Jsem tam od toho, abych se válel po zemi a trefovaly mě míče, směje se hráč kola Jaroslav Chlanda

Brankář Blatné Jaroslav Chlanda připisuje své místo v sestavě kola dobrému výkonu celého týmu. V rozhovoru s ním se mimo jiné dočtete i to, jak se ocitl v bráně a kdo je jeho gólmanský vzor.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k prvnímu místu v naší anketě o Hráče kola. Říkal jste si někdy, že by bylo pěkné tuto anketu vyhrát? A potěšilo vás, když se vám to nyní povedlo?
Děkuji. Vždycky když člověk něco vyhraje, je to pěkné. Ale tohle vítězství je celého týmu. Všech 8 kluků na hřišti hrálo nadoraz. I přes dvě červené karty skvěle bránili, nevypouštěli souboje, Kuba Nový dokonce vykopával míč z brankové čáry a nebýt toho, tak možná ani v sestavě kola nejsem a hráče kola nevyhraji. Takže je to vítězství celého týmu.
Mohl byste se představit našim čtenářům a prozradit nám něco o své fotbalové kariéře? Kdy a kde jste s fotbalem začínal? Kdo vás k němu přivedl? Kde všude jste působil?
S fotbalem jsem začal asi ve druhé třídě. Chodil jsem snad jako jediný kluk do ZUŠky na výtvarku. (smích) Kamarádi ze školy hráli fotbal, tak jsem začal hrát taky. Nikdy jsem nehrál jinde než v Blatné.
Jak jste se ocitl s rukavicemi mezi třemi tyčemi? Chtěl jste být vždy brankářem nebo se to tak nějak vyvinulo postupem času, jak to u některých gólmanů bývá zvykem?
Brankářem jsem určitě být nechtěl. Začínal jsem v útoku a najednou jsem se ocitl v bráně, ani nevím jak. Definitivně brankářem jsem se stal v žácích. Řekli mi, že strejda je taky brankář a už to bylo. Asi jsem skončil v bráně, protože jsem byl z tehdejšího týmu největší a nejtlustší. (smích)
Co máte na svém postu brankáře nejraději?
Jsem tam od toho, abych se válel po zemi a trefovali mě míče (smích). Ale co na tom mám nejraději, sám nevím…
Nemáte někdy chuť vyměnit si místo s některým ze svých spoluhráčů a postavit se například do útoku?
Chuť by i byla, ale herně by to byla určitě bída.
Jaký je váš brankářský vzor?
David de Gea.
Když zpovídáme nějakého útočníka, tak je tradiční otázkou, kolik dal nejvíce gólů v jednom zápase. Ve vašem případě se zeptám trochu jinak. Vzpomenete si, jaký nejvyšší počet gólů jste dostal v jednom zápase?
No jéje, a že jich vůbec nebylo málo (smích). V dorostu jsme sem tam jezdili na venkovní zápasy v sedmi lidech, a to to tam padalo. Nejvyšší počet gólů byl asi sedm, pokud si dobře vzpomínám.
Spousta gólmanů je známá tím, že si vedou osobní statistiky, například v počtu vychytaných nul nebo minut bez obdržené branky. Jak to máte vy?
Já si žádné statistiky nevedu. Vychytané nuly bych spočítal na prstech jedné ruky a mít o pár prstů víc, tak na nich spočítám i minuty bez obdržené branky. (smích)
Dá se říci, že s brankářem stojí ale i padá celý tým. Když udělá chybu například útočník, nic tak hrozného se neděje, ale když se dopustí chyby gólman, tak to většinou končí gólem nebo jinou pohromou. Jak to vidíte vy? Připouštíte si to někdy, nebo se snažíte na to nemyslet?
Je sice pravda, že každá chyba brankáře je hodně vidět, ale u nás v Blatné to na mě rozhodně nestojí. Kolikrát jsem udělal chybu a kluci na ni dokázali gólově odpovědět, zápas srovnat nebo otočit. Jsme tým, společně vyhráváme, ale i prohráváme.
Co se vám honí hlavou, když se na vás řítí útočník soupeře?
V tu chvíli vždycky slyším z tribuny svojí mamku. Ona tyhle věci hrozně prožívá. (smích)
Zápas ve Větrovech jste dohrávali v devíti a bránili jste těsné vedení 0:1 asi hodně cenné tři body, že?
Určitě. Do Větrov jsme si jeli pro všechny body a jsme rádi, že jsme všechny body přivezli. Zápas to lehký nebyl, ale přiklonilo se k nám po dlouhé době i štěstí a zápas jsme zvládli.
Přece jen hrát zhruba 30 minut v oslabení o dva hráče a vyhrát je parádní výkon. Věřil jste i po druhé červené kartě, že zápas dotáhnete do vítězného konce a ještě k tomu, že udržíte čisté konto?
Kdybych v to nevěřil, nemělo by ani cenu být na hřišti. Věděli jsme, že to bude těžké, ale každý z nás chtěl zápas dotáhnout do vítězného konce. Vedli jsme 0:1, takže jsem věřil, že žádný gól nedostaneme a vzadu to „ukopeme“ na nulu. Semkli jsme se, kluci soupeře k vyloženým šancím nepouštěli, a když už, tak se k nám přiklonilo štěstí.
Blatná v probíhající sezóně zatím opravdu válí. Momentálně vám patří druhé místo tabulky. Doufal jste v něco podobného před startem podzimní části?
Chtěli jsme hrát fotbal, který nás bude bavit a bude se líbit lidem. Jdeme zápas od zápasu a chceme každý zápas vyhrát. No a momentálně je z toho druhé místo.
Jaroslave, ještě jednou gratuluji a přeji, ať se daří i nadále.
Děkuji. I vaší stránce přeji mnoho úspěchů.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.