Roman Číhal: Jsem jediný, komu nepadá páska z bicepsu!

0
Roman Číhal začínal s fotbalem v Martinicích. Jako talentovaného hráče si ho vybral už v mládežnických kategoriích Zlín. Mezi dospělými to dotáhl nejdále do MSFL, kde hrával za Zlín B. Po dlouhých letech ukončil kariéru v Hulíně a nyní působí v Holešově.

 

Roman odehrál v hulínském drese devět sezón v Á-týmu a dvě veleúspěšné sezóny coby dorostenec. "Nicméně jako muž se cítím asi teprve rok a půl," dodává.

 

"Co se týče úspěšnosti sezón, tak úspěšná byla každá, ve které jsem byl zdravej a mohl pomoci týmu k pohodovým a dobrým výsledkům." Jako vynikající období hodnotí dorostenecká léta, kdy byl součástí vynikající party kolem trenéra Zádrapy, kdy vyhrávali jeden zápas za druhým. Úspěchy mu přinesly kamarády, se kterými jsou přátelé doteď. 

 

Druhým úspěšným obdobím je postup do MSFL a parta lidí kolem pana trenéra Pospíšila. "Byla radost jezdit na každý trénink, na každý zápas, posedět s klukama u dobré sodovky, u dobrého zeleninového salátku. No zkrátka fotbal jsem si výborně užíval," vzpomíná s úsměvem.

 

A co úspěšná sezóna 2015/16, kdy skončili na třetím místě? "Zrovna ta byla výborná výsledkově. V kabině i mimo ni vládla naprostá pohoda, fotbal jsme si užívali a bavili se jím."

 

A co postup, mluvilo se o něm? "Samozřejmě, že jsme o tom s klukama mluvili a dělali si z toho srandu. Přáli jsme si vedení hodit rukavici a čekat, co by se dělo. Ale byli jsme realisté a věděli, že druhá liga je profesionální a my všichni pracujeme, tak by se to moc nedalo. Ale 3. místo v MSFL byla pecka."

 

Jaký impuls vedl Číhala k ukončení kariéry v MSFL? "Ono se sešlo více věcí na jednou. Za prvé změna zaměstnání, kdy už jsem se horko těžko přemlouval na tréninky a zápasy. Fyzicky náročná práce, pak hned po tom 3x až 4x týdně na trénink, kolikrát ještě v montérkách, to už mě úplně nenaplňovalo." A nezapomene si udělat reklamu: "Mimochodem děláme s kamarádem střechy, tak kdyby někdo potřeboval, volejte (smích)," dodává usměvavý stoper. "No a za druhé tu byl chtíč něco změnit, přece jen být na jednom místě téměř 10 let, je pro mě celkem dlouhá doba."

 

I když opustil třetí nejvyšší soutěž České republiky, pořád ji kompletně sleduje. Při některých zápasem Spartaku bylo vidět, že právě Romanovy zkušenosti na hřišti chybí. "To si nemyslím," oponuje. "V týmu se to zkušenými hráči jen hemží, pro představu a jmenovitě bratři Vyskočilové, Lukáš Motál, Michal Dvořáček, Zlámoš, moje oblíbené duo Ondřejka - Šrom. Věřím, že výhrou v Prostějově se kluci nastartují a pošlapou jak dobře namazaný něco," rekapituluje poslední utkání Spartaku, kdy obral Prostějov o tři body za výhru 3:0.

 

Nová sezóna, nový klub a nová soutěž. To čekalo Romana toto léto, kdy se začal připravovat v Holešově, který musel opustit divizní soutěž.

"Krajský přebor hodnotím zatím pozitivně, co se týče kvalitní soutěže pro rozehrání a nabrání zkušeností pro mladé kluky. Mají šanci se poprat a přičichnout k něčemu trochu jinému, než je dorostenecký fotbal."

 

Dvě soutěže rozdíl, to už je znát, Roman ale dodal, že se chce fotbalem bavit a to Holešov splňuje.

 

Roman se tak připojil k dalšímu zkušenému stoperovi Davidu Čepovi, který do Holešova přišel v zimní přípravě z Kroměříže a připsal si jednu branku v "Juventus" dresu.  "S Davidem jsme se potkali a hned si padli do oka. David se mi líbí jak fotbalově, v KM to byl pro mně vzor, tak vzhledově, ale to necháme na jiný rozhovor," směje se. "Nene, konec srandiček, nebo v šatně dostanu čelo. Co se týče zkušeností, tak Davidovi nesahám ani po kotníky, on toho má za sebou daleko více a úplně jiných zápasů a týmů než já. A jestli jsme momentálně nejzkušenější v týmu? To asi jo, ale snažíme se toho nezneužívat, ba naopak chceme své zkušenosti přenést do kabiny a po zápasech do klubovny a ke Kacinovi (Hospůdka na hřišti v Holešově, pozn. redakce) a někdy i děláme pití na trénink nebo nosíme branku. Takoví jsme my."

 

Holešov má v týmu nejen zkušené hráče z vyšších lig, ale i mladé talentované borce. "Mladí borci jsou dle mého názoru velmi talentovaní. Ať už kluci odchovanci Holešova, tak nově příchozí z Kroměříže. Jak jsem již uvedl, ještě nepřekonali úplně skok do mužů, ale potenciál dle mého názoru mají velký. Co je hlavní a velmi pozitivní, tak konkrétně se bavíme asi o 5 hráčích a ti mají v sobě chuť se zlepšovat a co je nejvíc, tak zatím pokoru! Takže Zaky zkus to dávat dřív, Kemo nerozčiluj se zbytečně a makej, Fojťas někdy se trochu víc na*er a dávej to dřív od nohy, Koty chtělo by to víc chodit a Třasi tebe známe jeden trénink, tak si o tom pokecáme ve sprše," vzkazuje mladým nadějím zkušený stoper.

 

Se změnou týmu, ligy přišla někdy i nešťastná role a to role kapitána. Jak probíhal výběr kapitána pro novou sezónu? "Jsem jedinej komu nepadá páska z bicepsu, tak tady nebylo o čem mluvit," uzavírá rozhovor zkušený fotbalista Roman Číhal.

 

AUTOR: Kristýna Haldinová


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou