Žádný rituál nemám a v případě chytání penalt se snažím co nejdéle stát uprostřed brány, abych nedal moc velkou šanci útočníkovi na využití mého pohybu, říká hráč 26. kola - 1.A třída sk. A, 2023-2024

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 26. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Matěj Lačík, brankář FC Háje Jižní Město. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Na Hájích působíte již několik let a chytal jste zde i přebor, mají současné Háje kvalitu, aby se vrátily do přeboru?
V současnosti Háje dostatečnou kvalitou na přebor nedisponují. O tom vypovídá i postavení v tabulce. Tým ale tvoří šikovní a mladí hráči, kteří po nabrání více zkušeností a vyrovnání předváděné hry nebo alespoň výsledků, by o postup mohli bojovat.
Vyhrál jste hráče kola jako druhý brankář Hájí, je na Hájích dobrá brankářská škola a máte speciální brankářské tréninky?
V současné době, pokud mi nic neuniká, probíhají brankářské tréninky pro větší kluky (zhruba od žáků) v režii externího trenéra, u kterého si zajišťují tréninky sami brankáři, kteří o ně mají zájem. Myslím si, že v tomto směru by klub mohl zvolit vhodnější cestu a brankářům tréninky hradit, protože né každý si je může dovolit a především je brankář součástí týmu, takže by se nemělo zapomínat na jeho nezbytný rozvoj pro zlepšování celého týmu. A pro nejmenší kluky připravuje tréninky zaměřené spíše na celkovou pohyblivost jeden z bývalých hájeckých brankářů.
V zápase proti Pragovce jste měl spoustu práce, jaký zákrok byl nejtěžší?
Nejtěžší zákrok pro mě byl souboj s hostujícím útočníkem, při kterém došlo k níže uvedenému střetu. Zákrok nebo spíše vyběhnutí pro centr bylo z mého pohledu složité především proto, že byla jasná nepříjemná srážka s vyšším a výrazně těžším útočníkem v náběhu.
Brankář soupeře chytil penaltu a trenér hostů zmínil, že jejich brankář vašeho útočníka rozhodil a ten pté trefil tyč, máte vy nějakou taktiku, jak během penalty rozhodit soupeře?
Těžko říct, jestli ho rozhodil brankář hostů, protože úplně stejně byl rozhozený už minulý víkend... ale příště už to prý dá. V případě chytání penalt se snažím co nejdéle stát uprostřed brány, abych nedal moc velkou šanci útočníkovi na využití mého pohybu, nebo se naopak snažím náznaky pohybů vykolejit střelce.
Dali jste dvě branky během tří minut a dotáhli dvougólovou ztrátu, šlo v utkání vyhrát?
Sice jsme dali dvě slepené branky a mohlo by se zdát, že budeme rozhozeného soupeře tlačit, ale samotný závěr zápasu se odehrával především na naší polovině a po tlaku soupeře můžeme být s konečnou remízou spokojení. Každopádně od začátku zápasu bylo na obou stranách dost šancí, které mohly skončit gólem. Zároveň bych rád podotkl, že brankář soupeře jeho tým několika dobrými zákroky také podržel.
V zápase došlo ke kontaktu mezi Vámi a hostujícím útočníkem, kdo hostující trenér chtěl pokutový kop, jak jste souboj viděl vy?
Situace nastala po centru do vápna, kdy útočník v náběhu sledoval balón na který jsem musel také vyběhnout a zhruba na malém vápně jsme se srazili. Naneštěstí z naší srážky bylo roztržené obočí útočníka. V samotném zápase jsem nevěděl, jak jsme se srazili, nebo kdo hrál první balón. Zápas se ale nahrával, což je super věc a při pohledu na zpomalené a rozostřené záběry to vypadalo tak, že útočník hlavičkoval do mě a pak došlo ke srážce. Na penaltu za mě málo. Ale to nic nemění na tom, že takové srážky jsou nepříjemné a nebezpečné.
Nyní vás čekají Štěrboholy, které vyhrály 3x za sebou, jak budete chtít jejich sérii přerušit?
A zároveň se nejednalo o lehké zápasy. Pokud si však dobře pamatuji, tak Háje ve Štěrboholech moc často neprohrávají. Navíc po horších výsledcích se mohou Háje odpíchnout od lepšího výsledku proti Pragovce. V kombinaci s pravidelně dobrým povrchem bude možné hrát techničtější fotbal, ve kterém by háječtí měli mít navrch.
Máte před zápasem speciální rituál?
Žádný rituál nemám.
Jak vnímáte vztahy brankářů jednoho týmu? Podporujete se vy konkrétně neb se berete jako konkurence?
Z mého pohledu mohu říct, že vztah máme dobrý, v trénincích se podporujeme a necítím nepřejícnost.
Kdo je Váš brankářský vzor?
S ohledem na věk už příliš fotbalových vzorů nemám, ale líbí se mi svým stylem například Yann Sommer.
Když byste si mohl vybrat, Lunin nebo Kobel?
V případě výběru mezi Luninem a Kobelem volím Kobela. A to pouze z důvodu týmu, za který chytá. Nic to ale nemění na faktu, že oba dva předvádí fantastické výkony.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Rozhovory






Tabulka Z Skóre B
1 FK Čechie Dubeč 27 73:35 61
2 SK Union Vršovice 28 81:32 58
3 SK Slovan Kunratice 27 73:31 58
4 SC Xaverov Horní Počernice 27 64:40 53
5 FK Újezd nad Lesy 28 73:45 52
Zobrazit celou tabulku

  Nejlepší střelci Góly
1 Robert Sládek 24
2 Ismar Begič 20
3 Filip Švarc 20
4 Christ Nwogu 17
5 Marek Benda 16
Zobrazit celou tabulku

Jméno ZB Ú BE
1 Venca Likeš 103 51,5% 0
2 Radek Hruška 65 38,7% 0
3 Jaromír Bělunek 45 62,5% 1
4 Miroslav Liška 31 39,2% 0
5 Jiří Klik 17 54,8% 0
Zobrazit celou tabulku