Martin Švehla: Zbiroh je pro mě srdcovka

Deváté kolo je za námi a my jsme položili pár otázek nejlepšímu hráči. Tím se stal obránce TJ Město Zbiroh, Martin Švehla. V kolika letech začínal s fotbalem, jakému týmu fandí nebo jak je spokojený se svým angažmá ve Zbirohu? To vše se dozvíte v rozhovoru. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k vítězství v anketě o nejlepšího hráče 9. kola. Je to pro vás překvapení?
Nene, mládenci si o tom šeptali ve sprše dost zřetelně, aby měli komu pogratulovat a hlavně si užít drink na účet vítěze.
V posledním zápase jste zvítězili 3-2 nad Zručí. Jak byste zápas zpětně hodnotil?
Znovu dobrý začátek se zaslouženým gólem od Huniho a další uklidnění do přestávky v podobě proměněné penalty. V kabině jsme si řekli, že na nás vlítnou ve druhé půli, což se stalo a dvakrát jsem si nepohlídali jejich kapitána, který nás za to ztrestal a museli jsme opět vyvinout větší úsilí na zasloužené vítězství.
Vy sám jste v 75. minutě vstřelil třetí gól Zbirohu. Po jak dlouhé době jste se vůbec trefil?
Dobře, že to zmiňuješ, to bych taky rád věděl. Opravdu si nepamatuji, kdy jsem se trefil ze hry. Nebýt proměněných penalt, tak to muselo být za doby, kdy ještě dobře sloužily černobílé telky. (směje se) No a gól byl něco jako ten slavný gól van Persieho hlavou, akorát, že já ho dával z malého vápna po krásném centru zprava od Boba.
Jste takový fotbalový univerzál, dokážete zahrát na stoperu, na kraji obrany či v záloze. Kde se cítíte nejlépe?
V dobrém týmu na pozici nezáleží. Rád přiložím ruce, teda spíš nohy k dílu kdekoliv v poli.
Proti Zruči jste nastoupil na krajním beku. Jak si vůbec pochvalujete spolupráci s ostatními hráči v obraně? Mimo jiné máte čtvrtou nejlepší obranu v soutěži.
Příprava před začátkem soutěže byla spíše hrůza, než nějaký základ pro tým uprostřed tabulky. Máme dva super lapače balónů, kteří se pravidelně střídají a mají vliv i na naši hru v zadních řadách. Dobře mluvícího stopera a novou krev vedle něj v podobě hráče kola - Davida I. Další černou práci zastanou borci v záloze a s obranou nám pomáhá i dvojice útočníků. Takže jednoduše celý tým má za mne jedničku s hvězdičkou.
Teď se vrátíme trochu do minulosti. Kdy jste začal s fotbalem a kdo vás k němu přivedl?
Fotbal byl do 8.třídy mým doplňkovým sportem a jen další zábavou. Ale ke hře mě přivedla parta kamarádů.
Jak jste vůbec spokojený se svým angažmá ve Zbirohu? Působil jste někdy i v jiných týmech?
Zbiroh je pro mě srdcovka, ačkoliv odtud nepocházím. V dorosteneckém věku jsem měl šanci si zahrát za Zbiroh kraj, kdy si mne z Hrádku vytáhl trenér Ludvík. A to byly úžasné fotbalové časy. Ve 22 letech jsem se sbalil na celou dekádu do Anglie a tam jsem prožil svá nejlepší fotbalová léta. Návrat nemohl být jinam než do Zbiroha.
Máte nějaký oblíbený tým nebo fotbalový vzor?
Fotbalový vzor je pro mě každý, kdo se tím umí uživit. (směje se) Nikdy jsem však nevelebil superhvězdy a vždy mě mnohem více zajímají borci, kteří jsou pracovití a nepostradatelní pro tým, ale ten louč reflektorů na ně tolik nesvítí. Oblíbený tým je Arsenal.
Teď zase trochu odlehčeně. Zeptal sem se vašich spoluhráčů Kuby Huňáčka a Davida Ivaniče na to, kdo je z týmu nejlínější na tréninku. Koho byste vybral vy?
Nejlínější jsou přesně ti, co na trénink nechodí! Vůbec to není jen o dřině a potu, ale hlavně o dobrém pocitu z pohybu se spoustou vtipných komentářů a smíchu během několika desítek minut na zeleném palouku s fajn lidmi.
Závěrem by mě zajímavý vaše zájmy a koníčky kromě fotbalu.
Baví mě sport všeobecně. Svým věkem už jsem také v roli předávání fotbalové praxe těm nejmenším. Nově jsem si pořídil tisíce bzučivých kamarádek. Nicméně to vše by nešlo skloubit bez tolerance a podpory mé skvělé rodiny.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.