Tanec realizačního týmu jsme si opravdu všichni užili, říkají členové výpravy České reprezentace na kvalifikaci o ME U19 hrající Divizi A

V celé soutěži se najdou dva hráči, kteří už stačili pocítit atmosféru na kvalifikaci o futsalové ME U19. Jsou jimi Matěj Habart z fotbalového Tatranu Sedlčany a Lukáš Perina hrající za rezervu Českých Budějovic. Mimojiné sám Lukáš měl tu čest vést reprezentaci s kapitánskou páskou na levé paži. Tyto hráče jsme vyzpovídali dva týdny po návratu do Česka. Přečtěte si rozhovor s těmito borci a nezapomeňte ani na galerii. Můžete proti nim hrát právě vy na zeleném pažitu. Na titulní fotografii je na levé straně Matěj na pravo Lukáš.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Nejraději bych vás představil já sám, ale určitě bych na něco zapomněl. Jak byste se tedy představili vy?
MATĚJ: Zdravím všechny čtenáře, jmenuji se Matěj Habart a je mi 19 let. Pocházím z Počepic, to je 10 km od Sedlčan, kde i nyní hraju za TJ Tatran Sedlčany. Futsal hraju za SK Slavia Praha. Za pár týdnů se chystám složit maturitní zkoušku na Gymnáziu Legionářů v Příbrami.
LUKÁŠ: Také zdravím, začnu asi fotbalově, hraju z Dynamo ČB kde jsem se i narodil a vlastně se tu odehrává celý můj život, protože tu nastupuji i za futsalový tým Dynama v první lize a dokončuji studium na Gymnáziu Česká v Budějovicích. Letos mi bude 20 let.
Děkuju za vaše představení. Proč jsem vás ale kontaktoval. Jste jediní hráči v Divizi A, kteří se zúčastnili kvalifikace na ME U19 ve futsalu. Jak jste se k tomuto sportu dostali, proč právě jste s ním začali a nezůstali čistě u velkého fotbalu?
MATĚJ: Mě oslovil Zdeněk Sita, zda bych si to nechtěl zkusit, bylo mi tenkrát 16 let. Futsal mě baví, jelikož je tam hodně práce na míči v malém prostoru a to můžu využít i ve velkém fotbale. Futsal a fotbal jsem kombinoval, až do loňského listopadu, potom jsem se dal jenom na futsal a bylo to hlavně díky tomu, že jsem dostal šanci připojit se k A-týmu pražské Slavie. Vidina reprezentovat svoji zem byla obrovská šance a výzva. Tak jsem do toho šel naplno i na úkor fotbalu.
LUKÁŠ: K futsalu jsem se dostal vlastní iniciativou asi před čtyřmi lety, když tým Dynama získal v poháru své jméno a poté postoupil do druhé ligy. Sledoval jsem všechny domácí zápasy a po rychlém postupu do první ligy jsem začal kopat za juniorské i dorostenecké týmy. Futsal mi přirostl k srdci díky rychlosti hry, kde není moc prostoru na chyby. Zatím šel fotbal s futsalem z mé strany z 99% dohromady, a tak se oběma sportům věnuji naplno.
Nejprve se vrhneme na fotbal. Máme za sebou první tři jarní kola. Lukáši, byl jsi u dvou zápasů rezervy ČB. Matěji, ty jsi byl teprve teď v Lomu na prvním zápase. Jak zatím hodnotíte začátek jarní části?
MATĚJ: U prvních dvou zápasů jsem nebyl právě kvůli futsalu. Klukům se to povedlo a získali 6 bodů, v Lomu jsme nezahráli vůbec špatně, ale bohužel to nestačilo. Doufám, že klukům nepřináším smůlu.(smích)
LUKÁŠ: Naštěstí jsme v každém utkání získali minimálně bod, ale se začátkem nejsme úplně spokojeni. Drobet jsme změnili herní styl a museli jsme si to zažít, vše už ale šlape a my chceme už jen bodovat naplno.
Matěji, v dalším kole přivítáte na svém hřišti Přeštice, které šlapou a jdou si za postupem. Rezerva ČB zase odjíždí do Plzně na Doubravku. Co od těchto zápasů očekáváte?
MATĚJ: Přeštice mají kvalitní kádr a hrají dobrý fotbal. My se na ně připravíme a zkusíme překvapit a získat důležité body. Fotbal je krásná hra a člověk nikdy neví, co se může stát. Musíme se soustředit jen na sebe, neřešit Přeštice, rozhodčí, fanoušky a když budeme plnit taktické pokyny, stát se může cokoliv.
LUKÁŠ: Doubravka u nás na podzim nepředvedla vůbec špatný výkon, my jsme ale připraveni a jedeme si pro všechny body.
Přejdeme na futsal. Jak se vyvíjí prozatím vaše futsalová kariéra? Váš první start v první lize, první kanadský bod a s kým?
MATĚJ: Ve futsale se počítá start, když se dostane člověk na lavičku a do zápasu nemusí ani zasáhnout. Poprvé jsem byl na lavičce v sedmnácti letech proti ERA-PACKU Chrudim. Já si ale počítám start až kdy jsem opravdu zasáhl do utkání. Bylo to 12.11.2021 v České Lípě. V prvním startu se mi povedlo zaznamenat jednu branku a jednu asistenci.
LUKÁŠ: Za A-tým jsem poprvé nastoupil už v minulé sezóně, kdy se tým potýkal s velkou marodku a od začátku tohoto ročníku jsem se stal stabilním členem. První body jsem si připsal až ve svém čtvrtém zápase, kdy jsem asistoval na dvě branky.
Momentálně se hraje v první lize play-off. Matějovo pražská Slavie porazila ve čtvrtfinále svého největšího rivala Spartu, teď vás čeká mistr základní části Chrudim. Jak by si nám zhodnotil sérii o klíč od hlavního města Prahy?
MATĚJ: Rozhodla určitě týmovost, máme v týmu skvělé hráče, ale Sparta měla ještě větší individuální kvalitu. Kluci plnili pokyny trenéra a vše vyšlo tak, jak mělo a pro mě to byl obrovský zážitek .
Lukáši vy jste bohužel skončili na sestupové pozici. Jak to bude nadále s futsalem v Českých Budějovicích?
LUKÁŠ: Futsal v Českých Budějovicích úplně nekončí máme tady ještě Absolut Černý Dub, který hraje špici 2. ligy, ale Dynamo jako takové končí úplně. Tým bude měnit svoji strukturu a s největší pravděpodobnosti hrát pouze krajský přebor.
Důvod proč jsem vás oslovil byl ale ten, že jste se zúčastnili kvalifikace na ME U19. Utkali jste se postupně s Řeckem, Kyprem a na závěr jste se porvali s Portugaly o postup na hlavní část turnaje. Jak jste viděli vy tento turnaj, či zážitek? Jaké máte pocity pár týdnu po návratu do Česka?
MATĚJ: Z mého osobního hlediska mi turnaj nesedl. Odjížděl jsem s dobrou střeleckou formou si myslím a byl jsem odhodlaný výrazně týmu pomoct. Nakonec jsem vstřelil pouze jednu branku Kypru. S Řeckem to byl první oťukávací zápas, bylo to nervózní, za mě jsme byli lepší, ale Řecko nás 30 vteřin potrestalo z power-play. Proti Kypru jsme vyhráli 4:0, výhra důležitá, ale výkon nebyl optimální, hlavně v prvních deseti minutách, kdy trenér musel brát time-out. Portugalsko ukázalo ohromnou kvalitu a je vidět, že se tam futsalu kluci věnují třeba už od osmi let. Měli jsme připravenou nepříjemnou taktiku, díky které se nám povedlo vstřelit 3 branky, ale cíl byl postup a přes velkou naši bojovnost to bohužel nevyšlo. Nejvíc mě z osobního hlediska mrzí zápas s Řeckem. Trefil jsem tyčku a měl jsem ještě další dobré šance, kdyby to tam padlo hned v prvním utkání, mohl jsem se cítit lépe. Tento turnaj byl obrovským zážitkem pro mě, dokonce jsem poprvé letěl letadlem. S klukama máme dobrou partu a patří jim ode mě velké poděkování. Postupem času mi dochází, že jsem si splnil jeden ze svých snů, takže hodnocení a pocity jsou kladné.
LUKÁŠ: Kdyby mi někdo minulý rok řekl, že budu mít vůbec šanci bojovat o tuto událost tak bych tomu nevěřil, ale naštěstí se sešli dané okolnosti a mohl jsem absolvovat všechna soustředění a i konečný turnaj, kam mě uvolnilo fotbalové Dynamo za což mu chci poděkovat. Jako turnaj takový jsem si maximálně užil, bylo skvělé zažít takovouto mezinárodní konfrontaci a zkusit zabojovat o postup, což se nám nakonec nepovedlo. Věděli jsme s čím tam jedem a podle toho jsme se taky připravovali na soustředění v Kadani které předcházelo turnaji. První zápas s Řeky byl nepříjemný a my nehráli podle našich představ, myslím, že jsme v tom zápase měli více ukázat naši kvalitu, protože výkonnostně to byl tým jako Slovensko, které jsme v přípravě přehráli. Druhý zápas s Kyprem byl podobný. Chtěli také dobře bránit jako Řekové ale jejich kvalita nebyla dostačující. Určitě jsme jim měli ale nasázet víc. Po těchto 2 zápasech jsme měli potřebný počet bodů pro šanci postoupit v posledním zápase přes Portugalsko. V tomto zápase se otočili role. Přizpůsobili jsme tomu úplně vše, a všichni jsme odvedli maximum. I přesto to ale nestačilo a museli jsme se smířit s důstojnou prohrou 5:3 a tím pádem 2. místem ve skupině které není postupující.
Jak vidíte své působení, jak na travnatém hřišti, tak na palubovce do budoucna? Máte nějaké plány?
MATĚJ: Až skončí futsalová sezóna vrátím se zpátky naplno k fotbalu a snad se stihnu probojovat do základní sestavy a co nejvíce pomoct Sedlčanům k záchraně. Momentálně nestíhám tréninky a jsem domluvený s trenérem, ze futsal má přednost, ale rád mě bude využívat jako náhradníka když bude potřeba a moji budoucnost jak ve fotbale tak na futsale budeme řešit.
LUKÁŠ: Mé působení v Dynamu se blíží ke konci, protože v létě jdu na universitu do USA a tím pádem se musím i s futsalem na nějakou dobu rozloučit.
Blížíme se ke konci. Viděl jsem, že v Portugalsku na kvalifikaci panovala parádní atmosféra v šatně i mimo ni. Máte nějakou historku o kterou byste se mohli se čtenáři podělit?
MATĚJ: Za mě to je určitě hraní karet a taneční vystoupení realizačního týmu. Všichni ukázali obrovskou taneční kvalitu a to myslím opravdu vážně.
LUKÁŠ: Co se stane v kabině by tam mělo radši i zůstat, ale tanec realizačního týmu byl určitě pro všechny velký zážitek. (smích)
Máte tu možnost něco někomu vzkázat či věnovat. Jak tuto šanci využijete je jen na vás.
MATĚJ: Tuhle možnost využiju k poděkování hlavně mé rodině, která mě už od nejmenších let podporuje. Určitě všem mým přátelům, všem spoluhráčům, trenérům patří ode mě velké DĚKUJU. Bez nich bych si ve zkratce, nemohl plnit svoje sny a cíle.
LUKÁŠ: Chci určitě poděkovat všem, co se podíleli na mé dosavadní cestě životem Hlavně rodině a přátelům, ti jsou můj hnací motor. Jsem za všechno moc vděčný a těším se, až to jednou budu moc vyprávět svým dětem popřípadě vnoučatům.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.