Na kus řeči s vítězem ankety o hráče kola, brankářem Josefem Bártou

0

Jeho tým se o víkendu po jeho výborném výkonu radoval z vítězství na penalty. Brankář Josef Bárta však čaroval nejen při penaltách, ale především v utkání samotném, kdy za stavu 1:1 chytil dva slibné nájezdy soupeře a nejen to. V ten den byl mezi tyčemi rozhodně ve své kůži a střelci lepší Plané nemohli za Josefova záda míč dostat. I proto si od Vás vysloužil přes třicet procent, Vašich hlasů a stal se tak vůbec prvním brankářem, který na Tachovsku zvítězil a v okresním přeboru zároveň prvním přemožitelem Miloslava Jedličky, který tentokrát nebyl ani nominován, pro absenci v utkání s Damnovem. A co nám Bárta o svém místě v sestavě pověděl? „Nejvíce naplňuje ta zodpovědnost.“

Jak byste nám ohodnotil vlastními slovy Vaše víkendové utkání?
Potkali jsme se s kvalitním soupeřem, který dokázal držet balón a byl nebezpečný. My se museli obejít bez Kamila Dýdka, který dokáže obrany soupeřů zaměstnat opravdu solidně, přesto se nám podařilo se štěstím zápas zremizovat. Bod z penaltového rozstřelu je s ohledem na naši pozici v tabulce a ztrátě z minulého kola velmi důležitý.

Je něco, na čem byste měli do příštího kola ještě zapracovat?
S Planou to byl spíše zápas o vůli a bojovnosti, soupeř nás nenechal hrát naši hru. Na ničem tedy zapracovat nechceme, chceme hlavně určovat tempo a hrát naši hru.

V příštím kole hrajete v Třemešné, myslíte si, že si tam dojedete pro povinné tři body
Doufám v to, lehčí zápas bychom už potřebovali. Výhru za tři body jsme si připsali naposledy na podzim. Taktika se zřejmě měnit nebude, pokusíme se držet míč, vytvářet si šance a alespoň některé proměnit.

Zatím jste v soutěži na osmém místě, na co se nyní po tomto směru chcete soustředit?
Pozice v tabulce je asi nejen pro mě prozatím zklamáním, téměř každého soupeře herně přehráváme, ale nedokážeme převahu gólově vyjádřit. Měli bychom se soustředit na střelbu a proměňování šancí a výsledky se dostaví.

Které týmy favorizujete na postup a naopak které na sestup?
Na špici tabulky je to dané, Částkov s Borem mají výrazný náskok. Na opačném konci to vypadá nejhůře pro Jiskru Třemešné, snad se o nadcházejícím víkendu nechytí zrovna s námi. U ostatních týmů ze dna tabulky to bude ještě zajímavé, Záchlumí, Sulislav i Erpužice se výsledkově zvedají a nedají si navzájem nic zadarmo.

Máte v soutěži nějakého oblíbeného soupeře?
Nejvíce se asi všichni těší na sousedské derby s Erpužicemi, při kterém se maže postavení v tabulce. Bývá z obou stran správně vyhecované. Nejhůře se mi ale chytá proti mančaftům, které mají zkušené útočníky, kteří vám nedají moc šancí zabránit gólům.

Teď se vraťme k Vašemu výkonu. Chytal jste skvěle, nejprve jste v utkání chytil dva nájezdy za stavu 1:1, poté následovaly vydařené penalty. Jak jste se sebou spokojený?
Když je zápas výsledkově nadějný tak se pokoušíte nějak týmu přispět, ty dva zákroky o kterých píšete, byly téměř totožné. Zůstal jsem na nohou do poslední chvíle a doufal, že mě při zakončení trefí a štěstí stálo při mně. Penalty jsou vždy loterie, my měli jen více štěstí než minulý víkend v Kostelci a sobotní soupeř z Plané.

Přejděme k těm penaltám, máte na hráče při pokutových kopech nějaký tajný recept?
Většina brankařů má nějaký způsob, kterým se pokouší penaltu střelci znepříjemnit, ať už pohybem na čáře, nebo stáním na místě do poslední chvíle, ale jak se říká, penalta se dá jen špatně kopnout.

Máte před utkání nějaké svoje rituály?
Ano mám, některé věci musí být vždy stejné, správně namočené rukavice, křížkování všech tří tyčí pro štěstí a další.

Jaký je Váš největší fotbalový vzor?
Vždy se mi líbil Oliver Kahn, asi proto, že se dokázal prosadit i přes svou nevysokou postavu.

Nyní přejděme k Vaší kariéře, jaké byly vaše fotbalové cesty?
To bude asi nejkratší odpověď (smích), v patnácti letech mě vzal soused Jan Kaprhál na trénink a od té doby hraji ve Kšicích.

Hrál jste vždy na pozici brankáře?
Až na několik málo výjimek ano.

Nenudíte se v brance někdy a nemáte občas choutky jít se zapojit do ofenzivy, nebo zkrátka jen vyběhnout z branky?
Měl jsem občas takové chutě, ale jakmile vyběhnu mimo pokutové území hned to zavání vlastním zraněním. (smích)

Co Vás na Vaší pozici nejvíce baví a přitahuje?
Asi mě nejvíce naplňuje ta zodpovědnost a možnost nějak pomoci těm deseti klukům, co se přede mnou snaží hrát fotbal.

Teď ještě naposledy odbočme, sledujete náš web
www.fotbalunas.cz?
Až doposud se ke mně vůbec informace o tomto webu nedostala, ale vidím to jako posun ke zviditelnění i okresního fotbalu. Jen by se mi tu líbily ještě informace o mládežnických soutěžích. Děti jsou v dnešní době na internetu ve většině případů více než dospělí, tak si myslím, že by byly rádi, kdyby se tu o svých zápasech také dočetli. Jinak velké plus.

Věděl jste předem, že jste vyhrál v anketě o hráče kola?
Vůbec jsem nic netušil do chvíle, kdy mi trenér volal, že se mnou chcete dělat rozhovor a i přesto jsem si myslel, že je to nějaká legrace pocházející od spoluhráčů.

 

Poslední otázka, je něco, co byste vzkázal našim čtenářům, kteří Vás svými hlasy pasovali na hráče kola?
Snad jen to, že všem moc děkuji.

Josefe, já Vám ještě závěrem ještě jednou gratuluji k vítězství, jak v utkání, tak v anketě a přeji Vám, aby se Vám mezi tyčemi dařilo i nadále, co možná nejlépe.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou