Postupové šance týmů působících v soutěži IV.B

0

V soutěži IV.B zbývá odehrát 7 kol. To znamená, že na jaře se nám soutěž již přehoupne do své druhé poloviny. Aktuálně je lídr tabulky TJ Mcely, který v případě udržení prvního místa bude mít postup jistý. Jaké jsou šance ostatních týmů? Může také někdo z naší skupiny postoupit do III. třídy společně s vítězem? Připravili jsme pro Vás takové menší okénko a informace, které zřejmě zajímají každého. Věříme, že získané informace pro Vás budou užitečné, zároveň ve zkratce přinášíme i další možnosti, jak bude vypadat naše soutěž IV.B v příští sezóně.

Vážení fanoušci těchto stránek, hráči, činovníci a ostatní funkcionáři,

 

pročetli jsme si herní řád jednotlivých soutěží na okrese Nymburk a zjistili jsme, že existuje šance, že by z naší soutěže IV.B mohl postoupit i druhý tým tabulky. Samozřejmě vše vychází z toho, že bude splněn následující předpoklad (nyní se prosím bavíme o možnosti postupu dle herního řádu):

Pravidla:

sestup z kraje      0 1 2 3 4

postup do kraje    1 1 1 1 1

sestup z OP           1 2 3 4 5

postup do OP        2 2 2 2 2

sestup z III. tříd   2 2 3 4 5

postup ze IV. tříd  3 2 2 2 2

 

Výše uvedená tabulka uvádí, jaká jsou pravidla jednotlivých postupů a sestupů dle jednotlivých soutěží. Důležité pro soutěž IV.B je počet týmů sestupujících z krajských soutěží (konkrétně z I.B třídy).

Pokud tedy nastane varianta, že by žádný tým působící na okrese Nymburk nespadl z I.B třídy, pak by měla být reálná šance postupu tří týmů ze IV. tříd ( 2 týmy jako vítězové jednotlivých skupin + tým umístěný na druhém místě s největším počtem bodů ). 

Aktuálně ohrožené týmy v I.B třídě z okresu Nymburk jsou:

Sadská, Slovan Poděbrady, Lysá nad Labem (I.B třída, sk. C) - pokud bude sestupovat pouze jeden, pak jsou týmy v pohodě, pokud by sestupovali dva, tak tyto týmy mají náskok pouhých 6 bodů - ale dá se očekávat, že by žádný tým neměl spadnout.

V současnosti platí tedy varianta, že by postupovaly tři týmy. Jaká je situace na druhých místech tabulky soutěže IV.A ?

Na 1. místě tabulky jsou Odřepsy, které mají 49 bodů, druhé je béčko Libice nad Cidlinou, které má 44 bodů. Ostatní týmy již ztrácejí hodně bodů, takže v úvahu připadají pouze tyto dva týmy. Navíc v soutěži IV.A hraje o jednoho účastníka více než v naší soutěži IV.B, to znamená, že oběma týmům bude v IV.A odečteno 6 bodů -  Odřepsy tak mají 43 a Libice nad Cidlinou B má 38 bodů. 

Pohledem do naší tabulky je to tedy otevřené a aktuální ztráta na druhý nejlepší celek všech IV. tříd je pouhé 3 body (bereme bodový zisk Žitovlic, které jsou průběžně na druhém místě s 35 body. 

 

Samozřejmě musíme brát v potaz, že zde existuje šance i postoupit na úkor jiného týmu, který působí v III. třídě a bude rušit své působení, v tomto případě by mohlo postoupit i více týmů, záleží na počtu týmů, které by III. třídu zrušily.

 

Dále tu musíme zmínit i aktuální problém většiny klubů, který může ovlivnit výrazně zastoupení týmů v příštím ročníku IV.B. Tímto aspektem je nedostatek hráčů, zrušení možnosti hostování ( od nové sezóny bude možné realizovat pouze přestup). S tímto problémem se potýká plno týmů, které především nemají mládežnické kategorie. Aktuálně podle zákulisních informací je působení v dalším ročníku ohroženo v týmech Běrunice B, Straky B, Záhornice. Rožďalovice B již soutěž opustily po podzimní části. A to bereme pouze naší soutěž, i v ostatních soutěžích řeší tento problém více klubů.

Obdivujeme tak práci jednotlivých funkcionářů, když se snaží zajistit chod svého týmu, zajistit dostatečný počet hráčů, zajistit zázemí a celkově prostě se snaží, aby jejich tým nezmizel z fotbalové mapy okresu Nymburk. Naše redakce se bude snažit pomáhat jednotlivým týmům ve zviditelnění, budeme rádi za každý Váš ohlas. Současný trend fotbalu na okrese Nymburk je upadající, zvyšuje se věkový průměr v jednotlivých týmech, nedochází k hráčskému omlazení a to vše vede k tomu, že kluby poté musí rušit působení. Problém je v tom, že není dostatečný zájem dětí o tento sport, a i když se podaří děti přemluvit, tak málokterý hráč vydrží hrát až do chlapského věku. Problém jsou i finance a jednotlivé dotace klubům na výchovu mládeže, tak aby fotbal na okrese Nymburk neměl umírající tendenci. Existují zde samozřejmě výjimky - týmy, které mají dostatek mladých perspektivních hráčů a těm patří budoucnost, ale takových týmů spíše ubývá, než přibývá. 

 

Naše redakce přesto věří, že pokud se zlepší přístup svazu k jednotlivým týmům, kluby získají dotace na rozvoj sportu a bude se lépe pracovat s mládeží, tak se situace zlepší a fotbal bude opět lákadlem v jednotlivých obcích, vesničkách a městech. 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou