tom od kluků na tréninku v úterý.
Po prohře se Semetínem jste chtěl zvítězit na trávníku zachraňujícího se Hrozenkova, což se také povedlo, vyhráli jste vysoko 7:1. Jak bys utkání zhodnotil?
No, pokaždé nastupuju do zápasu s bojovným duchem, tak tomu bylo i v Hrozenkově. Přesto jsem si myslel, že zápas bude pomalý a mrtvý kvůli teplému a dusnému počasí. Opak se ale stal pravdou. Hráli jsme dobře a na rozdíl od jiných zápasů poslední doby jsme v Hrozenkově proměňovali šance. Většinou spálíme to, co přijde pod kopačky. (smích) I šance z malého vápna, stejně jako proti vedoucímu Semetínu, kde kdybychom dali šance, mohl výsledek vypadat i přes oslabenou sestavu jinak. Proti Hrozenkovu se nám ale koncovka dařila a doufám, že to částečně zlomilo střeleckou smůlu v týmu a branky začnou padat.
V zápase jsi nahrál na čtyři branky, z nichž tři obstaral tvůj starší bratr Josef, a těsně před koncem jsi sám zvýšil na 7:0. Jak se tyto gólové situace zrodily?
Kromě prvního gólu, který byl z rohového kopu, padla většina z těchto gólů po úniku po lajně, ať už po nějaké akci nebo individuálním průniku, kdy se mi často podařilo proniknout podél lajny a brankové čáry až do území před malým vápnem, kde se mi pokaždé nabídli oba útočníci, ať už zmíněný brácha nebo Pavel Tvrdoň.
V Choryni hraješ se svými dvěma bratry a vypadá to, že Ti spolupráce zejména s tím starším vyhovuje...
Tak to máš pravdu. V jednom článku o nás trenér Karel Haša napsal, že se někdy až diví, jak moc si vycházíme vstříc. Mladší brácha Karel je výborný v obraně, je hodně silný, má celkem mohutnou postavu a výborné hlavičky, není úplně lehké kolem něj projít i na zemi. Na tréninku si děláme srandu, že má nohy jak chapadla. (smích) Starší bratr Josef je zas velice bojovný a taky rychlý.
V probíhající sezoně ses zatím do střelecké listiny zapsal pouze dvakrát. Není střílení branek činnost, na které bys chtěl zapracovat?
Tak na tuhle otázku můžu odpovědět ze dvou pohledů. Na jednu stranu bych rád dával víc gólů, abych pomohl týmu vyhrávat. Když se ale vrátím k neproměněným šancím, tak i já sám jsem se v pár takových ocitl, když jsem je doslova zazdil. Na druhou stranu, já jsem hráč, co vyhledává spíše příležitosti nahrávat na branky spoluhráčům. Mám z toho větší radost, když někomu něco připravím. Někdy mi je i od spoluhráčů vyčítáno, že situace nevezmu sám na sebe. Takže když to shrnu, osobně bych byl rád, kdybychom se zase dostali do zápasů, kdy budu pravidelně góly zařizovat spíše než dávat.
Výhrou v Hrozenkově jste si udrželi druhé místo v tabulce. Šušká se, že by do 1.B třídy mohly postoupit dva týmy. Pohráváte si v kabině s myšlenkou o vyšší soutěži?
Abych řekl pravdu, o tom, že by měly postupovat dva týmy, slyším poprvé od tebe. (smích) Ale kdyby tomu tak mělo být, nemyslím si, že by to byl nějaký problém. Fyzicky na to máme, herně to taky není špatné, máme mladý tým. Doufejme, že choryňský fotbal půjde zase nahoru, ať už tuhle nebo příští sezonu. Nicméně je na tom potřeba pracovat. Jen se bohužel na tréninky schází málo lidí, ale to se snad ani nedá v téhle soutěži někomu vyčítat. Lidi mají práci a rodiny.
O víkendu vás čeká derby se Lhotkou, kterou jste na podzim rozdrtili 5:0. Jaký očekáváš průběh utkání?
Pokaždé jdu do utkání s myšlenkou na výhru. Ale i přes podzimní debakl nechci před zápasem nic určovat. Máme v týmu hráče, který ve Lhotce působil a říká, že nehrají momentálně špatně a navíc budou na domácí půdě.
V mládežnických kategoriích jsi působil také ve Valašském Meziříčí. Jak na toto období vzpomínáš?
Tak samozřejmě na toto období vzpomínám rád. To jsem ještě chodil na školu a volného času bylo daleko víc, než teď, což obnášelo pravidelné trénování a přípravu. V té době jsme to za dorost dokonce vykopali do divize. Ale když pominu herní projev, tak mi z tama hodně chybí výkon rozhodčích, kteří utkání neomezovali špatnými verdikty. Hrálo se dost tvrdě. S čímž mám osobně v Okresním přeboru problém, protože hraju tělem dost tvrdě a když nějaký rozhodčí vidí, že malý kluk povalí víc jak stokilového chlapa, je to pro něj automaticky podnět k pískání a je úplně jedno, co se stalo. (smích)
Před nějakou dobou jsi utrpěl zranění kolene. Jsi v současnosti už úplně fit nebo Tě to stále limituje?
Tady se ještě trošku vrátím k předchozí otázce. Tehdejší působení ve Valašském Meziříčí jsem ukončil na podnět kamarádů, kteří mě přemluvili, abych se vrátil do Choryně, protože to tehdy vypadalo nadějně. Bohužel opak se stal pravdou. Tehdy ještě dorostenecký tým, kde jsme měli slušně našlápnuto, se pomalu rozpadl odchodem a zraněním několika hráčů a téměř pořád jsme odehrávali zápasy s žáky. Přesto jsme udrželi pěknou pozici v tabulce. No a pak nastaly problémy s kolenem, po několika stejných zraněních jsem usoudil, že bez lékařské pomoci už to dál nepůjde. Tak jsem byl na artroskopii kolene a plastice předního zkříženého vazu. Po operaci jsem důsledně rehabilitoval a pomalu se vrátil do fotbalového tempa. Stahovačku mám pro jistotu stále, ale musím zaťukat na dřevo. Od té doby jsem žádný problém neměl, chirurgové v Olomouci odvedli dobrou práci.
Máš nějaký fotbalový vzor a oblíbený tým?
V televizi sleduju v podstatě jen Ligu mistrů, vyloženě oblíbený tým ani hráče nemám.
Míváš předzápasový rituál?
Žádný rituál nemám. Snad jen si vždy zajdu na toaletu, každý gram dolů dobrý. (smích) Ale to spíš jen na pobavení čtenářů.
Jaké mají podle Tebe šance čeští fotbalisté na blížícím se evropském šampionátu ve Francii?
Jak jsem říkal výše, český fotbal moc nesleduju, takže jak skončí, mě až tak moc nezajímá. Ale ne, že bych jim to nepřál, přece jen jsem Čech.
Nedávno se Ti narodil syn. Budeš ho taky vést k fotbalu?
Tak samozřejmě s ním čas na hřišti trávit budu, a pokud ho to bude bavit a půjde mu to, tak ho v tom budu podporovat a budu mu pomáhat fotbalově růst. Protože si vzpomínám na své dětství, kdy jsme všichni bráchové začínali s fotbalem docela pozdě a ze strany rodiny jsme fotbalovou podporu neměli žádnou, kromě kupování kopaček a chráničů.
Klasická otázka na konec. Sleduješ náš portál www.fotbalunas.cz? Vylepšil bys na něm něco?
Tak na web někdy mrknu, když vidím, že něco kluci sdílí na Facebook. Líbí se mi rozepsání článků, ale většinou to jen tak přehrkám očima a podívám se na výsledky. Ale je fajn číst si články i z těchto soutěží. Takže radit o tom, co by se dalo zlepšovat, bych asi neměl. Jen by možná neuškodily nějaké fotky z utkání.
Jiří, děkujeme za rozhovor a ať se Ti daří.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.